b.s. christiansen
Still fra filmen

Er det en joke?: Vi har set FC Midtjyllands dokumentar ‘All the way’ med B.S. Christiansen

FC Midtjylland har i årevis været garant for svulstig managementspeak og en næsten komisk tro på egne evner. En aktuel minidok forener mestermotivatoren B.S. Christiansen med frilufts-teambuilding for fodboldspillere.

”Er det en joke?,” var der en, der skrev, da FC Midtjylland i sidste måned teasede for fodboldklubbens nye, egenproducerede dokumentar på Twitter. Andre mente, der måtte være tale om satire.

Men nej, det var ikke en joke, det var ikke satire, og for nylig var der så premiere på ’All the way: Teambuilding med BS’ på YouTube og fcm.dk. Minidokumentaren er FC Midtjyllands anden, og en del af en ny strategi om at give klubbens fans indblik i løjerne bag facaden i en professionel fodboldklub.

Hovedpersonen i midtjydernes første minidokumentar var det i vide kredse ukendte stortalent Gustav Isaksen, men som titlen antyder, er scenen denne gang overladt til en af de erfarne kanoner: Tidligere jægersoldat, Bubber-oppasser og bestsellerforfatter B.S. Christiansen, der de senere år har hævet fast hyre som mestermotivator på den jyske hede. Han indleder showet med at kigge ud over havet med en alvorlig mine.

”Vi kan rigtig meget alene, men sammen kan vi alting,” siger han.

Og selvom vi alle sammen godt ved, det er løgn, så forstår vi selvfølgelig budskabet og ved, hvad der venter.  

FC Midtjyllands førstehold skal på rystesammen-tur (eller teambuilding som det hedder på moderne dansk) i et uspecificeret, dansk ø-område, og B.S. styrer begivenhederne med hård hånd og militær-lingo. Anfører Erik Sviatchenko og protegé Nicolas Madsen bliver udnævnt til ”kommanderende” og ”næstkommanderende”, og hele holdet bliver fluks smidt i vandet fra en båd med besked om at svømme i land med deres oppakning.    

”Vi har, hvad vi har og gør noget ved det, vi kan gøre noget ved,” siger B.S., og de 20 minutter dokumentaren varer, er generelt en parade af varmluftige oneliners fra 00’ernes enerverende selvhjælpsbøger.

Erik Sviatchenko står på stranden og slår smut, og en af stenene hopper imponerende ni gange hen over vandoverfladen. Der er en grund til, at det er ham, der bestemmer. Unge Nicolas Madsen har omvendt større udfordringer med friluftslivet og brokker sig både over to meter høje brændenælder (det hævder han i hvert fald, de er) og den interimistiske ø-lejr.

”Vi lægger os til at sove klokken 12-stykker, så vågner jeg klokken et, ved at det er så pissekoldt, og at jeg skal op og hente brænde. Jeg var bare megatræt. Og så kan jeg ikke falde i søvn igen på grund af det lortesand der,” forklarer han.

B.S. er sur over, at Madsen har lavet et bål, for når man sidder ved sådan et, bliver man ”inaktiv”.

Efter nattens strabadser skal fodboldspillerne svømme ud til et nyt skib. Et sejlskib, som de selv skal lære at styre.

”If you want to have fun, you have to create the fun,” siger B.S., der nu er slået over i engelsk.

’All the way: Teambuilding med BS’ kan sagtens opfattes både ufrivillig vittigt og satirisk, og det vil fans af de øvrige 11 superligaklubber med sikkerhed mene, den er. Men den er også flot filmet og produceret og giver rent faktisk en smule af det lovede indblik i personlighederne og livet udenfor banen i en fodboldklub. Især, hvis du gerne vil se Erik Sviatchenko i konstant bar overkrop – eller bare nyde Pione Sisto fumle urimeligt meget med et paddleboard. Og så er dokumentaren, all jokes aside, faktisk også et fint eksempel på, hvordan B.S. Christiansen har været med til at gøre klubben fra Herning-Ikast til et af Danmarks bedste fodboldhold.

FC Midtjylland har siden stiftelsen i 1999 været garant for svulstig managementspeak og næsten grinagtig tro på egne evner – stadionspeakeren præsenterede en overgang spillerne på engelsk, bestyrelsesformand Rasmus Ankersen har bl.a. skrevet bøgerne ’En vinders DNA’ og ’Mellemleder DNA’ (!) og den nye cheftræner Bo Henriksen ved ikke så meget om taktik, men er primært ansat for at højne motivationen og sammenholdet.

Problemet for alle os, der per automatik laver himmelvendte øjne af den slags, er bare, at det tilsyneladende virker.     

Man skal gøre sig fortjent til respekt, også menneskeligt, prædiker B.S. på et tidspunkt, og han er dermed helt i tråd med de nye, nærmest woke-agtige strømninger blandt de mest succesfulde ledere i professionel fodbold anno 2021. 

”Vi gider ikke have røvhuller i klubben,” har den danske Premier League-træner i Brentford, Thomas Frank, sagt, frit citeret.

Underforstået: Så vil man hellere have dårligere spillere, der er bedre kammerater.

Liverpools Jürgen Klopp uddeler hellere krammere end armbøjninger til sit hold, og den danske landstræner Kasper Hjulmand vandt som bekendt alles hjerter med sin menneskelige, holistiske tilgang til fodboldspillet, da nationen skulle samles efter Christians Eriksens nærdødsoplevelse under EM i sommer. 

FC Midtjylland har kort sagt været forud for sin tid i bestræbelserne på at skabe et vinderhold, og det er værd at bruge tyve minutter på at få et indblik i, hvordan det praktisk foregår. Der er ikke nogen, der brokker sig, hvis du griner lidt imens. Muligvis på nær B.S. 

’All the way: Teambuilding med BS’ kan ses gratis HER


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics