bardcore middelalder
Foto: Shutterstock

Lady Gaga på lut: Ny musikgenre hærger internettet

Amatørmusikere verden over indspiller pophits på gamle middelalderinstrumenter og lægger det på YouTube. Det er en slags hardcore skjaldemusik med fløjte og lut, som nu har fået navnet bardcore.

Hvordan ville det lyde, hvis saglige hr. Gandalf havde produceret Lady Gaga? Skørt, ja. Måske en anelse middelalderligt? Men det behøver man faktisk slet ikke at spekulere over, for svaret findes allerede på YouTube.

Som en ud af mange, der for tiden bidrager til den omfattende bardcore-tendens, har manden bag YouTube-profilen Hildegaard von Blingin’ indspillet en coverversion af Gagas kæmpehit ‘Bad Romance’ på nogle instrumenter, der formentlig ikke har set et publikum siden engang i 1300-tallet.

Lut, fløjter, mundharper, flade trommer med dyreskind. Den slags.

‘Bard Romance’?

I skrivende stund har hans Gaga-video mere end 5 millioner visninger. Og det er ikke den eneste bardcore-sang, som generer hobevis af kliks i disse dage.

Listen er lang

Dolly Partons ‘Jolene’ har også fået én med fløjten, og det samme har Foster the Peoples hit ‘Pumped Up Kicks’ fra 2010 og ‘Billy Jean’ endda. Listen af nye bardcore-versioner af verdens største popsange har praktisk talt ingen ende lige nu.

Tendensen, der tager navn efter de keltiske skjalde fra forne tider, er ifølge The Guardian startet af en 27-årig tysk YouTube-bruger med online-navnet Cornelius Link. Han uploadede som den første en middelalderlig coversang tilbage i april. Herefter eskalerede det i karantænen, og stribevis af ligesindede amatører kopierede hans metode og anvendte den på andre hits.

Andre stemmer mener, at kimen til tendensens opblomstring startede med denne fyrs version af nu-metalbandet System of a Downs hit ‘Toxicity’, som er fra 2017.

Ophavsmanden til selve genrebetegnelsen er til gengæld ukendt, men flere steder florerer sange i samme stil også med mærkatet ‘tavernwave’, ligesom at kommentarsporene til sangene ofte er præget af et ironisk engelsk sprogbrug fra den tid, hvor klørkonge var knægt.

Om der rent faktisk eksisterer en oprigtighed i genrens materie, eller om det hele er en ment som en stor joke, kan være svært at svare på, men det er efter alt at dømme mest det sidste, der er på færde her. Man kunne passende kalde bardcore for meme-generationens svar på ballemusik – selvom det nok ikke kan udelukkes, at der sidder nogle rollespilsentusiaster og andre nostalgikere derude med gåsehud op og ned af benene.

En af dem, YouTube-fænomenet og renæssancemennesket Bernadette Banner, som er kendt for at sy barokke kjoler og gamle gevandter efter fortidens forskrifter på sin populære kanal, bekendte i hvert fald følgende i en kommentar til bardcore-versionen af ‘Jolene’:

“I LIVE FOR THESE WITH EVERY FIBRE OF MY BEING”

Footer graphics