Mange Leth-film
Det Danske Filminstitut har selvfølgelig også et streaming-site, det vidste jeg ikke, men det giver jo god mening, og det hedder Danmark på Film. Det gode ved det er blandt andet, at det er gratis, og for nylig lagde de en lang stribe af Jørgen Leths gamle film op i anledningen af hans fødselsdag. Faktisk hele hans oeuvre fra 1963-1990, og det betyder, at man kan se mere end halvdelen af alle hans film – heriblandt klassikere som ‘Det perfekte menneske’ (1968) og ‘En forårsdag i helvede’ (1977) om cykelløbet Paris-Roubaix. Leth er jo efterhånden blev kendt for en masse andet end sine film, for eksempel at spise Magnum-is og at udbrede sig om stort set alt i den nu hedengangne podcast Spørge Jørgen, men det var filmene, der banede vejen for det hele. Mange af os har sikkert hørt om mange af dem uden nogensinde at se dem. Men nu skal jeg omsider se ’66 scener fra Amerika’, som er den, hvor Andy Warhol spiser en burger.
/Thomas Balslev
Konkylie samler ind
Bodega Konkylie er en ny, røgfri og super hyggelig bodega på Frederiksborgvej i Nordvestkvarteret. Det er pladeselskabet Konkylie, der står bag artister som Afskum, Uden Ord, First Flush og Jenny, som står bag baren. På onsdag den 26. juni fra kl. 15.00 til midnat doneres alle indtægter fra baren til UNICEF’s nødhjælpsarbejde i Palæstina. Det vil sige, at hvis du køber en fadøl til 50 kroner, så sender Bodega Konkylie en 50’er i retningen af Palæstina. Så tag din ven i hånden, og gå ned og få en god aften i en hyggelig atmosfære, og støt et godt formål.
/Asger Lorenzen
En plads i solen
Lunt sand mellem tæerne, azurblå pools, liggestole og parasoller, så langt øjet rækker. Ser du også et charter-paradis for dig lige nu? Det er i hvert fald sådan, de fleste af os kender De Kanariske Øer. Men mens nogen går rundt i den bugnende hotelbuffet og prøver at finde ud af, hvad de gerne vil spise, er bådflygtninge fra Afrika på vej over det skummende, nådeløse hav. Ukrainske krigsflygtninge står i baren, fordi de har været nødt til at forlade deres land, og rodløse danskere og svenskere, der har haft en hård tur med livet, kommer ned for at dulme hverdagen. For solen er der jo, det store fælles trækplaster. Alt det indkapsler filminstruktør Mette Carla Albrechtsen i dokumentarfilmen, der på æstetisk og respektfuld vis formidler den smeltedigel, som øen midt ude i Atlanterhavet er. Det er rørende, smertefuldt og sjovt på en gang, når vi møder de forskellige mennesker, der har valgt at prøve lykken på Gran Canaria. Albrechtsen formår at forene verdens store kriser, fra de personlige og eksistentielle til klima- og migrationskriser, om en pool, og det er umuligt ikke at reflektere over ens egne privilegier.