Foto: Rita Kuhlmann

Nørrebro-spisested laver byens bedste omelet lige nu: Her er deres hemmelighed

Psyche Café er netop åbnet på Jægersborggade i København, og på rygtebørsen er deres omelet allerede rangeret som byens bedste. De to bagmænd kalder sig selv mad- og kunstkuratorer og siger, de vil lave et sted, der ikke minder om noget andet i København.

Hvis alt går vel, kan Psyche Café forlænge deres leje efter årsskiftet. Indtil videre har de dog kun en lejekontrakt på tre måneder. Men de to bagmænd, Mati Pichci og Theophilus Constantinou, har efter alt at dømme ikke så meget at bekymre sig om.

Lige nu er deres omelet den ret, som alle taler om. 

Det er ikke mere end to uger siden, at Psyche Café slog dørene op i de efterhånden historiske lokaler på Jægersborggade på Nørrebro, som i 10 år husede toprestauranten Relæ, indtil den lukkede i 2020. Og modtagelsen af deres nye café har allerede været overvældende god.

Deres plan er at servere simpel og ubesværet mad ud af de bedste råvarer på markedet. Fortrinsvis økologisk og fortrinsvist grønt fra udvalgte småproducenter. Og så holder de åbent både til morgenmad og til aften med skiftende menuer – og lejlighedsvis arrangerer de “smukt kuraterede events”.

“Der er brug for sådan et sted her i København. Folk vil gerne hænge ud, og de vil gerne have noget, der er lidt specielt. Og jeg elsker at lave omeletter, så sådan blev det,” siger Mati Pichci.

Mateusz Sarnowski, 34, er oprindeligt fra Polen og er blevet kaldt Mati siden han var barn. ‘Pichci’ er polsk for madlavning.

Han har en fortid på Atelier September, og det var også derigennem, han oprindeligt mødte Theophilus Constantinou. Han var nemlig lige flyttet til København fra New York for at importere græsk olivenolie, og Atelier September var hans første kunde. 

“Jeg var i gang med at lede efter et sted til at åbne en café. Og så talte jeg med Christian Puglisi (ejer af Relæ red.) om, at han havde et ledigt sted, og det var så her. Jeg kontaktede så Theophilus, fordi jeg elsker hans tilgang til kvalitet og naturen, hans biodynamiske olivenolie Psyche Organic og de events, han har lavet, og så havde han allerede et showroom lige ved siden af. Han var det perfekte partner i forhold til min mad-filosofi og til at præsentere den i en smuk sammenhæng,” siger Mati Pichci. 

Arbejdsfordelingen mellem de to er nu sådan, at Theophilus Constantinou står for at kuratere original kunst, interiør og musik på Psyche Café, mens Mati Pichci står for maden. 

“Til at starte med var jeg lidt intimideret af det her sted. Det er så smukt, og i 10 år var der mange kokke der serverede en Michelin-menu her, og jeg ville jo egentlig bare lave omeletter. Men jeg kunne se nogle muligheder i at lave et slags kollektiv her, hvor jeg kunne få nogle venner til at kokkerere og nogle kunstnere til at gøre stedet specielt,” siger Mati Pichci.

Theophilus Constantinou, 36, har græske rødder, men kommer fra New York, hvor han har har været alt fra opvasker til “big boss”, som han siger. På Psyche Café kalder han sig kunstkurator, men titlen er ikke så vigtig: “Titler er for folk, der ikke kan tænke ud af boksen, og som har brug for at putte dig ind i en. Jeg bliver ikke stødt over at blive kaldt noget som helst.”

Exceptionel service

Ifølge de to restauratører er der kommet en tendens til, at produkternes kvalitet er højere end servicen på mange spisesteder i København. Men det er deres klare mål, at det ikke skal være gælde for Psyche Café.

“Jeg vil have, at det her sted skal yde en exceptionel service overfor gæsterne. Visse steder i København får mig til at føle, at de er i gang med at gøre mig en tjeneste, selvom det er mig, der er kommet for at bruge penge i deres foretagende. Hvis man føler sig som en idiot efter et restaurantbesøg, kommer man ikke tilbage,” siger Theophilus Constantinou.

Succeskriteriet for Psyche Café er helt enkelt at få deres gæster til at føle sig velkomne og glade. For at lykkes med det satser de på noget så enkelt som at servere varm mad. Noget, der ifølge Mati Pichci er en mangelvare på de københavnske caféer.

“Vi serverer omeletter, men også forskellige variationer af den. Og lige nu har vi en varm græskarpuré med majs og en mexicansk salsa på menuen, som er virkelig god og spicy,” siger han. “Det er mad, der får dig til at føle dig veltilpas.”

Selv betegner han sin stil som “intuitiv madlavning”. Som gæst på Psyche Café kan man derfor også forvente en menu, der ofte skifter fra uge til uge. 

“Jeg laver mad, fordi jeg elsker at spise. Men jeg ved også godt, hvad der er godt, og hvordan man laver en god menu. Omeletterne vil jeg blive ved med at lave – de er på sin vis en metafor for den måde, jeg laver mad på. Jeg kan lide simpel og ærlig mad,” siger han.

“Når Mati går i køkkenet er det ren jazz,” supplerer Theophilus Constantinou.

“Grøntsagerne kommer ind ad døren, og så går han bare i gang med at improvisere. Jeg ser ham som en kunstner og det her sted som hans atelier. Det lyder måske lidt prætentiøst, men når du smager hans mad, giver det hele mening.”

5 gode råd

Mati Pichcis mål er at servere Psyche Cafés gæster den bedste omelet i deres liv. Hvis han laver en der ikke er god nok, bliver den ikke serveret. Det er allerede sket et par gange, men at lave den perfekte omelet er faktisk ikke så svært. 

Spørgsmålet er bare, hvordan man egentlig gør. Og hvad man skal bruge. 

Her er Mati Pichcis 5 bedste råd:

1. “Hemmeligheden bag den perfekte omelet er æggene. Der er stor forskel på, hvordan æg føles, når du pisker dem sammen. Dem, jeg bruger, kommer fra Hegnsholt, og de er de bedste økologiske æg. De er tungere i det og føles mere som en mayonnaise i hånden. Når man spiser dem, kan man smage, at de specielle med det samme.”

2. “Når du pisker dem sammen, skal hviderne og blommerne kun lige akkurat nå at blande sig. Bliv ikke ved for længe.”

3. “En anden vigtig ting er, at du aldrig må overophede panden. Jeg bruger selv induktionskomfur fra Ikea, fordi jeg lærte at lave omeletter på deres blus, og de er nemme at styre. Temperaturen og timingen er noget, man øver sig på og får fornemmelsen af henad vejen. Jeg har selv set mange youtube-videoer og øvet mig mange gange.”

4. “Den sidste – og helt essentielle – ting er, at du skal ville det, når du laver en omelet. Gå ind i det helhjertet, og koncentrer dig.” 

5. “Nåja. Jeg tilføjer også økologisk smør og olivenolie. Smør er vigtig, men det skal ikke fylde for meget. Det laktiske fedt er en detalje, der gør en stor forskel. Olivenolien er med til at gør retten sexet til sidst.”

Find mere om
Footer graphics