Rockhistorier fejrer Jarvis Cocker og Pulp: ”Britisk, så det plasker og excentrisk som bare pokker”

Rockhistorier fejrer Jarvis Cocker og Pulp: ”Britisk, så det plasker og excentrisk som bare pokker”

Den ranglede nørd med de store hornbriller bliver 60 år, og få har som ham formået at skildre bunden af det engelske klassesamfund, og hvor akavet og kikset sex også kan være.

Musik En del af serien:

Rockhistorier

Musik og røverhistorier fra rocken i dens bredeste forstand med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.

Den gode Jarvis Cocker bliver 60 og ham fejrer Rockhistorier, for han er og bliver en vaskeægte original, britisk, så det plasker og excentrisk som bare pokker oveni. Hans tekstunivers er fuld af knivskarpe observationer og sigende detaljer om dagligdagslivet, som det tager sig ud for outsiderne og de andre på bunden af det engelske klassesamfund. Og få har så hudløst og fuldstændig uden filter beskrevet, hvor akavet og kikset sex også kan være. Hans tekster om emnet står i skærende modsætning til vor tids præstationsfikserede skildringer af forløst liderlighed, i stedet er hans fremstilling af sagen opvisninger i, hvordan begær kan udarte sig til pinagtige.

Født den 19.9.1963 i byen Sheffield, der har tjent som konstant inspiration karrieren igennem, dannede han som 15-årig bandet Arabicus, der morfede til Pulp, som op gennem 80’erne og et stykke ind i 90’erne kæmpede for at få hul igennem, mens det med lange mellemrum fik udsendt i alt tre lp’er på små indie-selskaber. Et hav af musikere trak gennem orkesteret, til det i slut-firserne fandt sin endelige besætning med Candida Doyle (keyboards), Russell Senior (guitar, violin), Steve Mackey (bas) og Nick Banks (trommer).

Gennembruddet kom i 1994 med hittet ’Do You Remember the First Time?’ og lp’en ’His’n’Hers’. Den ranglede nørd med de store hornbriller skulle blive over 30, før han fik den succes, han fortjente, men så nød han den også i fulde drag. De følgende par år fyldte Jarvis godt i de engelske medier, altid frisk med en (kontroversiel) mening og fuldstændig frygtløs med hensyn til hvad de perfide britiske tabloider skrev om ham.

Succesen peakede i 1995 med monsterhittet ’Common People’, der katapultede Pulp op i stratosfæren. Det efterfølgende album, ’Different Class’, blev et af årets mest populære og løb selvfølgeligt med årets Mercury Prize. Endnu større opsigt vakte det dog, at Jarvis i en pæn brandert crashede Michael Jacksons performance til The Brit Awards i 1996 og i processen moonede publikum. Det trak overskrifter og delte vandene, men flertallet syntes det var cool.

Derefter forlod Russell Senior bandet og erstattedes af præsidenten for gruppens fanklub, Mark Webber. To albums mere blev det til, inklusive mesterværket ’This Is Hardcore’ (1998), før gruppen i 2002 splittedes. Pulp samles med jævne mellemrum og turnerer, men har ikke udsendt nyt siden det Scott Walker-producerede ’We Love Life’ i 2001.

Jarvis Cocker nyder i dag rollen som britisk koryfæ, stadig frisk med en kontroversiel udtalelse i ny og næ, på samme måde som han med ujævne mellemrum udsender ny musik. Han har medvirket i film, skrevet sange til andre kunstnere, fungeret som radiovært og boet mange år i Frankrig, hvilket i 2021 resulterede i albummet ’Chansons d’Ennui Tip-Top’ (På engelsk: Tip-Top Boredom Songs), hvor han hylder fransk pops gyldne år i 1960erne og 70erne. I 2023 udsendte han den topunderholdende bog, ’Good Pop, Bad Pop’.

Playliste

“Little Girl (With Blue Eyes)” (1985)

“The Mark of the Devil” (1986)

“I Want You” (1987)

”My Legendary Girlfriend” (Single, 1991) 

Countdown” (1992)

“Babies” (Single, 1992)

“Do You Remember the First Time? (1994)

“Have You Seen Her Lately?” (1994)

“Common People” (1995)

“Mis-Shapes” (1995)

“Underwear” (1995)

“Help the Aged” (1997)

“This Is Hardcore” (1998)

“Bad Cover Version” (2001)

“The Trees” (2001)

Jarvis Cocker:

“Running the World” (2006)

“I Never Said I Was Deep” (2009)

JARV IS…:

“Save the Whale” (2020)

Jarvis Cocker:

“Paroles, paroles” feat. Lætitia Sadier (2021)

Støt ‘Rockhistorier’

De bedste historier bag mesterværkerne. Men vi har så mange flere historier, vi gerne vil folde ud for dig! Derfor beder vi dig om hjælp til at fortsætte podcasten. Hvis du synes, at du får værdi ud af ‘Rockhistorier’, synes vi, du skal overveje at støtte podcasten med et valgfrit beløb pr. episode.

Støtter du os, kommer du med i Rockhistoriers Lytteklub.

Det betyder, at du får adgang til:

  • En lukket Facebook-gruppe fyldt med andre musikglade mennesker.
  • Anbefalinger til plader, bøger og film du kan dykke ned i for at komme dybere ind bag de kunstnere, vi snakker om.
  • Q&A’s med Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch.
  • Adgang til eksklusive events.

Og så betyder det også, at du er med til at betale for folk, som ikke har råd. Det synes vi sådan set er meget sympatisk.

Støtten går til, at vi kan researche, optage og udgive vores podcasts, samt til at promovere podcasten på de sociale medier, så flere kan få det glade rockbudskab at vide.

Klik på støtknappen herover eller besøg dette link for at støtte ‘Rockhistorier’.

Footer graphics