Roger Bamber/Shutterstuck

‘Rockhistorier’ om Marc Bolan: Det glitrende teenageidols storhed og fald

Eller vælg, hvor du vil lytte
Roger Bamber/Shutterstuck

‘Rockhistorier’ om Marc Bolan: Det glitrende teenageidols storhed og fald

Eller vælg, hvor du vil lytte

Rockhistorier flyver tilbage til rockens årti i 1970’erne, hvor en ung og tilsyneladende afholden mand indtager Europas teenageværelser med sit budskab om sex, drugs & rock’n’roll.

Musik En del af serien:

Rockhistorier

Musik og røverhistorier fra rocken i dens bredeste forstand med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.

Som faste lyttere vil vide, startede den ene af værterne sin musikalske tilværelse som Glam-kid (den anden var kronisk skæv flipper). Så vi skal i aftenens afsnit tilbage til drengeværelserne i Kokkedal. Emnet er nemlig selveste Marc Bolan – den absoluttet frontfigur i bandet T. Rex, der satte gang i fænomenet glamrock (eller glitterrock, som vi også kaldte det dengang), og i begyndelsen af 1970’erne udløste et massehysteri – kendt som T. Rextasy – som man skal tilbage til The Beatles for at finde magen til. Der var ikke mange tørre teenagetrusser tilbage.

T. Rex fik aldrig rigtig hul igennem i USA, men i England og det meste af resten af Europa var de en afgørende faktor, når det gjaldt om at vaske tavlen ren efter 1960’erne. Glamrock var bevidst apolitisk og sked hul i begreber som ægthed og autenticitet. Det handlede primært om fest, ballade – og sex. Altså rockmusikkens egentlige udgangspunkt.

Marc Bolan startede ellers karrieren som Tolkien-dyrkende ærkehippie i duoen Tyrannosaurus Rex, der primært benyttede sig af akustisk guitar og bongotrommer, men det var først, da han forkortede navnet til det mere mundrette T. Rex og satte strøm til guitaren, at der for alvor skete noget. Fra oktober 1970, hvor bandet udsendte gennembrudshittet ’Ride a White Swan’ og frem til gruppens sidste top ti-single ’The Groover’ i juni 1973, var de stort set urørlige.

Men “det går op og ned i showbizz”, som Franz Beckerlee så sandt har sagt, og Bolans nedtur var forbløffende drastisk, inden han døde som blot 29-årig i en bilulykke i 1977. Vi tager dig med op på tinderne og helt ned på bunden igen. Gammel kærlighed ruster som bekendt aldrig.

Marc Bolan: The Wizzard (1965)

John’s Children: Desdemona (1967)

Tyrannosaurus Rex: Debora (1968)

Tyrannosaurus Rex: One Inch Rock (1968)

Tyrannosaurus Rex: King of the Rumbling Spires (1969)

T. Rex: Ride a White Swan (1970)

T.Rex: Hot Love (1971)

T. Rex: Get It On (1971)

T. Rex: Jeepster (1971)

T. Rex: Life’s a Gas (1971)

T.Rex: Cosmic Dancer (1971)

T.Rex: Telegram Sam (1972)

T. Rex: Metal Guru (1972)

T. Rex: Children of the Revolution (1972) 

T. Rex: 20th Century Boy (1973)

T.Rex: The Groover (1973)

Marc Bolan & T.Rex: Teenage Dream (1974)

T.Rex: Light of Love (1974) 

T.Rex: New York City (1975)

T. Rex: Dandy In the Underworld (1977)

T. Rex: Celebrate Summer (single, august 1977)

Støt ‘Rockhistorier‘:

Vi kan ligeså godt sige det, som det er: Vi har brug for dig!

Nu har vi lavet over 100 afsnit om de største kunstnere og de bedste historier bag mesterværkerne. Men vi har så mange flere historier, vi gerne vil folde ud for dig! Derfor beder vi dig om hjælp til at fortsætte podcasten. Hvis du synes, at du får værdi ud af ‘Rockhistorier’, synes vi, du skal overveje at støtte podcasten med et valgfrit beløb pr. episode. Det er den eneste måde, vi kan fortsætte på.

Støtter du os, kommer du med i vores Rockhistorier Lytteklub.

Det betyder, at du får adgang til:

  • En lukket Facebook-gruppe fyldt med andre musikglade mennesker.
  • Anbefalinger til plader, bøger og film du kan dykke ned i for at komme dybere ind bag de kunstnere, vi snakker om.
  • Q&A’s med os.
  • Adgang til eksklusive events.

Og så betyder det også, at du er med til at betale for folk, som ikke har råd. Det synes vi sådan set er meget sympatisk.

Støtten går til, at vi kan researche, optage og udgive vores podcasts, samt til at promovere podcasten på de sociale medier, så flere kan få det glade rockbudskab at vide.

Klik på støtknappen herover eller besøg dette link for at støtte Rockhistorier.

Footer graphics