Johnny Depp
Foto: The Mega Agency

Johnny Depps liv hænger i laser: Er det ikke skamfuldt at penetrere mandens privatliv på den måde?

Mandag tabte Johnny Depp en sag om bagvaskelse mod The Sun, efter at de i 2018 kaldte ham en wife beater. Under retssagen er hans privatliv med skænderier, lort og stoffer blevet blotlagt. Men hvordan ville dit liv tage sig ud, hvis dit beskidte vasketøj blev hængt til tørre offentligt?

Da jeg var teenager, hang Johnny Depp på væggene hos de piger, jeg en sjælden gang imellem besøgte. Pigerne drømte om ham, og jeg misundte ham tit for at hænge der på væggen. Tænk sig at være ham.

Nu hænger hans liv i laser. Og jeg tror ikke, hverken piger eller kvinder drømmer om ham længere.

I mandags blev det stadfæstet i retten i England, at man med juridisk hjemmel kan kalde Hollywood-stjernen en wife beater. Og det var lige præcis, hvad det engelske tabloidmedie The Sun gjorde i 2018, hvilket fik Depp til at lægge sag an for bagvaskelse. Men den sag har han nu tabt.

I 12 ud af 14 konkrete tilfælde vurderede dommeren, at den i dag 57-årige John Christopher Depp var skyldig i anklager om vold mod sin ekskone Amber Heard. Han har siden sagt, at han vil anke afgørelsen.

Men det var ikke bare en dom over en ægtemand. Det var en dom over en af verdens mest feterede filmstjerner, begunstiget med et af verdens mest dyrkede ansigter, som nu har tabt netop det. Sit ansigt – og med det sit image. For det er ikke sejt at være en excentrisk hård banan, hvis man slår sin kone.

I retten indrømmede Depp blandt andet at have sparket Heard i en flyvemaskine, men han argumenterede for, at det under de konkrete omstændigheder ikke burde regnes for reel hustrumishandling. Han indrømmede også, at han af og til har ødelagt ting derhjemme, og at han havde brugt en afskåret stump af sin finger til at skrive hånende ting om Heard på væggene med blod og maling.

Det sidste tog dommeren som et tegn på, at Johnny Depp var en “dybt rasende mand”.

I retssagen er det kommet frem (igen), at Johnny Depp har et forbrug af stoffer og alkohol på et niveau, som mange ville betegne som problematisk. I den forbindelse er der også sluppet et meget privat billede ud under retssagen, hvor han ligger som en krøbling og sover en brandert ud på gulvet ved siden af sin seng.

Selv har han erkendt, at han har problemer med black outs, når han har taget for sig af retterne. Og der skulle være rigeligt at komme efter, når man har et vinforbrug på mere end 200.000 kroner om måneden, som Johnny Depp havde en overgang.

Og selvom det på mange måder bidrager til myten om den libertinske rockmusiker at have den slags eksorbitante tilbøjeligheder, tegner det også et billede af en mand, der ikke bare har mistet sin proportionssans, men også sig selv.

De senere år har det set udefra også virket som om, at Johnny Depp har fortabt sig mere og mere i sin egen karakter. Han har spillet ekstremt generisk guitarrock med sit anakronistiske band Hollywood Vampires og forskanset sig i et slot uden for London, hvor han ifølge sine husholdere har levet en Dracula-tilværelse som natteravn i en tåge af tjald og Marilyn Manson-musik.

Hans udseende har været anæmisk, fedtet og meget langt fra den hasselnødsbrune stud, mange husker fra filmen ‘Chocolat’.

Johnny Depp med Hollywood Vampires til heavy metal-festival i 2018. Foto: The Mega Agency

Lort i ægtesengen

Afgørelsen i sagen mod The Sun kommer efter et par tumultariske år, hvor Johnny Depps og Amber Heards privatliv er blevet endevendt i en juridisk fejde, der har været lige så grim, som den desværre har været dragende i al sin detaljerigdom at følge med i.

Skilsmisser er sjældent kønne, men den her har været ekstra bizar. Og det skyldes langt hen ad vejen det faktum, at den er foregået for åbent tæppe.

Sagen kort

I 2009 møder Johnny Depp og Amber Heard hinanden under optagelserne til drukfilmen ‘The Rum Diary’.

De følgende år begynder de at date, selvom Depp stadig er gift, og Heard har en kæreste, og i 2015 bliver de gift. Men allerede året efter søger Heard om skilsmisse. Hun påstår samtidig, at Depp har mishandlet hende fysisk, hvilket Depp afviser. Senere samme år udsender de imidlertid en fælles besked for at gyde olie på vandene.

“Vores forhold var intenst lidenskabeligt og til tider ustabilt, men altid bundet af kærlighed. Ingen af os har fremsat falske beskyldninger om hinanden for at opnå økonomisk gevinst.”

Det virkede som et forlig, men det holdt ikke længe. I 2018 skriver Amber Heard en kronik i The Washington Post om hustruvold, hvor hun – uden at nævne Depp ved navn – beskriver, at hun er et offentligt eksempel på vold i hjemmet. Efterfølgende sagsøger Depp hende for æreskrænkelse, og dén sag kører endnu.

Efterspillet kulminerede foreløbigt tidligere på året, da der dukkede billeder op af en lort, som Amber Heard efter sigende skulle have anbragt i Johnny Depps seng efter sin 30 års-fødselsdag. Depp gav hende derpå tilnavnet Amber Turd.

Selv sagde hun, at det var løgn og forsvarede sig med, at det var en af hendes små hunde, der var ansvarlige for svineriet. Det virkede dog øjensynligt for enhver, at hendes hunde var for små til at levere fækalier i så store mængde, og derpå forklarede Heard, at den pågældende hund havde spist af Depps marihuana, og at det havde gjort den hjerneskadet og syg.

I samme ombæring kom det frem, at Depp havde truet med at putte hunden ind i en mikroovn, og på et tidspunkt skulle han have lagt an til at smide den ud af en kørende bil. Alt sammen hændelser, der var som skabt til en klik-fest for sladderpressen, men til gengæld ikke rigtig lignede lødige beviser i en retssag mellem to skilsmisseparter.

På internettet har holdningen til Johnny Depp og Amber Heard længe været et hot topic, som diskuteres heftigt på især Reddit og Instagram, hvor Depp-tilhængere dagligt forsøger at renskure skuespillerens navn. Men det er op ad bakke.

En del af offentlighedens moralske militser dømte allerede Johnny Depp i 2016, da en video af ham i en tilstand, der nok bedst kan beskrives som furiøs og fordrukken, begyndte at florere på nettet.

Videoen, der blot er halvandet minut lang, er optaget i parrets køkken og viser, at Depp smækker med skabslåger og sparker på nogle elementer, mens han råber “motherfucker” og har en snerrende dialog med Heard.

Og selvom det hele egentlig handler om Depps opførsel, burde det for mange af hans tilhængere handle lige så meget om Amber Heard. Meget tyder på, at hun også har været fysisk og verbalt voldelig overfor Depp. Spørgsmålet er, om hendes adfærd bør medregnes? Om vold mod kvinder begået af mænd, og vold mod mænd begået af kvinder nogensinde kan dømmes efter samme principper?

Amber Heard foran The Royal Courts of Justice under retssagen mod The Sun i juli 2020. Foto: The Mega Agency

Vold skal ikke negligeres

Jeg kan huske, at jeg selv så den video, selvom jeg egentlig ikke havde lyst. Og bagefter havde jeg en fornemmelse af at have været for tæt på. At have penetreret privatlivssfæren på en skamfuld måde.

Så meldte spørgsmålene sig. Hvorfor optog Heard deres skænderi? Er det ikke problematisk at filme andre, uden at de ved det, når de er i deres følelsers vold? Det så på mange måder ud til, at hun framede ham på et tidspunkt, hvor hun selv med fuldt overlæg kunne opføre sig pænt, fordi hun vidste, at der var kamera på.

I dag kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvordan mit eget privatliv ville se ud fra bordkanten i mit køkken. Jeg har aldrig udøvet fysisk vold, men jeg har sparket til ting og smækket med ting, mens jeg har råbt vederstyggeligheder, som jeg håber aldrig kommer videre end hjemmets fire vægge.

Det betyder ikke, at der foregår noget fordækt i min lejlighed på Nørrebro. Der udspiller sig bare et normalt liv med abrupte skift mellem monotone rutiner og mindre hverdagsulykker.

Men hvis man satte en mikrofon på mig og optog alle døgnets timer og præsenterede det for en jury, kunne jeg godt frames til et slags sagsanlæg. Det tror jeg gælder for mange af os. Der ryger nogle finker af panden, når man diskuterer i affekt. Sidenhen fortrydes de og stedes til hvile. Pointen er, at menneskers konflikter ikke bør optages og bruges imod dem, fordi det jo kun drejer sig om et øjebliksbillede. Det er ikke for at negligere vold i hjemmet eller misbrug generelt, men mange ægteskabelige kriser har altså bedst af at blive i privatlivets skygge.

Dette billede af Johnny Depp fra 2013, hvor han angiveligt skulle være bevidstløs, er blandt andet blevet brugt i wife beater-retssagen. Foto: The Mega Agency

For Johnny Depp er det modsatte sket. Alt for meget, som ikke er vold, er kommet frem i sladderlyset. Men en rasende eller stiv mand er ikke nødvendigvis en voldelig mand, selvom det – i de forkerte hænder – kan se sådan ud. Derfor kan jeg også godt forstå, at hans forfængelighed har fået ham til at kæmpe imod, at medierne uden videre brændemærker ham som voldsmand.

I en tid, hvor mænd i høj grad går bodsgang og bekender deres synder overfor kvinder generelt, støder vi også på de grænsetilfælde, der er så grynede, at det kan være svært at skabe etisk klarhed over dem. Og måske er klarhed det forkerte ideal, når det handler om to menneskers privatliv.

Måske skulle man have slukke lyset for længst hjemme hos Johnny Depp og Amber Heard. Måske var det bare et dårligt ægteskab for dem begge.

Men vi kan ikke unsee de ting, vi har set i den her sag. Johnny Depp har fået sig en penibel placering i rækken af store kunstnere som Louis-Ferdinand Céline, Roman Polanski, R. Kelly, Chris Brown og Michael Jackson, hvor deres skandaløse eller krænkende adfærd nu blokerer for deres kunst. Spørgsmålet er, om vi fremover kan se Johnny Depps film for, hvad de er, eller om de for altid er forpurret af hans person.

‘The Rum Diary’ er stadig en af mine yndlingsfilm. Og jeg er sikker på, at jeg skal se den igen. Foreløbig er det til gengæld tvivlsomt, hvor mange nye muligheder, der kommer for at opleve 90’er-Hollywoods ubestridte cool cat på lærredet. Warner Bros har i hvert fald netop fjernet ham fra rollelisten til den kommende ‘Grindelwald’-film.

Tænk sig at være som Johnny Depp. Nu om dage har jeg svært ved at forestille mig noget værre.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk

Footer graphics