elektronik
Foto: Shutterstock

Nyheden vi har ventet på i årevis: Alle mobiltelefoner skal fremover passe til en slags oplader

Nyt krav fra EU betyder, at alle smartphones, tablets, høretelefoner og kameraer fremover skal kunne bruge samme type oplader.

Vores bønner er blevet hørt. Det er slut. Fremover skal vi ikke holde styr på vores uoverskuelige arsenal af forskellige opladere til alt muligt elektronik.

Der er én universaloplader på vej, som passer til det hele.

Sådan lyder det fra EU, der i et forsøg på at nedbringe mængden af elektronisk affald kræver, at alle vores elektroniske aggregater skal kunne lades op med et såkaldt USB-C-stik.

Den åbenlyse årsag til kravet er selvfølgelig, at vores liv generelt bliver lettere på den måde.

“Vi har besluttet at ty til lovgivning for at dræbe denne søslange,” sagde EU-kommisær Thierry Breton på et pressemøde torsdag i Bruxelles.

Mange android-telefoner benytter allerede USB-C-stik, men den nye standardisering vil ramme Apple’s iPhone, der som bekendt udskifter deres opladere igen og igen.

“Dette er ikke rettet mod Apple eller nogen anden. Vi tænker 15-20 år fremad. Apple bruger USB-C-stik i andet udstyr, for eksempel iPad og bærbare pc’er”, sagde Thierry Breton ifølge Berlingske.

Som en del af EU-kommisionens lovkrav skal forbrugerne også selv kunne bestemme, hvorvidt man vil have en ny oplader med, når man for eksempel køber en ny mobiltelefon eller tablet.

Ifølge Thierry Bretonham vil de nye ændringer spare verden for 1.000 ton elektronisk affald og 2.600 ton råmaterialer.

I Danmark er 43 procent af alle mobiltelefoner iPhones, ifølge analysehuset International Date Corporation (IDC), og i gennemsnit har vi hver især tre mobilopladere, hvoraf vi kun bruger to.

Lovændringen skal nu forelægges Europa-Parlamentet, men det forventes ikke at blive en hindring. Der kommer til at være en overgangsperiode på 24 måneder, så elektronikproducenterne kan nå at tilpasse sig.

2023, kom så!


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics