Foto: Agnete Schlichtkrull

Tobias Hansen fra ’Kender du typen’ om sit kulturforbrug: ”Mads Steffensen er helt klart mit forbillede”

Tobias Hansen er ny vært på DR’s populære program ‘Kender du typen’. Tidligere har han været på DR sporten, hvor han både har dækket fodbold og cykling. Vi har spurgt ham om hans kulturforbrug for at forstå, hvilken type han selv er.

Hvad er det mest ordinære, du har lavet den sidste uge?

“Jeg har skiftet en ble i morges. Det bliver ikke mere ordinært end det. Men det er også livsbekræftende. Uanset, hvad der foregår omkring dig, bliver du bragt ned til jorden, når man pludselig står der og tørrer af. Jeg er jo lige blevet far her for to uger siden. Så det er jo en meget ordinær opgave, jeg er blevet sat på der”.

Hvad er den seneste bog, du har læst?

“Det er ‘Blodmånen’ af Jo Nesbø. Jeg har altid foretrukket krimier. Jeg læser ikke portrætter eller kulturelle værker. Selvom jeg også er sportsjournalist, så læser jeg heller ikke de der sportsportrætter. Jeg læste Andre Aggasis ’Open’, som var vildt god, men ellers gør jeg mig ikke i det. Selvom de selvfølgelig har en masse at byde på. Det er interessant at komme ind i sindet på sportsfolk. De er utroligt dedikerede mennesker. Men det fanger mig bare ikke. Når jeg læser en bog, så vil jeg fanges øjeblikkeligt, og så kan jeg læse en krimi på to dage. Jeg flyver igennem dem”.

Hvilken app kunne du ikke leve uden?

“Google Maps. Den bruger jeg rigtig meget. Men ikke så meget til at finde rundt. Det fungerer den naturligvis også upåklageligt til. Men jeg bruger den mere til at finde restauranter, hoteller, kulturelle tilbud osv. Jeg rejser jo rigtig meget via mit job. Både når jeg er ude og dække fodbold eller cykelløb. Så står man pludseligt i en fremmed by, man aldrig har været i før. Og så er Google Maps fantastisk. Man kan øjeblikkeligt se, både hvad der ligger i nærheden, samt hvilke anmeldelser de har fået, og se billeder, andre har taget derfra. Det er så meget nemmere end f.eks. Tripadvisor. For det hele ligger der, og man kan se, hvor man selv står med den lille blå prik”.

Foto: Kim Næser

Hvad er din favoritrestaurant i København?

“Det er Pluto i Borgergade. Både på grund af, at maden er helt fantastisk, men også fordi der er en afslappet atmosfære. Jeg kan godt lide at spise på Michelin-restauranter, men jeg kan ikke fordrage, når man ikke føler man passer ind. Når man er bange for at tale eller grine for højt. Når man ikke føler, man må rejse sig og skåle med selskabet. Alt det må man på Pluto.

Betjeningen er venlig, og atmosfæren er afslappet. Samtidigt med at maden er vidunderlig. Jeg kan ikke helt huske, om det var første date, men jeg husker, at min kæreste og jeg var der på vores første restaurant-date, og det var en skøn aften. Det betyder måske også noget. At jeg har et godt minde derfra. Men jeg har nu mange gode minder fra Pluto. Og så laver de nogle fantastiske drinks også”!

Hvilket stykke musik vækker størst følelser i dig?

“Ja, der er jo mange. Men jeg tror, jeg vil nævne Kim Larsens ´Om lidt bli’r her stille´. Det kommer af, at jeg for to år siden mistede min far. Det var en stor sorg for mig. Min far har altid været til stede for mig og været en klippe, jeg kunne læne mig op ad.

Når jeg havde nogle svære beslutninger i mit liv, eller bare havde haft nogle udfordringer på jobbet eller privat, ringede jeg altid til ham. Der er noget helt særligt ved det forhold, man har til sine forældre. Særligt, når man er voksen. Uanset, om man er tætte eller ej, så er de stadig nogle af dine bedste venner. Og de er der altid for dig. Jeg savner stadig min far dagligt, og hver gang jeg hører ‘Om lidt bli’r her stille’ så tænker jeg på ham. Ikke fordi det var en sang, vi havde sammen eller noget. Den betød ikke noget for os, da han var i live. Men i dag går mine tanker altid over på død og begravelse, når jeg hører sangen, og så tænker jeg kun på min far. Det er en meget stærk sang, og jeg kan slet ikke undgå at blive ked af det, når jeg hører den”.

Hvem ser du mest op til indenfor journalistik?

“Der må jeg nævne én af mine forgængere på ‘Kender du typen’, Mads Steffensen. Der, hvor han er allerdygtigst som journalist, er hans evne til at fungere i alle sociale sammenhænge. Han er en person, alle kan lide at være sammen med, og han forstår at møde folk, hvor de er. Det er en kunst han mestrer. Det er helt klart noget, jeg forsøger at leve op til i mit eget arbejde. For jeg er ikke den type journalist, der skal forsøge at vælte en regering eller afslører omfattende doping i cykelsporten. Det er der andre, der gør, og de er selvfølgelig vigtige at have. Men det jeg prøver på er at møde mennesker og få dem til at åbne op. Lade mine seere se, hvem folk er under overfladen. Og her er Mads Steffensen helt klart et stort forbillede for mig”.

Det bedste sted at tage på ferie?

“Der vil jeg nævne Korsika. Og nok særligt den lille by Bonifacio på sydspidsen af øen. Det er sådan et Bohemé-sted. Der er en masse gode restauranter, og havnen er fyldt med store yachts. Og så er der en masse spændende mennesker at gå rundt og kigge på. Det er en fantastisk ø. Den har nogle fantastiske strande og en spændende natur med bjerge på midten af øen. Jeg taler også fransk, så det gør det selvfølgeligt nemmere. De kan godt give et lidt ærgerligt indtryk, hvis man ikke kan tale deres sprog. Men så snart du møder dem på fransk, oplever du dem på en helt anden måde. Så er de både venlige og respektfulde”.

Cykling eller fodbold?

“Cykling! Helt klart. Som udøver er cykling noget, jeg holder meget af, og som jeg stadig føler jeg kan give mig selv 100 procent. Jeg er blevet 43, så fodbold er jeg stoppet med at spille. Det er min krop ikke til længere. Det tager hårdt på kroppen. Så i dag cykler jeg meget i stedet. Men også når det handler om at se det på TV. Her holder jeg også mest af cykelløb. Og jeg ser gerne et helt løb på 250 kilometer. Der er så mange små taktiske elementer, der hele tiden foregår. Det tror jeg de fleste overser. Men det holder jeg meget af at følge med i. Selvom fodbold selvfølgelig også kan noget. Tag for eksempel her under EM sidste år. Den folkelige opbakning, der var omkring landsholdet, det ser man ikke andre steder. Det er noget helt specielt, og man føler, at hele Danmark står sammen. Det har selvfølgelig også en tiltrækningskraft”.

Hvad glæder du dig til at introducere dine børn for?

“Jamen, jeg er jo sådan set allerede i gang. Min ældste er 10 år nu. Men det er nok helt sikkert skiløb. Da jeg var barn, var vi altid på skiferie, og jeg elsker at stå på ski. Så det giver mig en stor glæde at se mine børn også tage skiløb til sig. For det har givet mig rigtig mange glæder, da jeg var barn. Og det er skønt, at man som familie kan tage på en ferie, hvor man er aktive sammen. Det giver en anden oplevelse, end hvis man ligger på en strand”.

Find mere om
Footer graphics