En af de største forbandelser er at få succes tidligt i livet. Se bare på barnestjerner, der som faggruppe må være den mest ulykkelige i verden. En sådan opmærksomhed forstyrrer fuldstændig ens verdensbillede af, hvad man kan forvente af tilværelsen, og hvad det faktisk kræver af indsats for at nå til tops. Berømmelse, hæder og penge burde kun gives til folk, der er gamle nok til, at det ikke betyder så meget for dem.
En anden bivirkning ved succes synes at være, at man størkner i netop det tidspunkt, hvor det er opnået, og man får sværere og sværere ved at vride sig ud af formen og skabe nyt.
Det er efterhånden meget usædvanligt, at man ser kunstnere, der bliver bedre, når de bliver ældre. Det er som om, de når et vist højdepunkt, og derfra er det ned ad bakke.
Det er selvfølgelig noget med vores hjerner, og at de mister elasticitet med alderen. Vi stivner i vores opfattelser og verdensbillede, hvilket også er en af årsagerne til, at flere ældre mennesker kan være så svære at rokke, når de bliver præsenteret for nyt, selvom det måske er bedre, sjovere eller bare anderledes.
Men der er nogle, det lykkedes at forblive relevante hele livet som fx den ny vinder af nobelprisen, Jon Fosse, der netop har udgivet en fremragende bogserie. Herhjemme har vi Jens Unmack, der med Love Shop netop har smidt et album på gaden, der stadig vibrerer af vitalitet. Derfor skrev jeg til ham og spurgte ham, hvad hans hemmelighed var. Han skrev tilbage:
”Hemmeligheden er måske et ønske om – og behov for – musikalsk hellere at ville leve for i dag snarere end i går. Det duer bare ikke at hvile på nogen laurbær. Man dør indeni af det, og desuden er det langt mere givende at kunne synge nye stærke sange blandt de lidt ældre. Læg dertil ikke at få for meget succes for tidligt, for det vil låse kreativt for evigt i folks syn på dig og gøre dig til bekvemmelighedsfange af den tid, det sker i.”
Jens Unmack og Love Shop var ellers spået stor succes med deres elegante dansksprogede popmusik fra begyndelsen. Men forbløffende nok udeblev det store gennembrud. De har altid været kritikerrost og elsket af en stor fanskare, men hr. og fru Danmark valgte andre bands at kaste deres flygtige opmærksomhed på.
Til gengæld har Love Shop overlevet tidens luner og kan nu fejre deres 14. album, der ikke bare er et ekko af fortiden. Faktisk er flere af deres bedste plader udkommet indenfor de seneste år. De eksploderede måske ikke på toppen af hitlisten i begyndelsen, men de har bevaret en ild og konstant udfordret deres udtryk. Derfor er de relevante i dag – Ikke bare for nostalgikere – men for alle med interesse for melankolsk, intelligent og melodiøs popmusik.
Pas derfor på med succes tidligt i livet. Hvilket jo også giver håb til alle dem, der stadig føler, at de står på kanten (eller måske meget langtfra) et gennembrud af en slags. Selvom du ikke har udsolgt Parken eller blot fået antaget din bog, kan det stadig lade sig gøre.
Jeg vil slutte med de sidste råd, som Jens Unmack skrev:
”Sov med vinduet åbent, hold dig sulten, ung indeni og begejstret for … noget.”