Creative Commons / Unsplash
Den veganske bevægelse har fået hjælp fra en uventet front. De senere år har flere professionelle fodboldspillere nemlig udtalt sig til pressen om deres skift til plantebaseret kost.
Særligt i den engelske Premier League, verdens med afstand mest omtalte liga, har en stribe spillere skabt nysgerrig debat om fænomenet, og ikke mindst om hvordan en streng veganerdiæt mon kan forenes med tilværelsen som topatlet.
For de fleste af spillerne skyldes skiftet en kombination af to ting: Kroppen og konen.
”Min kone har været veganer i mange år, og når hun laver mad derhjemme, er det alligevel vegansk”, siger Chris Smalling, forsvarsspiller i storklubben Manchester United og engelsk landsholdsspiller.
“Jeg gjorde det [skiftede til vegansk kost] i små skridt, og det tog da også lidt længere tid, end jeg havde forventet. Men jeg har ikke kigget mig tilbage siden”.
Den tidligere engelske landsholdsangriber, Jermain Defoe, havde en lignende opstart:
”Kæresten sagde, at jeg blev nødt til at prøve det og viste mig et hav af dokumentarer. Det er altid rart at have en, der kan hjælpe og motivere dig, og som gerne vil se dig blive bedre”.
For andre kom skiftet til vegansk kost efter samtaler med kolleger og eksperter. Hector Bellerín, Arsenals åbenhjertige højreback og, ahøm, stilikon, tog en sludder med den hæderkronede engelske bokser, David Haye, og gav det derefter et skud:
”Målsætningen var bare at prøve det i tre uger. Men den forskel, jeg kunne mærke på kroppen, var kæmpestor, så jeg besluttede mig for at fortsætte med det. Når jeg stod op om morgenen, havde jeg masser af energi, og det var pludselig slut med at snooze alarmen fem gange, inden jeg stod op. Så hvorfor ændre på noget, der tydeligvis virker for mig?”, udtaler Bellerín.
LÆS OGSÅ: For benhårde street-veganere er det en dating-dealbreaker, hvis du spiser kød til jul
Jonas Lössl, der vogter målet i engelske Huddersfield og er back-up på det danske landshold, er ganske vist ikke fanatisk omkring sine nye spisevaner, men glæder sig dog over effekterne på flere fronter:
”Jeg får en masse ting ud af det. Jeg får både noget lækker mad, og så kan jeg bruge det i forhold til min sport. Jeg tror på, det er en rigtig, rigtig vigtig ting, som måske kan putte et par år mere på min karriere”, udtalte han sidste sommer til TV2.
For krop og sind
Nok er lækkerhed og smag vigtigt, men for de fleste atletiske konvertitter er det fysiologiske dog – indtil videre – det vigtigste aspekt. Og er der een ting, eliteidrætsfolk er pinagtigt bevidste om, så er det, at kroppen i bund og grund er en maskine, der producerer resultater ud fra, hvad den fodres. Derfor er det nødvendigt med et konstant og relativt højt indtag af protein, som kroppen bruger til at opbygge muskler og dermed øge ydeevnen.
Men hvordan sikrer man kroppen en så høj proteintilførsel, når den klassiske proteinkilde, kød, er udelukket?
Kasper Otte Dideriksen, ernæringsfysiolog ved Team Danmark, kan se udfordringer ved skiftet til plantebaseret kost, men understreger, at det sagtens kan lade sig gøre:
”Det er ikke nødvendigvis fordrende for træningen at spise vegansk. Men der kan være mange andre gode årsager til det. For en idrætsudøver, der hele tiden sigter efter det ypperste, kan det godt være en lille hæmsko – med mindre man virkelig tænker sig om. I forhold til proteiner fra planter er mælkeprotein og kødprotein meget mere komplette. De indeholder hele pakken af det, man har brug for. På den måde er de egentlig bedre for en eliteidrætsudøver”, udtaler han til TV2.
”Man giver sig en udfordring. Men hvis man er velinformeret, eller har nogen til at hjælpe sig, så kan det sagtens lade sig gøre”.
LÆS OGSÅ: Din hund er dårlig for miljøet – det er din kat også: Veganerhunde bliver det næste nye
Hector Bellerín har dog sit på det rene:
”Når man siger protein, tænker de fleste på kylling og rødt kød. Men der er så mange andre ting [som f.eks.] bælgfrugter og tørrede nødder. Det er al sammen fyldt med protein – vi er bare ikke vant til at spise det så ofte”.
Udover en erstatningsdygtig kilde til protein melder de fleste ny-veganske fodboldspillere, at ændringen i deres kost har nedsat irritation, inflammation og kroppens rekupereringstid mærkbart. Både Bellerín og Smalling er således stoppet med at modtage behandling for vedvarende tendinitis i knæ og ankler, da særligt rødt kød skulle være slemt til at trække slid og overbelastning ud.
Selvom det ikke har været den dominerende vinkel i pressedækningen, har både Bellerín og Lössl ligeledes et halvt øje på det større billede:
”Det store miljøspørgsmål er selvfølgelig også med i det, og det betyder en lille smule. Men det er for mig selv, min familie og mine børn et spørgsmål om sund kost”, siger Lössl, mens Bellerín reflekterer over, at statussen som verdenskendt ansigt kan gøre en positiv forskel i verden:
”Det er ikke kun den forskel, det gør for kroppen. Jeg mener også, at det, vi gør ved kloden, får vi tilbage igen. Hvis det her kan vise folk, at man godt kan være idrætsudøver og spise vegansk, så er det selvfølgelig fedt at kunne hjælpe til”.