Foto: Ritzau/AP

Flashback Friday: Denne film er en smuk hyldest til vin og venskaber

To venner rejser rundt til Californiske vinmarker, inden den ene skal giftes. Og når du har set denne film, vil du det samme. Blot selvfølgelig uden utroskabet, ulykkerne og den underliggende følelse af fiasko.

Da Paul Giamatti i filmen ’Sideways’ råber, at han nægter at drikke vinen Merlot, fordi det smager af pis, havde det konsekvenser. Salget faldt som propsmulder mod bunden. For næppe har en film på samme måde fået en lyst til at drikke vin, så hvis hovedrollen siger, at netop Merlot skal man holde sig fra, gør man det. Til gengæld kunne han godt lide Pinot Noir, som omvendt kunne mærke en markant opgang.

’Sideways’ er dog ikke bare en film om vin, hvor de smasker og smager sig gennem de bølgende californiske vinmarker. Den handler mest af alt om venskaber, sex og kærlighed, og hvordan man finder sidstnævnte, selvom man føler sig som en taber. Men der er meget vin.

Filmen fylder 20 år i år og blev det store gennembrud for Paul Giamatti og instruktøren Alexander Payne (filmen vandt en Oscar for bedste manuskript bygget på en roman). De to har for nyligt gendannet deres makkerskab i den ligeledes glimrende ’The Holdovers’, der kom sidste år.

Historien i ’Sideways’ er enkel, men aldrig en kliche. Den handler om midlife-crises, depression og nok lidt for meget vin. Men den er i sig selv sjov, og der er fuld fart over løjerne, da især hans bedste ven, Thomas Haden Church, får dem ud i alle slags problemer – som regel med pikken forrest.

Det er netop vennen, der skal giftes, og ugen inden tager de to rundt, besøger vinmarker, spiller golf, mens den kommende brudgom forsøger at få så meget på den dumme, inden han skal giftes.

De to møder de ligeledes vininteresserede, Sandra Oh og Virginia Madsen, og tingene bliver selvfølgelig hurtigt komplicerede.

Handlingen kan lyde lidt ’Klovn’-agtigt, og der er da også episoder, hvor de to venner må flygte fra en sur ægtemand, men der er større ting på spil i ’Sideways’. Paul Giamattis figur, Miles, er gået i stå i sit liv. Han er blevet skilt (og hustruen vil vise sin nye mand frem ved det forestående bryllup), hans roman er blevet afvist, og han er ved at dø af kedsomhed i sit gymnasielærerjob. Hele situationen perfekt illustreret, da han på et tidspunkt alene spiser på Burger King, og hælder vin ned i sin plastikkop. (For at gøre ydmygelsen komplet drikker han Cheval Blanc, der er en blanding af Merlot (!) og Carbernet Frank)

På turen kommer livet langsomt tilbage til Miles, og på den måde er det en dejlig bekræftelse på, at lykken godt kan findes, selvom man missede første omgang.

Og så giver den en lyst til først at tage på vintur til Californien eller slå sig ned for evigt og leve af druerne. Bare det ikke er Merlot.

Du kan streame den på Disney+ eller leje den på Blockbuster.dk

Footer graphics