matchet på mælkevejen
Foto: DR

Lad os slappe lidt af: Det er for nemt at nedgøre DR’s nye miks af astrologi og dating

DR’s datingprogram ’Matchet på mælkevejen’ fik tæsk allerede inden premieren. Men er det egentlig så slemt som frygtet, når astrologer laver realityprogrammer, spørger tv-anmelderen, der er skytte med skytte i ascendanten.

”Kan stjernerne fortælle, hvem der er dit perfekte match?”

Sådan lyder første linje i introspeaken i DR’s datingprogram ’Matchet på mælkevejen’, og allerede her ville det være let at give både anmeldere og seere tidligt fri og bare svare ”nej”.

Men så let slipper vi ikke, og så let skal DR selvfølgelig heller ikke slippe, når de serverer ugeblad for licenspengene.

”Med et fødselshoroskop kan man sige alt, det kan man jo faktisk,” lyder næste sætning fra den ene af showets to tovholdere, Amalie Bendixen.

Ja, vi er allerede forbi det med spørgsmålene og i gang med de skråsikre postulater.

Amalie bliver sammen med sin veninde Marianne Gellert præsenteret som programmets to eksperter, men begrebet ”ekspert” skal her angribes med en vis forsigtighed. Altså, Amalie og Marianne har ikke studeret astrologi på universitetet eller sådan noget, de har bare en podcast om emnet, viser det sig.

Amalie og Marianne har i ’Matchet på mælkevejen’ sat fire par sammen, baseret på deltagernes horoskoper, uden deltagerne selv ved det. Vi følger parrene gennem otte afsnit (der alle er tilgængelige på dr.dk) for at finde ud af, om kærligheden opstår, og om der virkelig er mere mellem himmel og jord end måger og rigmænd i rumraketter.

”Vi tager udgangspunkt i deres soltegn. Det er det, man i folkemunde kalder et stjernetegn,” siger Amalie, for ligesom at understrege, at det her er meget mere end dameblade og folkeovertro.

Lad os nu se.

De første forsøgskaniner vi møder er Trine på 25, der er vædder, og Adrian på 28, der er skytte, men med fisk i ascendanten. Det ved jeg ikke helt, hvad betyder, og det er der heller ikke andre, der gør, hvis de ikke vidste det før programmet.

Adrian inviterer Trine på tacorestaurant og fortæller, at han har boet over stort set hele verden, og måske er det derfor, han taler så mange sprog samtidigt.

”Restauranten hedder La Neta. Det betyder basically legit på mexicansk,” siger Adrian og får på den måde lige siet den ældste målgruppe fra.

Adrian har også boet i Paris (som han er vild med på grund af byens ”cultural footprint”) og forklarer, at de grønne chilier er de stærkeste (men understreger, at han sagtens selv kan spise dem) og hilser på tjeneren på spansk, hvilket tjeneren ikke forstår, hvorefter han såret må slå over i engelsk.

Vædderen Trine synes, det er okay, at skytten Adrian selv synes, han er ”fucking nice” og er vild med hans tatoveringer. De ligner henholdsvis et stykke tape, noget fra den dér Pixar-film med den døde guitarspiller i Mexico og en fugl med ondt i maven.

”Den flyver ud, men vender altid hjem,” siger han filosofisk.

Trine har selv en luftballon på benet, og Adrian vil vide hvorfor. Hun trækker på skuldrene.

”Jeg ville bare gerne have en tatovering, og det er jo wacked at få, når man er 50, så jeg fik en luftballon nu, fordi det lød meget pænt,” siger hun.

Åh, ung kærlighed.

Da de er færdige med at spise, drikke og danse, går de i første omgang hver til sit.

”You got my information”, råber Adrian efter hende.

Planlagt tv

Bagefter møder vi Christoffer og Dinne, og eksperterne har set tegn i sol, måne og stjerner på, de er sådan nogle, der godt kan lide at vinterbade. Dinne har planlagt deres første date og – hold nu fast! – de skal vinterbade. Christoffer har aldrig prøvet det og kan ikke lide tanken, men det er bare, fordi han har skorpion i ascendanten, forklarer eksperterne.

Ikke fordi det er pissekoldt, som jeg som lægmand ellers ville have gættet på.

Dinne kommer til at afsløre, at hun faktisk heller aldrig har prøvet det før, og jeg indser skuffet, at det hele bare er noget, som tv-tilrettelæggerne har planlagt.

Der er to par mere med, men på det her tidspunkt har man ligesom forstået, at ’Matchet på mælkevejen’ i virkeligheden er et af den dér slags realityprogrammer, der er påklistret en højpandet præmis, så DR kan sælge det som ”eksperiment”, ”dokumentar” og selvfølgelig ”public service”.

Præmissen – at det har nogen som helst betydning, hvilket stjernetegn vi er født i – er selvfølgelig det umiddelbare problem i ’Matchet på mælkevejen’. Det er der som bekendt absolut ingen videnskabelig evidens for, og DR har da også allerede fået på puklen for en lidt for ukritisk foromtale, der senere måtte laves om.

Se, nu ville det så være umådeligt nemt at score nogle billige point på at nedgøre kombinationen af reality-tv og pseudovidenskab. Endda lavet for dine og mine licenspenge. Nemt, fordi deltagerne kalder foie gras for ost og forveksler amoriner med Amarone. Altså, sådan helt seriøst. Og nemt, fordi de såkaldte eksperter aldrig forklarer hverken det med ascendanten eller for den sags skyld, hvordan noget som helst andet i det astrologiske parallelunivers hænger sammen. Det er bare sådan, det er.

Men … PLOT-TWIST! … ’Matchet på mælkevejen’ har faktisk fortjent bedre. For Amalie Bendixen og Marianne Gellert er elskelige som eksperter, har selvironi og glimt i øjet. Hele setuppet er lavet med respekt for de medvirkende, der over tid viser sig som en flok reflekterende, selvstændige mennesker (og Adrian ved godt, at han var lidt for kæk på den første date), og programmet blotlægger på godt og ondt de op- og nedture, jagten på kærligheden er lavet af. På en måde så det føles både nært og ægte og meget mere indsigtsfuldt end i de alle de andre tv-dating-eksperimenter, vi bliver gåsefodret med.

Og astrologien? Ved I hvad, nu hvor DR har rettet ind, så lad os slappe lidt af. Mennesket har altid søgt svar de underligste steder, videnskaben er heller ikke en ufejlbarlig størrelse – og ingen løfter i øvrigt et øjenbryn, når der sidder en præst og parrer folk i ’Gift ved første blik’ og skråsikkert fortæller, hvem der er gode for hinanden.

Jeg skal ikke afsløre, om de fire par bliver sammen, men lad os bare sige, at slutningen kan tolkes på flere måder. Lidt ligesom et horoskop. Det ændrer ikke ved, at ’Matchet på mælkevejen’ er en fin, ærlig, næsten lærerig omgang underholdning, der tager både de medvirkende og seerne seriøst.

Også selvom præmissen ikke helt er det.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics