Foto: Birger Storm

Rosalinde Mynster om sit kulturforbrug: “Den bog hjalp mig rigtig meget med at lægge de der ligegyldige tanker på hylden”

Den 32-årige skuespiller og forfatter, som netop nu er aktuel i DR-serien ‘Carmen Curlers’, har altid læst meget. Her fortæller hun om de bøger, der har formet hende, og hvorfor hun elsker fantasy og vegansk bolognese.

Det mest ordinære, jeg har gjort i løbet af den seneste uge…

“… er, at jeg er begyndt at bruge tandtråd og har været til revisor. Det er i hvert fald meget voksent.”

Den kunstner, jeg har dyrket mest i mit liv…

“… er Virginia Woolf. Jeg har læst stort set alle hendes bøger, og de har haft stor indflydelse på mit syn på mig selv som kunstner og det at være en kvinde i verden.”

Den seneste bog, jeg har læst…

“… er Glenn Bechs ‘Farskibet’. Den kunne jeg enormt godt lide, den var spændende skrevet og bryder med de kendte former, samtidig med at jeg næsten ikke kan fatte, at det er en debut. Jeg har altid beskæftiget mig med litteratur og skriver jo også selv. Det er noget af det, der inspirerer mig mest, fordi jeg synes, sproget er spændende, men det er også godt som skuespiller at træne det at sætte sig i andres sted med læsning.

Som udgangspunkt læser jeg nok en roman om måneden. Men jeg har også perioder, hvor jeg bare ser fjernsyn hele tiden.”

Min favoritavis…

“… jeg har ikke rigtig nogen. Jeg er vokset op med Politiken og har engang haft Information som ung, men jeg er ikke rigtig en avisperson og har nok aldrig rigtig været det.”

Den filmkarakter, jeg har følt størst samhørighed med, er…

“… Luke Skywalker. Jeg identificerede mig meget med ham, da jeg var barn. Jeg ved ikke hvorfor, måske fordi jeg gerne ville være udvalgt til et eller andet særligt, jeg ville gerne tro på, jeg havde ”The Force”. Og det var en meget sørgelig tid for mig, da jeg fandt ud af, at jeg ikke var udvalgt, og at der ikke fandtes nogle magiske kræfter i verden.”

Rosalinde Mynster

32 år, skuespiller og forfatter

Fra København, men bosat i Berlin med sin kæreste

Har haft roller i serierne ‘Badehotellet’ (-2018) og ‘Carmen Curlers’ (2022), og havde hovedrollen i filmen ‘Hvor kragerne vender’ (2020)

Udgav i maj 2022 bogen ‘Min fars stemme’ om sin far, skuespilleren Søren Spanning

Jeg glæder mig til at introducere mine børn for…

“… fantasy-bøger. Det er nok min yndlingsting. Jeg elsker at se nye fantasy-film og -serier. Og jeg ser ‘Lord of the rings’ på repeat. Hver gang der kommer noget nyt, ser jeg det hele, selvom det ikke er godt. Jeg ville ønske, der var mere, jeg kunne se. Men jeg var rigtig glad for ‘Dune’, og jeg genser faktisk ‘Game of Thrones’ for tiden. Da jeg var barn, læste jeg også lange bogserier om ridderpiger og andre verdener. Jeg ved ikke, hvor meget jeg kan sige, men jeg er faktisk med i gang med at indspille en fantasy-serie lige nu.”

Grunden til at jeg blev skuespiller…

“… var følelsen i mig af at være ekstremt til stede i nuet, når jeg var foran kameraet eller på en scene.”

Jeg ville ønske, flere kendte til

“… Eckhart Tolles bog ‘Nuets kraft’. Jeg er generelt en person, der tænker meget og har altid identificeret mig med at løse tingene oppe i hovedet, både i forhold til mit arbejde og privat. Jeg er en tankeperson, men efterhånden har jeg fundet ud af, at det totalt er en forbandelse, fordi det tager dig væk fra det, der er lige nu. Fordi man hele tiden tænker på fremtiden eller bekymrer sig om ting, der måske kunne ske. De der tankeprocesser, som vi allesammen har, tager os væk fra det, vi har lige nu og her. 

Den bog hjalp mig rigtig meget med at få redskaber til at lægge ligegyldige tanker lidt på hylden. For det er jo ligegyldigt, hvad du tænker om fremtiden, fordi den ikke findes endnu. Det var lidt et wake up call at læse den. Jeg er blevet et mere rummeligt og mindre ængsteligt menneske. Og jeg tror, mange kunne have gavn af at læse den.” 

Hvis jeg skulle bo i en anden by…

“… jeg er faktisk lige flyttet til Berlin. Jeg har altid haft lyst til at bo andre steder, og jeg har boet en del af mine tyvere i Los Angeles. Det har nok altid været min plan at bo andre steder end i Danmark, fordi jeg har så meget udlængsel i mig. Når jeg kommer til et sted, jeg godt kan lide, vil jeg altid gerne bo der – der er noget frustrerende ved at være turist. Jeg får lyst til at være en del af det, jeg oplever, i stedet for at være på gennemrejse. Berlin er perfekt for mig lige nu, fordi jeg kan rejse tilbage for arbejde. Men kunne også godt tænke mig at bo et år i Mexico City.”

Hvis jeg for enkelt dag kunne bytte tilværelse med…

“… en ørn, ville jeg endelig udfri min evige længsel om at kunne flyve.”

Det bedste måltid, jeg har fået i København…

“… er min mands veganske bolognese. Mig og min mand er veganere, og det er rigtig svært at komme ud at spise i København som veganer. Der er måske to steder, som er fine dining, ellers er det bare lidt kedelige salatbarer og en masse falafel , som ikke er så romantiske steder at spise.

Det fede ved Berlin er, at det er så easy at være veganer. Her behøver jeg ikke at tænke over det, når jeg går ud. Fordi menukortene naturligt har veganske retter. Der er vi lidt bagud i Danmark. Det ender tit med, at det, vi selv laver, er bedst i København. Men det er irriterende, når man er lidt doven som mig.”

Få ting er så undervurderet som…

“… vegansk bolognese. Det er mindst lige så godt som kød-bolognese. Vi bruger bare en gammel italiensk opskrift med plantefars i stedet for, meget finthakket selleri, løg og gulerødder, og så bliver man ved med at drukne den i rødvin og bouillon. Efterhånden er plantefars også billigere end kød, hvis jeg skal reklamere lidt. Der er jo rigtig mange fordomme om veganere. Men jeg synes, det er det fucking fedeste i verden at være veganer.” 

Footer graphics