Foto: Netflix

9 store Netflix-satsninger fra efterårets filmfestivaler, du skal glæde dig til

Efterår er lig med film og derfor også tid til de to store filmfestivaler i Venedig og Toronto, hvor Netflix dominerer med flere stærke titler. Vi har taget et kig i programmerne og fundet ni favoritter fra streaming-giganten, du kan glæde dig til at fange hjemme i sofaen i år.

‘Athena’

Vi lægger ud med fransk gadekrig i ‘Athena’, der er med i konkurrencen på Venedig Film Festival. Fortællingen slås an, da Karims 13-årige bror bliver brutalt dræbt af politiet, og videoen af drabet går viralt. Det sætter for alvor ild til konflikten mellem lokalsamfundet i Athena, et socialt belastet boligområde i udkanten af Paris, og politiet, hvor Karims storebror arbejder – og derfor krig mellem to brødre.

‘Athena’ giver associationer til de gamle græske tragedier, og samtidigt fremstiller den det moderne Frankrigs problematikker med klasse, race og religion. Indiewires anmelder kaldte den ‘et romerlys af en film’, og ud fra traileren at dømme er ‘Athena’ en æstetisk bombe, som man godt kan ærgre sig over kun at kunne se på fladskærmen derhjemme.

På Netflix: 23. september.

‘A Jazzman’s Blues’

‘A Jazzman’s Blues’ ligner et feelgood-drama om forbudt kærlighed, der også berører race og familieforhold med 1940’ernes bluesmiljø i Georgia som bagtæppe. Her møder Bayou sin store kærlighed Leanne, men lykken er kort, for Leannes familie forbyder hende at se Bayou og gifter hende opad til en hvid, rig mand. Mange år senere møder de elskende hinanden på ny, og deres kærlighed blusser op igen – indtil Bayou, der er blevet en ægte jazzman, bliver myrdet.

Filmen er Perry Tylers første, han selv har skrevet, og har ligget og brændt i skuffen i 25 år. Men nu var tiden åbenbart den rette til ‘A Jazzman’s Blues’, der har premiere 11. september på Toronto International Film Festival og kommer to uger senere i din hjemmebiograf.

På Netflix: 23. september

‘Blonde’

Der er allerede lavet et utal af film om Hollywoods måske mest tragi-ikoniske stjerne Marilyn Monroe, seneste store ‘My Week With Marilyn’ fra 2011 med Michelle Williams og Eddie Redmayne. Snart kommer der gudhjælpemig endnu en. Den har fået titlen ‘Blonde’ og er baseret på en fiktionaliseret version af Monroes liv fra bogen af samme navn, der udkom i 2000.

Filmen konkurrerer på Venedig Film Festival 2022 og har fået en uventet hovedrolleindehaver: Cubansk-spanske Ana de Armas, der med afbleget hår og makeuppen lagt i de rette folder ligner Monroe overraskende meget trods sit kendte latina-udseende, som vi blandt andet har set i seneste udgave af ‘James Bond’. Castingen er fænomenal på lookalike-fronten, og om den også er det på skuespilfronten, må vi vente med at afgøre lidt endnu.

På Netflix: 28. september.

‘The King’s Horseman’

Klar på et skud vestafrikansk stammekultur? Så kan du se frem til ‘The King’s Horseman’, hvor Netflix endnu en gang udvider vores kulturelle verdenshorisont med en film på et andet sprog end engelsk.

Hos yoruba-folket i Nigeria er det kutyme, at kongens rytter begår rituelt selvmord, når kongen dør. Men i et koloniseret land er det imidlertid ikke så let, når kolonimagten ikke bryder sig om sådanne “barbariske” skikke. Det er ridset af begivenheden fra 1946, der er inspirationen bag filmen. Ud fra traileren kan vi forvente et farverigt antikolonistisk drama med shakespeareske følelser.

‘The King’s Horseman’-instruktør og -manuskriptforfatter Biyi Bandele døde 54 år gammel i august, inden filmen nåede at få premiere i Toronto 10. september.

På Netflix: september, men ingen reel dato endnu.

‘All Quiet on the Western Front’

‘Intet nyt fra Vestfronten’ husker du nok fra tysk- eller historietimerne i gymnasiet, enten som roman (1929) eller film (1930 og 1979). Nu får Første Verdenskrig-klassikeren en 2022-makeover, for første gang på tysk, og det med blandt andet Daniel Brühl i en birolle og med premiere i Toronto.

Veteranen Erich Maria Remarques forlæg skildrer på førstehånd krigens rædsel og nyttesløshed i skyttegravene, hvor en hel generation håbefulde, nationalromantiske unge mænd mistede liv og lemmer i kamp. Med invasionen i Ukraine har fortællingen formenligt fornyet relevans for et europæisk publikum, der kan se eller gense denne evergreen til oktober. Trailer følger forhåbentligt snart.

På Netflix: 28. oktober.

Foto: Reiner Bajo/Netflix.

‘The Swimmers’

Advarsel: Traileren til filmen ‘The Swimmers’ kan godt give lidt gåsehud. At fortællingen om to syriske søstre på flugt og på vej mod OL i Rio de Janeiro for at svømme er baseret på virkeligheden, er svært at tro på. Ud fra traileren at dømme er der lagt i kakkelovnen til en storladen og rørende historie om tab og sejre i mere end én forstand. ‘The Swimmers’ får æren af at åbne Toronto International Film Festival 8. september og kan findes på streaming-giganten Netflix knap to måneder senere den 23. november.

På Netflix: 23. november.

‘Bardo’

Historien i ‘Bardo, Falsa crónica de unas cuantas verdades’ (falsk krønike over en håndfuld sandheder) har en række ting til fælles med stjerneinstruktøren Alejandro G. Iñárritus (‘Birdman’, ‘The Revenant’) historie: For det første, så tjek lige plakaten ud – hvor meget ligner manden på den røde baggrund ikke Iñárritu? Og så til indholdet: Hovedpersonen er en mexicansk filminstruktør i Los Angeles, der efter at have modtaget en stor, international pris for sit arbejde (Iñárritu har både Oscars, Golden Globes og Baftas hjemme på kaminen) vender tilbage til sit fødeland (‘Bardo’ er Iñárritus første film i Mexico i 20 år). Minderne derfra røres ind i nutiden og skubber hovedpersonen Silverio ud i en eksistentiel krise, hvor han tvinges til at gruble over identitet, familie, succes og døden – og Mexico, selvfølgelig.

Der er hverken trailer eller særligt mange billeder fra filmen endnu, men Iñárritu har udtalt til Venedig Film Festival, hvor filmen er i konkurrence, at ‘Bardo’ vil udforske sandheden i de følelser, som vores minder udgøres af – “en rejse mellem sandhed og fantasi”. Måske vil filmen servere lidt mellemamerikansk magisk realisme?

På Netflix: 16. december.

Foto: Netflix.

‘Glass Onion: A Knives out Mystery’

I den mindre artsy ende af denne ‘glæd dig’-liste finder vi opfølgeren til whodunnit-filmen ‘Knives Out’ fra 2019, der har fået titlen ‘Glass Onion’ og premierer i Toronto. Denne gang er den sydstatsexcentriske detektiv Benoit Blanc taget til en græsk ferieø, hvor et lig er dukket op under en tech-milliardærs ferie.

Der er endnu ikke udsendt trailer til filmen, men rollelisten kommer foruden Daniel Craig i rollen som Benoit Blanc til at tælle stjerner som Edward Norton, Janelle Monae og Kate Hudson. Går den sin forgænger i bedene, bliver det gakket, Cluedo-karikeret og pokkers underholdende. Med streaming-premiere lillejuleaften kan du allerede nu smække den på listen over feriefilm, du skal se mellem sildebord og pakkeleg.

På Netflix: 23. december.

Foto: Netflix.

‘White Noise’

‘White Noise’ åbnede Venedig Film Festival og modtog efter sigende 150 sekunders klapsalver efter visningen, og The Guardian kastede fem stjerner (ud af fem) afsted i sin anmeldelse. Noah Baumbachs nyeste skud med Adam Driver, Greta Gerwig og Don Cheadle på rollelisten virker altså til at være noget, vi godt kan begynde at glæde os til allerede nu.

‘White Noise’ er en filmatisering af Don DeLillos postmoderne sorte komedie af samme navn fra 1985 og kredser om Hitler-forskeren Jack Gladney og hans sammenbragte families reaktion på et apokalyptisk giftudslip. Døm selv ud fra traileren, hvad du skal forvente af denne 80’er-fantasi.

På Netflix: 30. december.

Find mere om
Footer graphics