Sally Rooney
Foto: Chris Boland

Forfatteren til ‘Normale mennesker’ har opnået kultstatus: Ny roman sælges for 1.300 kroner på eBay

7. september udkommer Sally Rooneys nye roman ‘Skønne verden, hvor er du’, men eksemplarer af bogen florerer allerede på nettet til svimlende beløb.

Irske Sally Rooney, der med romanen og tv-serien ‘Normale mennesker’ nåede kultstatus sidste år, er aktuel med ‘Skønne verden, hvor er du’.

Men Rooneys inkarnerede fans, der allerede har ventet tre år på nyt at læse, kan ikke vente til 7. september, hvor bogen udkommer.

Forhåndseksemplarer af bogen, der blev sendt ud til anmeldere, bogbloggere og influencere tilbage i maj, er dukket op på resale-siderne eBay og Depop, hvor de sælges for op til 209 dollars, altså svimlende 1.300 danske kroner.

Og det er på trods af, at forhåndseksemplarerne er tydeligt mærket med et “Not for resale”-stempel, skriver det britiske medie The Guardian.

Screenshot fra eBay.

30-årige Sally Rooney blev på få år verdensberømt for romanerne ’Samtaler med venner’ (2017) og ’Normale mennesker’ (2018). Sidstnævnte blev sidste år filmatiseret til kæmpehittet af en tv-serie af samme navn, mens ‘Samtaler med venner’ er planlagt til at udkomme som tv-serie i 2022 og har ‘Girls’-skuespillerinden Jemima Kirke i en af de bærende hovedroller.

‘Skønne verden, hvor er du’ handler om de fire millenials Alice, Felix, Eileen og Simon, som er løbet ind i hver deres blindgyde i livet. Gennem lange email-korrespondancer mellem veninderne Alice og Eileen får vi – som i de tidligere Rooney-bøger – serveret en god del kapitalismekritik og intellektuelle diskussioner. Men vi bliver heller ikke snydt for køligt registrerende sexscener og en tur til Italien ledsaget af snaskede pastaretter og rødvin.

Hvis du var fan af ‘Normale mennesker’, vil du med andre ord højst sandsynligt også gerne læse denne her.

Broderet bøllehat

Sally Rooneys forlag, Faber, forpasser da heller ikke selv chancen for at ride med på den bølge af Rooney-hype, der har været de seneste år.

I forbindelse med udgivelsen af ’Skønne verden, hvor er du’, lanceres en såkaldt ‘Rooney day‘, hvor 50 boghandlere i Irland og Storbritannien åbner dørene tidligere end normalt for at give de mest dedikerede læsere mulighed for at få fingre i bogen før alle andre. I følgeskab med en “eksklusiv goodie bag” og merchandise, selvklart. Heriblandt en solgul bøllehat broderet med bogens titel og et eksemplar af bogen fra den selverklærede marxist. Ahem.

Bogen kommer i to specialdesignede udgaver – en gul til de små indie-boghandlere og en blå til den britiske boghandlerkæde Waterstones, som foruden romanen vil indeholde en ekstra novelle af Sally Rooney. I Waterstones’ flagshipstore i London begynder fejringen til et udsolgt arrangement allerede aftenen inden udgivelsen, hvor Sally Rooney selv vil være tilstede for at læse op og signere bøger.

Der er vist ingen tvivl om, at ‘Rooney day’ er et lukrativt foretagende for både Faber, Waterstones og de uafhængige boghandlere, der håber på et salgsboost i løbet af efteråret. Selv sidder jeg tilbage med mit anmeldereksemplar af ’Skønne verden, hvor er du’ og pønser på, hvad sådan et mon går for på DBA?

Billedet af Sally Roney er taget af Chris Boland.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics