‘Fiasko’ med Grethe Harbo: ”Jeg havde taget en fejlbeslutning, og jeg kunne ikke lave det om”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

‘Fiasko’ med Grethe Harbo: ”Jeg havde taget en fejlbeslutning, og jeg kunne ikke lave det om”

Eller vælg, hvor du vil lytte

I dette særafsnit af ‘Fiasko’ har Tommy Ahlers besøg af speciallæge og coach Grethe Harbo til en samtale om at begå fejl i sin lægegerning, og om hvordan hun mener, at frygten for at fejle især påvirke de yngre læger og skal komme til livs gennem anerkendelse og åbenhed.

Kultur En del af serien:

Fiasko

Tommy Ahlers forsøger at gøre op med “perfekthedskulturen” - det tilsyneladende perfekte liv med insta-venlig morgenmad, fede jobs, evig skønhed og masser af succes. Men bagved hver succes gemmer sig en historie om usikkerhed, fejl og hårdt arbejde. Det er de historier, vi dykker ned i i podcastserien 'Fiasko', hvor Tommy Ahlers får besøg af en række interessante gæster, som trods deres status i samfundet også har oplevet fiaskoer på egen krop.

Hvis der er nogen, som kan fortælle om, hvordan det kan påvirke et menneske at begå fejl, når man arbejde i en kultur, hvor fejl kan betyde forskel på liv og død, så er det Grethe Harbo. 

Ud over 30 år i sundhedssektoren både som overlæge i det offentlige sygehusvæsen og som praktiserende speciallæge inden for øre-næse-hals, har Grethe Harbo de sidste fire år haft sit eget firma ‘Lægens stol’, hvor hun coacher læger og sygeplejersker i at gå fra udbrændthed til overskud. Det har givet hende stor erfaring i at håndtere de udfordringer, man som læge uundgåeligt kommer til at stå overfor i løbet af sin karriere.

Og følelsen af at stå et sårbart sted og være presset af stress og klager har Grethe Harbo også selv haft inde på livet.

En fejl der giver livsvarige konsekvenser

Da Grethe Harbo er en erfaren læge, får hun en mandlig patient ind til konsultation. Hun ser ham an og vurderer, at der ud fra hans symptomer foreløbigt ikke er behov for en MR-scanning. Det viser sig dog, at hun har taget en beslutning, som får alvorlige følgevirkninger for patienten, da han har en hurtig voksende hjernetumor. 

“Han bliver ret invalideret og udfordret på sin førlighed. Og han går fra at kunne klare sit arbejde til aldrig at kunne arbejde igen. Det føler jeg mig enormt skyldig over,” fortæller Grethe Harbo, som i perioden beklager til patienten og må leve med den fejl, hun har begået.

Men en ny udvikling i Grethe Harbos relationen til patienten sætter nye tanker igang hos hende. Fra at have hilst på hende på gaden, i den by de begge bor i, hilser patienten pludselig ikke på hende længere.

”Jeg havde gjort, hvad jeg kunne, men jeg havde taget en fejlbeslutning, og jeg kunne ikke lave det om. Men jeg kunne bare mærke, at det ramte noget i mig. Det gjorde ondt, og det nagede mig,” siger Grethe Harbo.

Unødvendig frygt

Efterfølgende har Grethe Harbo, i forbindelse med sin deltagelse i ‘Fiasko’, brugt anledningen til at tage kontakt til sin tidligere patient for at få afklaring omkring episoden, som har fortsat med at vække frygt i hende.

”Jeg gik mere eller mindre ubevidst og følte skam overfor mine kollegaer, og jeg følte mig et eller andet sted også dømt. Men jeg finder ud af, at de tanker slet ikke har haft gang på jord,” forklarer Grethe.

For Grethe er episoden et bevis på, hvordan der udover de strukturelle problemer i sundhedsvæsenet også hersker en kultur mellem kollegaer som skaber unødig frygt for at fejle, selvom alle ved, at nulfejlskulturen er en illusion.

Lyt til afsnittet af ‘Fiasko’ og hør hvilke forandringer Grethe Harbo mener, der er behov for i social- og sundhedssektoren, og hvordan patientklagenævnet er med til at skubbe yderligere til frygten.

Footer graphics