James Charles
Foto: Wikipedia Commons

Bye sister: Hvordan mister man 3 millioner følgere på 3 dage?

Youtuberen og make-up-stjernen James Charles har mistet tre millioner følgere på tre dage. Vi ser nærmere på, hvordan det endte så vidt i en sand skønhedskrig.

Nej, der er her ikke tale en ny Kate Hudson og Matthew McConaughey film, men derimod et spørgsmål som den 19-årige youtuber og makeup-artist James Charles er den eneste, der kan svare på. Siden fredag 10. maj har han i skrivende stund mistet omkring tre millioner følgere, og tallet bliver bare ved med at vokse. Man kunne følge nedturen live i forskellige videoer på YouTube.

Hvad er grunden til, at subscriberne flygter fra James Charles YouTube-kanal? Svaret skal findes i en 42 minutter lang video, som den 37-årige youtuber Tati Westbrook har uploadet.

Videoen hedder ‘Bye Sister…’, hvilket refererer til James Charles kælenavn til sine fans: Sisters. Tati kommer i videoen med en række anklager mod James Charles. En af de mest centrale går på, hvordan han gentagende gange har forsøgt at manipulere unge, heteroseksuelle mænd til at tro, at de ligesom James Charles er homoseksuelle. Videoen er sidenhen blevet slettet.

Både Tati Westbrook og James Charles tilhører YouTubes beauty community, hvor de begge primært beskæftiger sig med make-up. Millioner verden over følger med, når Tati og James Charles eksperimenter med forskelligt make-up, tester andres produkter eller reklamerer for deres egne.

Tatis seneste video er ifølge hende selv, den hårdeste video hun nogensinde har lavet. Til gengæld er det med sine over 33 millioner visninger (i skrivende stund) hendes absolut mest succesfulde video til dato. Vi har set den, så du ikke behøver.

Mentorskab og hårvitaminer

I videoen rejser Tati en række anklager mod James Charles, men inden vi kommer dertil, ser vi nærmere på baggrunden for videoen. Tati og James går langt tilbage. Tati var en slags mentor for James Charles, og han lagde endda Tatis makeup til hendes bryllup. Men meget vand er løbet gennem åen siden da.

tati charles

Konflikten mellem dem startede 22. april, hvor Charles lavede en sponseret story for Sugar Bear Hair på sin Instagramprofil, mens han var til den legendariske musikfestival, Coachella. Sugar Bear Hair laver hårvitaminer. Det i sig selv kan virke ret uskyldigt og som en typisk hverdag for en influencer. Det var dog bare den lille detalje, at Sugar Bear Hair er en stor konkurrent for Tatis brand, Halo Beauty.

Hun blev derfor meget berørt og uploadede en story som svar, da James tidligere har afvist at reklamere for hendes produkt. Det fik James Charles til at uploade en undskyldning til Tati. Og siden har der været stille. Indtil en anden youtuber, Gabriel Zamora, anklagede Tati for at mobbe James Charles. Det har fået Tati til at tage bladet fra munden, hvilket hun gør i den 42 minutter lange video.

Misbrug og manipulation

I videoen fortæller Tati om, hvorfor hun ikke længere kan stå inde for James Charles’ adfærd, og hvorfor hun ikke længere vil have noget med youtuberen at gøre. Her hentyder hun både til, hvordan James Charles angiveligt har sagt sårende ting om Jaclyn Hill og Marlena Stell, der begge er medlem af YouTubes ’beauty community’. Mere centralt beskylder hun også James Charles for en upassende adfærd, da James Charles eftersigende skulle have udnyttet sin berømmelse, rigdom og magt til at manipulere unge, heteroseksuelle mænd til at tro, at de er homoseksuelle. Det gjorde James Charles angiveligt til Tatis fødselsdag, hvor han forsøgte at overbevise en ung tjener om, at han er homoseksuel.

Stjerne flygter

Efter Tatis video har James Charles uploadet en video, hvor han undskylder.

En video, som har fået 2,2 million tilkendegivelser om, at folk ikke kan lide den. Videoen er sidenhen blevet slettet. Det er heller ikke lykkedes for James Charles at stoppe den massive følgerflugt fra hans YouTube-kanal. Det er ikke kun fans, som fans er flest, der forlader kanalen, men også stjerner som Kylie Jenner, Kim Kardashian, Demi Lovato, Miley Cyrus og Katy Perry.

En anden af YouTubes helt store make-up artister, Jeffree Star, har i et nu slettet tweet tilkendegivet sin støtte til Tati, hvor han samtidigt kalder James Charles en fare for samfundet.

Derudover viser en afstemning, der har kørt på Twitter med omkring 80.000 deltagere, at 78 procent mener, at James Charles’ karriere er forbi.

https://www.instagram.com/p/CKFXpfXJdXf/?utm_source=ig_web_copy_link

Attractive straight boys will be the death of me

Det er ikke første gang, at James Charles er i modvind. Da han i februar 2017 skulle til Afrika, blev han kritiseret voldsomt for at tweete: “I can’t believe we’re going to Africa today OMG what if we get Ebola”. Et tweet han senere måtte trække tilbage og beklage. Senest vakte det også en del opsigt, da James Charles i forbindelse med sin deltagelse i Met Gala mente, at det var et stort skridt i den rigtige retning for repræsentationen af influencere.

Efter Tatis video kom ud, har det her gamle James Charle tweet fra 2014 fået nyt liv.

Hvem ved, måske James får ret. Det ser i hvert fald ret sort ud for hans karriere for øjeblikket.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics