“Tillykke, du har vundet i lotteriet.” ”Din pakke kan ikke leveres. Klik på linket her.” ”Sexede piger vil gerne møde dig.”
De fleste af os har modtaget lignende beskeder og kan godt gennemskue, at de er falske. Enten på grund af stavefejl, overdrevet brug af emojis, eller fordi afsenderen er et ukendt familiemedlem fra Fjernøsten. Men i takt med AI og ny teknologi er svindlerne blevet bedre, og det er ikke længere kun din gamle bedstemor, der bliver snydt af falske beskeder.
I fremtiden bliver efter alt at dømme endnu sværere at undgå den slags kriminalitet. Det er en af pointerne i den nye podcast ’Fremtidens Kriminalitet’.
Her giver journalist Kristoffer Eriksen, som i årevis har beskæftiget sig med organiseret kriminalitet, sammen med kriminolog og forsker David Sausdal et indblik i, hvordan kriminaliteten vil udvikle sig fra det vi kender i dag og de næste 50 år frem.
Så hvad kan vi forvente? Heartbeats ringede til Kristoffer Eriksen for at høre nærmere.
Tillykke med din nye podcast, hvordan opstod ideen til ‘Fremtidens Kriminalitet’?
Det var produktionsselskabet Mono Mono, der kom med idéen i en periode, hvor jeg fik helt vildt mange henvendelser fra folk, der påstod, at jeg havde ringet til dem. Helt fremmede mennesker, som skriver og ringer til mig. Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvad der sker, og jeg begynder også selv at få opkald fra numre, jeg ikke kender. Når jeg ringer tilbage til numrene, får jeg bare store spørgsmålstegn. Det viser sig, at det er et nyt svindelfænomen, der hedder spoofing. Jeg har stadig ikke helt forstået, hvad det går ud på, men det handler sikkert om, at man på en eller anden måde skal lokkes til at aflevere sine kreditkontooplysninger.
Derfor synes jeg instinktivt, det var en god idé med den her podcast. Fordi jeg tror faktisk, at med den her fuldstændig vanvittige teknologiske udvikling, vi har lige nu, at det er smart at prøve at kigge lidt fremad. Kigge på, hvad de seneste nye tendenser inden for kriminalitet er. Jeg tror, at hele den der tanke om, at folk, der falder for online-svindel, er din gamle bedstemor eller din halvdebile tante, som burde have frataget sit IT-kørekort, må vi lægge i graven. Det er blevet så avanceret, at vi alle kan risikere at blive svindlet på den ene eller den anden måde.
Hvilke konkrete tendenser ser du som de mest markante ændringer?
Især inden for kunstig intelligens er det nærmest kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan man kan se den her sindssyge udvikling. Hver gang der opstår nye teknologiske muligheder, så sidder de kriminelle og følger med. Og de er typisk hurtigere end politiet. Jeg tror, at det her med, at man lige pludselig kan blive ringet op af sin datter, eller det man tror er sin datter, der gerne lige vil have, at man overfører nogle penge på Mobile Pay, ikke længere er noget, der bare er fantasi. Det er noget, vi står overfor i morgen. Der er også mange andre ting, for eksempel hvordan narkohandlen og sortbørshandlen udvikler sig. I takt med klimaforandringerne kan der komme ressourceknaphed, hvilket betyder, at der formentlig bliver lavet nogle begrænsninger. Og begrænsninger betyder, at der opstår et nyt sort marked. Og lige pludselig, kan vi risikere at stå et sted om mange år, hvor vand er noget, der bliver handlet på det sorte marked.
Hvad skal politiet og retssystemet stille op?
Der er jo tale om et våbenkapløb mellem myndighederne og de kriminelle, som de kriminelle på en eller anden måde er dømt til at vinde, fordi de altid vil være tre skridt foran. Lige nu sker der alt muligt på det teknologiske område, som myndighederne og lovgiverne skal forsøge at dæmme op for. Samtidig skal det gøres med en form for respekt for borgerne og borgernes privatliv. Det kan godt give nogle store udfordringer. Der er jo ingen af os, der har lyst til at leve i George Orwells ‘1984’-dystopi. Men vi ser også bare, at de kriminelle bliver mere og mere avancerede og bedre og bedre. Man skal jo bare se tre minutter af ‘Den sorte svane’ for at vide, hvordan bander og rockere begynder at tage helt nye metoder i brug. Engang var rockere nogle, der solgte noget narko og handlede nogle kvinder og afpressede nogle kiosker i nærområdet, sådan er det ikke længere. I dag kan man bare oprette et firma online og udstede nogle falske fakturer. Det er altså meget nemmere end at gå ind og røve en kontantløs bank. Og mere indbringende.
Hvad kan man gøre som almindelig borger for at beskytte sig imod fremtidens kriminalitet?
Kriminolog David Sausdal, som jeg laver podcasten med, kigger ret dystopisk på det. Han siger, at alle i virkeligheden må vænne sig til risikoen for at blive svindlet. Uden at man kan gardere sig specielt meget imod det. Og det tror jeg, der er en sandhed i. Man skal virkelig være påpasselig og orientere sig i nye tendenser. Det kan godt være, at vi alle sammen har forstået nu, at det der med, at en fjernonkel, man ikke kender i Nigeria, pludselig sender en besked om, at man har vundet 20 millioner, og at man bare lige skal overføre 100 dollars først, ikke passer. Men hvad der ellers opstår lige nu, det tror jeg er sværere for folk at gennemskue.
Hvordan har kriminaliteten ændret sig?
Kriminaliteten er jo rykket fra den mørke gyde og ned i den mobiltelefon, du har i lommen. Og det er jo det, der på en eller anden måde gør det hele så udfordrende. Du bliver forsøgt svindlet og bestjålet hele tiden. Og jeg tror kun, det bliver mere og mere. Kriminaliteten bevæger sig ind i nogle gråzoner, hvor både myndigheder og andre kan være i tvivl om, hvorvidt noget egentlig er ulovligt. Fordi det hele bliver så avanceret og komplekst. Hvor man før i tiden betragtede kriminalitet som noget, der typisk blev opklaret i en retssal med noget videoovervågning eller nogle vidner, der sagde, at en mand havde slået en anden. Så er det altså bare meget mere avanceret og komplekst, når det rykker over på de digitale platforme.
I øjeblikket taler vi meget om, at vi har lukket Pusher Street, alt imens, at hashen og stofferne er rykket over på Snapchat. Så i virkeligheden burde man lukke Snapchat. Fordi det er der, stofferne er. Og det er der, hvor det hele kører hen. Jeg talte med en kilde forleden, som havde fået leveret MDMA fra et Wolt-bud. Og så har vi travlt med at snakke om at lukke Pusher Street. Som om det gør nogen som helst forskel i køb, salg og distribution af narko.
Podcasten ‘Fremtidens Kriminalitet’ har premiere i dag den 21. juni på Podimo.