Heartbeats anbefaler: Pasta-drømme, australsk komediedrama, og fest for dem, der er til overs

Denne uges anbefalinger er en hyldest til outsiderne. Dem, der savner en fest, en ferie og en far. Og så har vi heldigvis også bedstemødre med slag i.

Italienske bedstemødre med slag i

Profilen ‘Pasta Grannies’ har over en million følgere på både Facebook og Instagram. Og det forstår jeg virkelig godt. Jeg er selv en af dem, og når jeg rammer en af de italienske nonnas (bedstemødre, red.) i mit feed, så bliver jeg hængende. Profilen består af billeder og videoer af aldrende italienske damer, der står i køkkenet. Mød for eksempel 92-årige Giulia fra Sardinien, der med nydeligt bobbet hår og forklædet spændt for, står og ruller små pastaskruer på gammeldags manér på en speciallavet flettet kurv. Eller Marietta på 100 år, der laver tagliatelle med kødboller fra bunden. Lange løbere af pasta-dej bliver rullet ud, fermt håndteret af de garvede signoras, der smiler og skåler i deres som regel über charmerende italienske landkøkkener. ‘Pasta Grannies’ taler både til min kærlighed til mad og til mine pensions-drømme. Det er lige præcis det, jeg gerne vil lave, hvis jeg er så heldig at blive gammel. Jeg vil have en perfekt mængde pastaretter i ærmet, som jeg kan lave til min familie. Og hvis jeg kan få lov til at stå i et udekøkken på Sardinien, kan mit hjerte ærlig talt ikke rumme mere. De små videoer findes i deres fulde længde på YouTube-kanalen af samme navn, og de eksakte opskrifter kan man få fingrene i ved at købe kogebogen ‘Pasta Grannies: The Secrets of Italy’s Best Home Cooks’.

/Louise Elly Meyer

Dreng sluger universet

Det er egentlig ikke meget, man ser til Australien i biograferne eller på streamingtjenesterne, men nu er der lige landet en helt formidabel australsk miniserie på Netflix; ’Dreng sluger universet’.  Serien er baseret på den australske forfatter og journalist Trent Daltons bog af samme navn, som er inspirereret af hans opvækst i Australien.

Her følger man 13-årige Eli, hvis mor er tidligere narkoman, far er alkoholiker og i øvrigt ikke tilstedeværende, papfar som er dealer, og bror, som på grund af et tidligere traume er stoppet med at snakke. Det lyder alt sammen meget trist og tungt, men det er faktisk en utrolig underholdende serie.  På en måde formår den at tilføje noget humor til en historie, som egentlig er dybt tragisk.

’Dreng sluger universet’ er en af de slags serier, der er svær at beskrive, fordi den ikke passer i nogen kasser. På den ene side er det en dybt alvorlig og utroligt trist dramaserie, men på den anden side er der subtile hints af komedie og noget overnaturligt. Der er noget med genrekonventioner, som ikke helt holder, men det er så elegant og godt skrevet, at det hverken virker påtaget eller underligt.

/Frederikke Hinsby

Fest for dem, som ingen inviterede

Der er mindst tre grunde til at gå i biffen og se ’The Holdovers’. Først og fremmest er instruktøren, Alexander Payne, og hovedrollen Paul Giamatti tilbage sammen igen, efter at de for præcist 20 år siden, lavede en af mine yndlingsfilm ’Sideways’. De to er altid værd at se. Den sidste grund er også den bedste, nemlig, at ’The Holdovers’ er en virkelig god film.

Det er en julefilm (!), hvor en lille gruppe drenge på en amerikansk drenge-kostskole er tvunget til at blive på skolen i ferien, da deres rige forældre er optaget (af deres eget liv og egoisme). Paul Giamatti spiller læreren, som ingen kan lide, og som har fået ansvaret for dem, da han heller ikke har meget andet i tilværelsen end at prøve at banke lidt lærdom ind i privilegieblinde drenge.

Den er filmmediet skåret ind til benet. En god straight historie strøet over med nysne af melankoli, humor og menneskelig visdom. Ned til det fantastiske soundtrack er alt her fremragende filmhåndværk. Snyd ikke dem selv for den.

/Emil Norsker

Find mere om
Footer graphics