Connie Hedegaard om COP15-fiasko: ”Det var en frygtelig, frygtelig skuffelse, og man er jo træt ind i sjælen efter sådan et forløb”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Kristina Pedersen

Connie Hedegaard om COP15-fiasko: ”Det var en frygtelig, frygtelig skuffelse, og man er jo træt ind i sjælen efter sådan et forløb”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Connie Hedegaard er gæst hos Tommy Ahlers i denne episode af ‘Fiasko’. De taler om COP15, og hvordan det var at tiltræde som EU’s første klimakommissær lige efter den store skuffelse fra klimatopmødet i København.

Klima En del af serien:

Fiasko

Tommy Ahlers forsøger at gøre op med “perfekthedskulturen” - det tilsyneladende perfekte liv med insta-venlig morgenmad, fede jobs, evig skønhed og masser af succes. Men bagved hver succes gemmer sig en historie om usikkerhed, fejl og hårdt arbejde. Det er de historier, vi dykker ned i i podcastserien 'Fiasko', hvor Tommy Ahlers får besøg af en række interessante gæster, som trods deres status i samfundet også har oplevet fiaskoer på egen krop.

2009 er et år Connie Hedegaard aldrig vil glemme. Den daværende konservative klimaminister skulle sammen med resten af den danske regering være vært for FN’s femtende internationale klimakonference COP15. 

Op til konferencens start i København i slutningen af november 2009 fik hun tilmed et opkald fra Statsministeriet, som inviterede hende til morgenkaffe med daværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V). Her fik Connie Hedegaard at vide, at hun var Danmarks næste kandidat til at blive EU-kommissær. Og kort efter, lige inden klimatopmødet i København startede, blev det bekræftet, at Connie Hedegaard havde fået posten, og at hun ovenikøbet skulle være EU’s første kommissær for klimaet.

Timingen kunne ikke være bedre, og hun skulle tiltræde i februar 2010.  

“Jeg tænkte, det er jo efter, vi har et succesrigt klimatopmøde, og der er en international aftale, og så skal vi rigtig føre den ud i livet på EU-plan,” fortæller hun til Tommy Ahlers i podcasten ‘Fiasko’. 

Klimaaftale kollapsede

Men desværre for klimaet og for Connie Hedegaard, så lykkedes forhandlingerne til COP15 ikke. Den storslåede klimahandlingsplan, der var lagt op til, blev ikke vedtaget. I stedet blev resultatet en version med mindre bindende aftaler. 

“Jeg kan da godt sige, at det var en frygtelig, frygtelig skuffelse. Og man er jo træt ind i sjælen efter sådan et forløb. (…) Og så stod vi jo pludselig der i en ganske anden situation og skulle så at sige samle op efter topmødet i København og ligesom op på hesten igen. Og finde ud af, hvordan kommer verden nu videre, når vi ikke fik den aftale, nogen af os havde kæmpet så meget for,” husker Connie Hedegaard.

Efter knap fem år som EU-kommissær skiftede Connie Hedegaard politik ud med diverse bestyrelsesposter for bl.a. Aarhus Universitet og den grønne tænketank CONCITO. 

Selvom det er 12 år siden, at København var vært for COP15, kan det stadig ærgre Connie Hedegaard, at aftalen ikke blev som håbet.

“Det var jo seks år, verden faktisk ikke havde tid til at spilde. Mange af de ting vi slås med i dag, ville jo have været nemmere, hvis verden allerede i 2009 nåede frem til det, man så nåede frem til i 2015,” siger hun.


Vært: Tommy Ahlers

Producer: Emilie Westh Wold

Musik: Leo Peter Larsen

Redaktør: Emil Norsker


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics