1. Surrealistiske kvinder
Hvorfor har det altid været mændene, der blev husket og hyldet? Louisiana sætter netop fokus på denne ’problemstilling’ med ’Fantastiske kvinder’, som kan opleves til 8. november. Udstillingen præsenterer den store tematiske, biografiske og stilistiske mangfoldighed hos 34 kvindelige surrealistiske kunstnere, der går helt tilbage til 1920’erne. Det er den første større samlede præsentation af surrealismens kvindelige bidrag.
2. En uundværlig krigsdokumentar
En anden fantastisk kvinde er den 26-årige Waas al-Kateab, der har lavet dokumentarfilmen ’Til Sama’. En film om hvordan belejringen og bombningen af Aleppo blev oplevet. Og man bliver ikke sparet for krigens mest grusomme sider. Folk bliver slået ihjel, ryster af angst og græder af fortvivlelse. Waas begyndte allerede at filme den syriske borgerkrig i dens tidlige dage, og da datteren Sama kom til verden midt i katastrofen, målrettede hun projektet og formede den som et langt kærlighedsbrev til hende. ’Til Sama’ vandt BAFTAs og Cannes’ pris for bedste dokumentar, og blev Oscar-nomineret som ’Bedste dokumentarfilm’. Filmen havde premiere 10. september. og kan ses hele næste uge i udvalgte biografer.
3. Hyldest til asiatiske købmænd
Tofu Collective holder en boglancering i forbindelse med udgivelsen af ’Ti Tofuretter Anbefalet af Asiatiske Købmænd på Vesterbro’. Bogen, som er en foto- og kogebog, er en hyldest til de asiatiske købmandsbutikker, der holder til i området, der strækker sig fra bagsiden af Hovedbanegården, ud på Halmtorvet, ind i Kødbyen og ned ad Istedgade. Receptionen kommer til at foregå 2. oktober på Jolene Bar i tidsrummet 16 til 20. ’Ti Tofuretter Anbefalet af Asiatiske Købmænd på Vesterbro’ er udformet i samarbejde med købmænd i kvarteret og fotografen Frederik Valdemar Kjeldgaard.
4. Lyd og litteratur
Lyd+Litteratur Festival åbner dørene for en weekend med tværkunstneriske samarbejder i spændingsfeltet mellem litteratur, musik og lydkunst. Festivalen forløber hen over to koncertaftener med optrædener fra mange dygtige forfattere og musikere, der spænder genremæssigt over alt fra folkemusik, klassisk, jazz og rock til elektronisk musik. Festivalen kan opleves fra 2. – 3. oktober på Radar i Aarhus.
5. Klar til afterparty
Livet, som vi kender det, er slut. Hverdagen kommer ikke tilbage. Den Reumert-nominerede danske performer og sangskriver Bisse inviterer publikum ind til deres helt egen musical på Hotel Corona på Republique. Forestillingen er efterlivet, som vil være fuld af dommedagsstemning, afskærmning, hudsult, karantænekuller, konkursbo, dødsangst, hotspots og intensiv behandling. Forestillingen har premiere 30. september og slutter 3. oktober.