Karen Mukupa.
Foto: Carsten Seidel

Karen Mukupa om at holde ferie med Natasja: “Vi kørte rundt på Jamaica, hørte musik, tog på stranden og spiste god jerk chicken”

Som barn brugte Karen Mukupa somrene på at campere blandt løver og giraffer i Tanzania. I dag er sommerferie stadig tæt forbundet med nye eventyr for den albumaktuelle rapper og radiovært, der altid har tre sæt solbriller i tasken, når hun drager ud – og gerne en iskold limonade i hånden.

Hvor god er du til at holde ferie?

Når jeg endelig holder ferie, så er jeg måske en sekser på en skala fra 1-10. Det er desværre ikke helt vildt højt, og det handler nok lidt om det fag, jeg er i, hvor man hele tiden skal holde sig lidt relevant. Så når jeg eksempelvis poster noget på Instagram på en ferie, så er det selvfølgelig en del af min hverdag og de ting, der sker, men jeg føler også, at det er en lille smule arbejde. Men hvis jeg er et sted, hvor der ingen internet er, så kan vi godt snige os op på en syver.

Hvis jeg siger sommer, hvad siger du så?

Græs mellem tæerne, strand og ferie. Vi er en familie, der godt kan lide at rejse, og i klimavenlige tider som disse, så ved jeg godt, at det ikke er populært at sige, at man flyver langt, men vi har hverken bil, sommerhus eller en kolonihave, vi har bare vores lejlighed. Så når vi skal væk, er det rart at komme langt væk. Så når du siger sommer, siger jeg også nye eventyr.

Hvor gik jeres sidste sommereventyr hen?

Vores sidste sommerferie tilbragte vi i Belize i Mellemamerika, og det var vildt fedt! Belize er det eneste engelsktalende land i Mellemamerika, og både mig og Nikolaj kan godt lide at rejse steder hen, der ikke er så oplagte at rejse til. Så da jeg sagde til folk, at vi skulle til Belize, sagde de, at det skulle vi passe på med, fordi det har et lidt dårligt ry.

Jeg synes, det var et fedt land at rejse rundt i. Der er rigtig meget regnskov og mange afsides strande, og kulturen mindede mig om Jamaica, så jeg følte mig ret meget hjemme. Deres sprog og deres dialekt er nærmest patois (kreolsprog, der hovedsageligt tales på Jamaica, red.), og den mad, de spiser, er måske mere caribisk end mellemamerikansk, selvom de også har tortillas og det.

Det siges også at være Mayakulturens epicenter. Man kender til alle de mexicanske ruiner, men fordi Belize er et sted, der ikke er så attraktivt at rejse til, så er der ikke gjort så meget ved det, og de har ikke gravet så meget frem. Men der er virkelig nogle flotte ruiner og masser af templer, solkonger og kæmpestore sten med ansigter på.

Det mest spændende for mig, det var amish-folkene, som bor der. Jeg tror, det er det samme, som når europæere rejser til Kenya eller Tanzania og ser masaier, der lever helt, som man gjorde way back. Det var helt vildt, det var ligesom at træde ind i en verden fra 1800-tallet. Det er hvide mennesker, der rejser hele vejen fra Canada for at bosætte sig i Belize, og hvis man nogensinde kommer til Belize, så synes jeg hundrede procent, at man skal besøge et amish community. De er over det hele, men mest i det nordlige, og det er virkelig spændende.

Karen Mukupa

Radiovært, rapper, multikunstner og mentor i Urban Grrls, et talentudviklingsforløb for piger i urbanmusik

Dannede en af Danmarks første pige-rapgrupper, ’No Name Requested’, sammen med sin veninde, dancehallsangeren og rapperen Natasja Saad

Aktuel med sit femte album ’Bonobo’, der er blevet rost af anmeldere i både Gaffa og Politiken

Danner par med tv-kokken Nikolaj Kirk, sammen har de en datter på 10 år

Hvor går eventyret så hen denne sommer?

Vi ville gerne have rejst til Borneo, fordi vi elsker at kombinere natur og landskabsoplevelser og komme steder hen, vi ikke har været før. Men billetterne var virkelig dyre i år, så vi fandt nogle billige billetter til San Fransisco i stedet. Jeg glæder mig til at slappe af, men jeg har også altid lidt arbejde med mig, så jeg skal også over og høre en masse god musik, og så skal vi spise en masse god mad. Og så glæder jeg mig også vildt meget til at se Redwood-træerne, som er verdens højeste træer.

Når du skal køles ned om sommeren, har du så en go-to drink?

Jeg elsker limonade i alle afarter! Jeg kan godt finde på at lave det, men jeg er desværre ikke så god til det, haha. Jeg glæder mig til at komme til USA, fordi jeg tænker, de er verdensmestre i limonader, og hvis jeg kan købe mig fra det, så gør jeg det.

Er der en specifik bog, du skal have med dig på ferie?

Jeg har lige fået ’For barnets bedste’ af Line Holm og Stine Bolther, så den skal jeg have med til San Fransisco. Den sidste bog, jeg læste, var ’Man skulle nok have været der’ af Thomas Korsgaard, som jeg købte i lufthavnen i februar. Jeg vidste ikke, at det var en del af en trilogi, men jeg blev virkelig grebet af den. Så jeg skal i hvert fald også læse de to andre. Og så glæder jeg mig også til at læse den nye bog om Natasja.

Når solen kommer frem, er der så noget, du hiver frem fra garderoben fra hvert år, og som du altid har på dig eller med dig?

Ja, jeg har altid mine solbriller med mig. Altid. Jeg har en solskade i øjet, som jeg er blevet opereret for, hvor det hvide kan vokse ind over det sorte, som hedder Surfers Eye på engelsk. Der er mange australiere og folk, der har boet i varme lande – og det har jeg blandt andet – der får det. Så da jeg var teenager, fik jeg at vide, at jeg altid skulle gå med solbriller, så jeg har dem altid i min taske. Jeg har både den dyre slags, jeg har blandt andet et par fra Chloé, men jeg har også nogle, der har kostet 10 kroner. Jeg har ofte to par solbriller i min taske, og måske endda også tre, fordi jeg desværre har tendens til at miste dem, haha.

Hvad bliver dit sommerhit i år, hvad skal du lytte til?

Mit eget album, hahaha! Allerede nu hører jeg det på repeat, ærligt. Det er ikke for at lyde åndssvag, men jeg elsker virkelig mit album, og jeg synes, der er så mange gode sommernumre. Jeg havde håbet, at det ville udkomme inden den 17. april, hvor jeg fyldte 50, men jeg vidste bare, at det skulle ud inden sommeren, så det ville få et langt liv at leve på i år, og fordi det har de vibes.

Er der nogle særlige minder, der træder frem, når du tænker på sommer?

Ja. Jeg har mine barndomsminder med min familie, hvor vi tager på safari, og det er nogle af de varmeste minder, jeg har. Min mor er fra Zambia, og jeg er vokset op i Tanzania, så vi boede lige ved siden af de store nationalparker, Ngorongoro og Serengeti. Vi pakkede bilen, og så tog vi afsted. Mig, min far, min mor, og mine tre søskende, jeg er den ældste ud af fire, og så kørte vi rundt på safari i vores eget land.

En overgang havde vi et gammelt folkevognsrugbrød, som var lavet om, så det var ligesom en campingvogn, og der kan jeg huske, vi sov. Men fordi jeg er vokset op i firserne, så kunne man også leje billige lodges – aldrig noget fancy. Dem, jeg ser på Instagram, har jeg aldrig været inde i, men jeg gad da godt. Men har man sin egen bil, kan man i virkeligheden sagtens selv køre på safari. Det er jo bare Knuthenborg gange en million, og så lidt mere vildt.

Da jeg voksede op skulle man selv finde stierne, men i dag, hvis der er en løve et sted, så er der ti biler rundt om. Det har ikke den magi, det havde, da jeg var barn. Men som barn husker man også tingene anderledes. Jeg kan bare huske, at vi var meget alene i den der park.

Som voksen er de bedste minder helt naturligt fra de ture til Jamaica, som Natasja og jeg tog på om sommeren, hvor vi kørte rundt og lyttede til god musik, tog på strandene og spiste god jerk chicken. Vi var der et par gange, måske tre-fire gange. Det var selvfølgelig også arbejdsferie, fordi vi var derovre for at prøve at optræde og komme i studiet, men jeg kan egentlig meget godt lide at kombinere ferie og arbejde, det generer mig ikke. Men jeg vil sige, at fordi jeg har haft virkelig travlt i år, så vil jeg prøve at slappe lidt mere af i San Fransisco.

Find mere om
Footer graphics