Foto: Chris Pizzello/AP/Ritzau Scanpix

Lamar Johnson fra HBO-hit: ”Folk kan se, hvordan den her verden kunne have været virkelig”

Serien ‘The Last of Us’ er allerede blevet en kæmpe seersucces og samtaleemne jorden rundt. Vi har talt med Lamar Johnson, der har en helt central rolle i afsnit fem.

Advarsel: Der er spoilers.

I det seneste afsnit af ´The Last of Us´ møder vi karakteren Henry spillet af den canadiske skuespiller Lamar Johnson. Han har en meget kort optræden i afsnit fire, men han er én af hovedpersonerne i afsnit 5. Her spiller han overfor Sam (Keivonn Woodard), der i serien er Henrys døve lillebror. Keivonn er også døv i virkeligheden, og det gav nogle helt særlige udfordringer for Lamar, når de skulle kommunikere.

Vi har talt med Lamar Johnson på Teams om ´The Last of Us´, hans karakter, og hvad hans rolle vil betyde for Lamar fremadrettet.

Der er vist ikke længere tvivl om, at HBO Max serien ‘The Last of Us’ er blevet den første store serie i 2023. Anmelderne har generelt været positive overfor den store HBO-satsning, og fans af serien er allerede begyndt at sprede teorier og fortolkninger overalt på de sociale medier. Den er i sandhed blevet talk of the town.

I det seneste afsnit møder vi karakteren Henry, som er eftersøgt af Kansas City´s revolutionshær for hans rolle som stikker for den væltede regering, FEDRA. Men vi finder også ud af, at der er flere lag i Henrys bedrag.

”Hvis min egen bror lå for døden, og der var en kur, så tror jeg også, jeg ville gå meget langt for at redde ham. Ja, nok lige så langt som Henry,” fortæller skuespiller Lamar Johnson.

Lamar Johnson mener, at benhårde beslutninger er noget, der følger med at overleve i det samfund, som portrætteres i ´The Last of Us´.

”Det er en verden, der gør dig hårdfør. Alt, hvad Henry gør, gør han af kærlighed. Kærlighed til sin bror. Jeg tror helt sikkert, at kynisme er nødvendigt. For i sådan en verden handler alle ud fra egeninteresser. Udhold og overlev. Det er nøglen.”

Måske ligger appellen i ´The Last of Us´ også netop der. At vi alle kommer fra en periode, hvor vi fik en pandemi helt ind under huden.

”Jeg tror, det er derfor, at serien ræsonnerer så godt hos folk. Det her er selvfølgelig 100 gange værre, men jeg tror, mange kan genkende det. Folk kan nemt se, hvordan det her kunne blive virkeligt fremfor bare en dystopisk fremtid.”

Joel og Ellie. Foto: HBO

Danseren, der blev skuespiller

Lamar Johnson er født i Toronto, Canada, og han begyndte sin karriere som danser.

”Jeg startede med at stå i vores kælder, da jeg var ni år. Her så jeg videoer af Michael Jackson, og så prøvede jeg at efterligne hans moves. Indtil jeg nåede til et punkt, hvor jeg kunne tage mine efterligninger og udvikle dem til mit eget udtryk.”

Efter at have lagt mange lange timer i dansen valgte han, at det skulle være hans karriere. Han begyndte at tage til optagelsesprøver og blev optaget på The Canadian School of Dance. Her blev han professionelt trænet i både ballet, jazz, moderne dans og meget mere.

Hans talent for dansen førte også til hans store gennembrud i hjemlandet. Han blev castet til hitserien ´The Next Step´, som er en fiktionsserie lavet i dokumentarform, en såkaldt mockumentary, om en gruppe unge, der går på en danseskole. Her fik han smag for skuespillet, og det er i dag hans primære fokus.

”I dag ser jeg mig selv som skuespiller. Man kan sige, at jeg har fundet en kærlighed i skuespillet. Så skuespil er min kærlighed, men dans er min passion, hvis det giver mening.”

Han har heller ikke lagt idéen om dans på hylden. Dansen vil altid fylde, og når han bliver en gammel mand, vil han stadig danse. Så snart rytmen rammer, kan han ikke sidde stille.

”Lige nu er det skuespillet, der tager alt mit fokus. Min rolle i ´The Last of Us´ er selvfølgelig også min mest globalt eksponeret rolle. Så forhåbentligt vil jeg kunne bygge videre på det. Jeg håber dog på, at jeg i fremtiden vil få roller, hvor jeg kan inkorporere dansen. Det er en del af mig.”

Lærte tegnsprog

Det var et stort øjeblik for Lamar Johnson, da han blev castet til at spille Henry. Især fordi han selv var stor fan af computerspillet, som serien er bygget over.

Men rollen kom også med en masse ekstra arbejde. Som man ser i afsnit fem, taler Henry tegnsprog med sin lillebror, så Lamar skulle lære det først.

”Jeg vidste ikke, at jeg skulle lære tegnsprog, før jeg fik rollen. Så det var ikke noget, jeg kunne på forhånd. Men jeg er hårdtarbejdende. Lavede mine lektier. Og til sidst blev jeg ret god til det.”

Det hjalp ham også til at komme tæt på Keivonn Woodard, der spiller hans døve lillebror. For han er døv i virkeligheden, og tegnsproget blev noget, de to skuespillere kunne forenes om.

”Det var vigtigt for mig, at jeg kunne mere tegnsprog, end det jeg bruger i afsnittet. For mellem scenerne, når vi sad og ventede bag kameraet, så var det en fantastisk ting for mig og Keivonn at mødes om, som også tilføjede en ekstra intimitet mellem os.”

Med hensyn til sin karakters udvikling i serien er Lamar Johnson splittet. På den ene side synes han, at Henry har en fed karakterark, men han ærgrer sig også over, at den ikke fik lov at udspille sig mere.

”Jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke får lov til at se Henry og hans bror tage med Joel og Ellie videre. For det kunne være spændende at se, både hvordan Henry og Joels forhold udvikler sig, samt hvad Sam og Ellies forhold kunne føre til. De rammer hinanden rigtig godt. Men på den anden side, så er Henrys historie også smuk. Hans kærlighed til broderen er alt for ham, og det gør, at han handler, som han gør. Det hele bliver gjort af kærlighed.”

Du kan se det seneste afsnit af ´The Last of Us´ netop nu på HBO Max, da afsnittets præmiere er blevet rykket en dag frem.

Find mere om
Footer graphics