Foto: Warner Bros.

Månedens klassiker: Den bedste Tarantino-film han ikke selv instruerede

For at få penge til ’Reservoir Dogs’ solgte Tarantino manuskriptet til ’True Romance’, der aldrig blev en kæmpe blockbuster. Men den fortjener at blive regnet for både en Tarantino-fim – og ovenikøbet en af hans bedste. Og særligt én scene skiller sig ud.

Vi har tidligere slået et slag for ’Jackie Brown’, og hvordan det var Tarantinos glemte mesterværk. Men der er flere i hans i imponerende bagkatalog, der fortjener hæder. En af dem er ´True Romance´, som er en helt glemt Tarantino-film. Det var nemlig ikke Quentin Tarantino, der instruerede filmen, og derfor figurerer den aldrig på diverse lister over ´Bedste Tarantino film´ eller opsamlings DVD box-sets.

Det var i stedet Tony Scott, der instruerede. Tony Scott, der blandt andet står bag hitsene ´The Last Boy Scout´ og ´Top Gun´. Historien er, at Tarantino havde skrevet manuskriptet til ’True Romance’, men solgte det for at få penge til sin debutfilm ´Reservoir Dogs´ (der udkom i 1992). De eneste ændringer var slutningen (som jeg på grund af spoilere, ikke går mere ind i her), samt at fortællingen blev gjort kronologisk. Udover det er alle karakterer og dialoger 100% Tarantino.

Og man mærker virkelig Quentin Tarantinos hånd hele vejen igennem filmen. Den har både de klassiske skæve karakterer som den bong-rygende Brad Pitt, der spiller sofabunden stoner, den hvide Gary Oldman, som insisterer på, at han er sort, eller Christian Slaters hovedrolle, der er sygeligt besat af Elvis (uden det spiller nogen form for relevans for plottet). Samtidig er den fyldt med de Tarantino-klassiske temaer som gangstere, narkotika, skuddueller og intense dialoger.

Foto: Warner Bros.

Som man kan se, er filmen fyldt med navnkundige skuespillere. Allerede her finder man hints af Tarantino. Det er ikke klart, hvor meget Tarantino har været med til at caste, men på rollebesætningen får man i hvert fald Tarantino-vibes. Den er nemlig voldsomt stjernebesat. Men de fleste af skuespillerne er først blevet stjerner efterfølgende. Klassisk Tarantino. Hovedrollerne Christian Slater og Patricia Arquette var ikke ukendte i 1993. Men der er en myriade af bi-roller, der både inkluderer Brad Pitt, Gary Oldman, James Gandolfini, Val Kilmer, Dennis Hopper, Christopher Walken, Samuel L. Jackson, Saul Rubinek, Tom Sizemore og Michael Rapaport.

Filmen er en klassisk fart-over-feltet fortælling, hvor enspænderen Christian Slater falder for en prostitueret, og efterfølgende fejlagtigt stjæler en kuffert fuld af kokain fra mafiaen. Herefter følger en jagt tværs over USA, hvor Slater skal forsøge at sælge sin kokain til en Hollywood big-shot, alt imens mafiaen er lige bag ham, i forsøget på at få deres ´varer´ tilbage.

Og så er der jo scenen. Den scene, som alle, der har set filmen og læser med her, bare venter på jeg nævner. Sicilien-scenen. Hvor Christopher Walken spiller gangsterbossen Vincenzo, der ´udspørger´ Dennis Hopper. Selvom både Walken og Hopper ikke medvirker meget mere i filmen, så er denne ene scene så sublimt spillet, at man fristes til at kalde det deres bedste præstation i karrieren. Store ord, men jeg står gerne på mål for dem.

Tarantino har også selv beskrevet den scene, som hans stolteste øjeblik som manuskriptforfatter, og den bedste dialog han har skrevet. Jeg er ikke uenig, selvom der er mange stærke dialoger i hans omfattende kartotek, der kæmper om titlen.

Foto: Warner Bros.

Jeg nævnte også, at filmen blev gjort kronologisk af Tony Scott. Tarantino har selv sagt, at det måske var den rigtige beslutning. Det er en rigtig stærk film i sin egen ret, men da ingen har set Tarantinos egen udgave, er det svært at lave en vurdering. Når man tænker på, hvor stor succes Tarantino havde med ´Pulp Fiction´ året efter i 1994, som ikke er en kronologisk fortælling, vil det dog være spændende, om vi engang i fremtiden kunne få et ´Tarantino klip´ af True Romance. En udgave hvor scenerne kommer, som han oprindeligt havde tænkt dem. Om ikke andet, så bare for os nørders skyld.

Så hvis du ofte finder at Tarantinos film rammer dig, og du har set og genset alle hans film, er ’True Romance’ en klar anbefaling. Det er som nævnt en film, der oftest bliver glemt, når vi taler Tarantino, og mange er slet ikke klar over, at det faktisk er en Tarantino film. Men hvis du vælger at sætte den på, får du en sand Tarantino-perle, der ikke har fået den kærlighed, den fortjener, og som er skrevet lige i mesterens mest kreative år.

Filmen kan desværre ikke streames i Danmark i øjeblikket, men ligger tilgængeligt til leje-streaming på både GooglePlay, Amazon Prime m.fl.

Footer graphics