Instagays
Foto: Shutterstock

Instagays: Derfor er der så mange lækre bøsser på Instagram

Internettet er et finurligt sted. Ustandseligt opstår nye fællesskaber. Som ‘instagays’ – et hurtigtvoksende fællesskab for lækre, veltrænede, unge, smukke og afklædte homoseksuelle mænd på Instagram.

They’re here, they’re queer. Og de poster deres lækre thirst traps-fotos (et sexet, appetitvækkende billede man poster på sociale medier) med inspirerende tekster som “Felt cute, might delete later“, en sangtitel eller måske en reference til et eller andet viralt meme. Eller måske skriver de bare: “Caption this” og får dig til at gøre arbejdet for dem. Jeg tænker selvfølgelig på instagays.

Hvad er en instagay? Det er sådan en som ham, du ser på billede herover. Men som så mange andre internet- og SoMe-fænomener, er det sjældent noget, man egentlig definerer. Det skal dog ikke afholde os fra at se nærmere på dem.

På Urban Dictionary finder man en ret grov, men også sjov definition, hvor en instagay defineres som:

“En homoseksuel mand, der kan prale af mange følgere og likes på sin Instagramprofil. Sin onlinepopularitet har han fået ved flittigt at pleje sine følgere, fastholde dem fra andre platforme som tumblr eller ved endda at købe engagement gennem en tredjeparts app. Der er 99.9% chance for, at han har gjort sin profil til en virksomhedsprofil, hvor han har givet sig mærkater som offentlig person, personlig blog eller entreprenør. Andre karakteristika er tydelige, vilkårlige plastikoperationer (primært botox), ekstravagant/skandaløs hårstil og farve, misbrug af self-tanner, urimeligt tykke øjenbryn og så ekstremt blegede tænder, at de nærmest er gennemsigtige. Som en fejldirigeringsmester, konstruerer instagayen forsigtigt en online persona, der fremstiller ham som attraktiv, sjov, rig, udadvendt, glad og selvsikker. I virkeligheden er han typisk helt almindelig, desperat, akavet, usikker, deprimeret og ofte tragisk”.

Denne lidt nedladende definition er taget med, fordi den alligevel er med til at tegne et ganske rammende billede af fænomenet. Selvom det selvfølgelig ikke er alle instagays, der kan leve op til samtlige parametre.

Røde speedos og vilde fester

Et socialt medie som Instagram er meget visuelt, hvilket gør, at du kan fremstille dig selv, som du ønsker. Og hvordan fremviser en typisk instagay så sig selv? Her kommer vi med nogle bud efter en lang og ihærdig researchproces – det er et hårdt job, men nogen skal jo gøre det …

Jo, mange poster gerne post-workout thirst traps, hvor de står og er lækre i spejlet. Mange instagays får taget lækre og dramatiske billeder af deres fotografven, der alligevel skal have opdateret sin portefølje. Eksempelvis havde instagramparret @dadndaddies et helt photo shoot, så de kunne offentliggøre deres brud med friske og dramatiske billeder.

Andre instagays arbejder for online medier som Buzzfeed, hvor de sidder med deres iskaffe og laver sjove quizzer om popkultur eller interviewer dine yndlingspopstjerner eller skuespillere. Nogle står i røde speedos på rad og række, mens de fester og soler sig på Fire Island (en lille ø udenfor New York) sammen med hundredevis af andre veltrænede og næsten nøgne homoseksuelle mænd.

Instagays2
Fra profilen Petshopboy

Andre instagays poster billeder fra den amerikanske musik- og kunstfestival, Coachella, hvor de gerne står iklædt en crop top fra ASOS, en blomstret eller gennemsigtig skjorte fra Zara, eller måske bare i bar overkrop. Nogle poster (lettere upassende) thirst traps, mens de skriver om, hvor triste de er over et terrorangreb eller en naturkatastrofe, der er sket. Uden yderligere sammenhæng mellem billede og tekst.

Andre instagays har måske endda været så heldige, at de har fået lov til at være bartender på talkshowet ‘Watch what happens live with Andy Cohen’. Andy Cohen er en homoseksuel talkshowvært, der privat er gode venner med skuespiller og ‘Sex and the City’-ikonet Sarah Jessica Parker. Showet er kendt for at have lækre bartendere i baggrunden, mens Andy Cohen interviewer forskellige stjerner. Nogle instagays hænger ud med dine yndlingsdrag queens fra ‘RuPaul’s Drag Race’, mens andre bonder med vennerne fra Netflixserien ‘Queer Eye’. Flere af de amerikanske instagays flyver frem og tilbage mellem New York på østkysten til West Hollywood på vestkysten, hurtigere end du kan nå at sige “Miss Vanjie”. Det er et hårdt arbejde at være en succesfuld instagay!

Modreaktion og spiseforstyrrelser

Dyrkelsen af veltrænede, unge homoseksuelle mænd har dog en række konsekvenser. Forskning viser, at homoseksuelle mænd generelt set føler sig udsat for et stort pres for at leve op til meget “maskuline kropsidealer“. Samtidigt viser forskning også, at et højt forbrug af sociale medier – særligt sociale medier som Instagram med stort fokus på billeder og videoer, skaber spiseforstyrrelsessymptomer og kropsbekymringer hos mange homoseksuelle mænd.

Instagays-konceptet kan altså have en række negative konsekvenser for homoseksuelle mænd. 29-årige Patrick Lehe har bl.a. talt med NBC om den usikkerhed, han fik af at være på Instagram, hvor han fik indtryk af, at et homoseksuelt liv kun er for folk med six-pack. Han følte sig faktisk mere inkluderet i en konservativ stat som Indiana, end i det ellers liberale og progressive Californien, på grund af sin krop. Derfor vakte det også stor opsigt, da den homoseksuelle Oscar- og Grammyvindende sanger og sangskriver Sam Smith delte et billede af sig selv på Instagram uden t-shirt. Han skrev bl.a., at det var første gang, han ikke sultede sig selv inden et photo shoot.

https://www.instagram.com/p/Btypu_iAaVt/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Homoikonet Sam Smith delte ovenstående billede og skrev om sine kropskomplekser. Instagram: @samsmith

Fundraising, demonstrationer og folkeoplysning

Men det er ikke kun krop og sjov og ballade at være en instagay. Mange instagays er også med til at kæmpe for LGBTQIA+-rettigheder. Ved at stå frem og dele deres egen historie giver de homoseksuelle forbilleder at spejle sig i. Andre hjælper med folkeoplysning om LGBTQIA+ personer og deres historie. Nogle fundraiser også store summer penge til eksempelvis aids-forskning, ungdomsorganisationer, der hjælper unge seksuelle- og kønsminoriteter og andre velgørende formål. Der er også eksempler på, at instagay-fællesskabet arrangerer politiske demonstrationer.

instagays
Foto: Instagram: @maxisms

Det er selvfølgelig langt fra alle instagays, der er lige politiske. For at sige det mildt. Men mange er gode til at udnytte den platform, som de har skabt, til andet end thirst traps og lir.

Instagays er et stort internetfænomen, hvor homoseksuelle mænd i hobetal, poster billeder af dem selv i speedos eller lignende, mens de høster likes og følgere. Fænomenet er så stort, at de mere traditionelle medier også er ved at få øjnene op for det. Eksempelvis havde Comedy Central anmelderroste komedieserie The Other Two løbende indslag med the instagays. Så hvis dit Instagramfeed trænger til en opdatering, er der en mange instagays, der arbejder hårdt for at få lige netop dit like.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics