søren solkær
Foto: Henrik Ginge

Stjernefotograf gået helt i sort: Søren Solkær udgiver bog om stære i Sønderjylland

Den danske fotograf Søren Solkær udgiver 16. november fotobogen ‘Black Sun’ efter flere års arbejde med at fange naturfænomenet sort sol rundt omkring i Europa.

Hvis man er bare en anelse profetisk anlagt, vil man hurtigt kunne finde en sammenhæng mellem stjernefotografen Søren Solkær og stærene. På engelsk kalder man fuglen ‘starling’, og i mange år var Solkær bedst kendt under kunstnernavnet Starbird, mens han fløj verden rundt for at fotografere verdensstjerner.

Amy Winehouse og Paul McCartney har stået model for hans linse, og det har Samuel L. Jackson, Björk og David Lynch også gennem den 51-årige fotografs mere end 20 år lange karriere.

Men de senere år har han vendt sig væk fra portrætterne for at fotografere noget så profant som stære.

Og hvis man er mere til facts end profetier, forholder det sig sådan med Søren Solkær og stærene, at han voksede op i Sønderjylland – og dér kan man opleve de sorte fugle i hvert fald to gange om året. Og det i tusindevis, hvilket altid har fascineret ham.

“Stærene bevæger sig som en samlet organisme, der har en vild måde at modsætte sig enhver udefrakommende trussel. De skaber et stærkt visuelt udtryk – på samme måde som blæktegninger eller et kalligrafisk penselstrøg – som hævder sig selv mod himlen,” udtaler Søren Solkær.

I fire år har han besøgt marsklandskabet på sin hjemstavn for at fotografere fænomenet sort sol, der finder sted, når store flokke af stære er på træk i den ene eller anden retning. Han har også været i Italien, Holland, Tyskland, Spanien og England for at indfange de flygtige og pittoreske formationer, stærene skaber på himlen ved solnedgangstid.

Han har taget mange tusinde billeder i sin jagt efter de perfekte øjeblikke, dem han beskriver som “stykker af evigheden”.

Nu har han udvalgt de 120 bedste i forbindelse med sit største såkaldte fine art-projekt – den nye fotobog ‘Black Sun’. Bogen er et 180-sider langt kunstsamlerobjekt, som burde tale til alle, der sætter pris på skønhed. Ib Michael har skrevet forordet, og den udkommer i både paperback og en dyrere lærredsindbundet udgave.

Find mere om
Footer graphics