Foto: Rita Kuhlmann

Insidernes guide til SPOT Festival: Det du skal se og gøre – og det, du absolut aldrig må gøre

Spot Festival i Aarhus er musikbranchens årlige samlingspunkt, hvor håbefulde bands forsøger at imponere musikbranchen. Vi spurgte en række branchefolk om, hvordan man klarer sig.

Endelig. Spot Festival er i gang, og selvom den vanlige forårsbebuder i år er blevet en efterårsaffære på grund af en vis pandemi, er alt ved det gamle.

Den danske musikbranche er klar til endnu engang at opleve og vurdere morgendagens stjerner i løbet af de næste dage, og overalt i Aarhus midtby summer det lige nu af musik.

Heartbeats har allerede besøgt baren på Radisson-hotellet, som hvert år udgør festivalens epicenter. Det er her der mingles og laves vigtige og vidtløftige aftaler i de sene nattetimer.

Vi har sat en række branchefolk i stævne for at få deres bud på musik, vi skal høre, og hvordan vi skal opføre os.

Rasmus Damsholt, artist manager for Phlake, Chinah, Lowly m.fl.

Hvordan er det at være på Spot igen?
“Det er dejligt, som det plejer at være. Man bliver mødt af alle de folk, man kender.”

Hvad er do’s and dont’s på Spot Festival?
“Du må aldrig nogensinde gå i Radisson-baren efter kl. 16, fordi der er meget business-stemning. Alle pladeselskaberne står i hver deres hjørne og håbefulde bands kommer og pitcher deres musik. Der må du aldrig gå hen. I stedet for skal du gå ud og se en masse god musik og virkelig have ørene åbne, fordi bundniveauet på Spot Festival er altid meget højt.”

Hvem SKAL du bare se?
“Jeg glæder mig rigtig meget til at se Mina Okabe, der spiller kl. 19.00 i aften. Hun gør virkelig tingene på sin egen måde. Hun er 20 år gammel og har allerede fundet sin egen lyd og sin egen stil, og det er et meget stilsikkert album, hun har udgivet her for et par uger siden.”

Hvad er din bedste SPOT-anekdote?
“På et tidspunkt arbejdede jeg med Jada, hvor vi pitchede hende til Spot Festival. Vi fik at vide, at det ikke rigtig kunne blive til noget, og vi måtte selv sætte en koncert op med hende på et venue, som ikke var en del af Spot Festival. Da hun så spillede dernede, var der fuldstændig pakket. De tre korsangere måtte stå på en bås inde i baren og Awinbeh, der var feature, kom nærmest kravlende ind over scenen. Det er sådan noget, man kan opleve på den her festival, hvis man husker at kigge på det med småt.”

Søren Stensby, musiker

Hvordan er det at være på Spot igen?
“Det er sindssygt fedt. Det er et sted, der er fyldt med minder. Et sted, jeg personligt er kommet, siden jeg var en helt purung musiker, hvor alt var farligt og nyt, og man var helt fortabt i en jungle af alle mulige musikbranchetyper, som man troede var noget. I dag er jeg blevet mere voksen og ser det mere som en slags musikbranchens julefrokost, hvor det bare er skide hyggeligt at se alle sammen.”

Hvad er do’s and dont’s på Spot Festival?
“Et don’t er det der med at prøve at sælge sig selv for meget. Da jeg var yngre troede jeg, at hver gang jeg mødte én person, så havde jeg mine fem minutter til at pitche mig selv ind, og det går ikke. Man skal tage det mere roligt.”

Hvad er din bedste Spot Festival-anekdote?
“Jeg spillede et år med bandet Tako Lako. Der var helt fyldt og vi følte os som verdens konger. Jeg havde bare ikke noget sted at sove, men jeg tænkte, at det nok skulle gå. Pludselig stod jeg i baren kl. fire om morgenen og måtte gå ud til tourbussen, rydde et par trommer til side og sove i fosterstilling mellem vores gear, mens jeg hundefrøs. Det var både helt perfekt og helt forfærdeligt. Jeg kommer ikke til at være så cocky en anden gang.”

Ceyda Yasar, music management-studerende og bestyrelsesmedlem i foreningen Another Life.

Hvordan er det at være tilbage på Spot igen?
“Det er rigtig dejligt. Det er en fed energi, jeg bliver mødt med. Folk er klar. Man kan godt mærke, at folk har glædet sig til at ses igen.”

Hvad er do’s and don’ts på Spot Festival?
“Da jeg fik ”poppet min Spot-virginity” kom jeg til at gå lidt for crazy de første par aftener, og det tror jeg, man skal passe lidt på med. Man vil jo gerne lige op og se nogle gode talks osv. og det kan være svært, når man har været ude til den lyse morgen og festet lidt for vildt oppe ved ”radisen” (Radisson). Man skal have lidt til ganen, men husk at drik noget vand en gang imellem.”

Hvem SKAL du bare se?
“Jeg glæder mig rigtig meget til at se JJ Paulo, fordi jeg har fulgt ham på Instagram, og jeg synes, det er enormt inspirerende med hans skyhøje selvtillid. Han er meget sikker på, at han er Danmarks bedste performer. Han er meget ”fuck janteloven.” og det synes jeg er fedt.”

Hvad er din bedste Spot Festival-anekdote?
“Det tror jeg må være, da min tidligere chef og jeg var ude med nogle britiske branchefolk, hvor vi endte med at løbe om kap igennem en hæk. Det stak lidt for meget af, men det var rigtig sjovt. Britiske branchefolk er rimelig klar på den værste.”

Laura Kaae, Head of Music Strategy for Low-Fi Concerts

Hvordan er det at være tilbage på Spot igen?
“Det er vildt dejligt. Jeg har siddet til paneldebatter hele morgenen, og det har bare været så fedt at kunne nørde branchen igen. Det er vildt dejligt, at møde en branche, der er på vej opad igen og som reflekterer og samarbejder og gerne vil tage en masse ting med videre, som de har lært i coronakrisen.”

Hvad er do’s and dont’s på Spot Festival?
“Et godt tip er at tage til konferenceprogrammet, hvor man så kan høre nogle folk tale og derefter gå op og snakke med dem. Og så skal man tænke over, hvor tidligt man drikker sig rigtig fuld. “

Hvem SKAL du bare se?
“Jeg har én ting, som jeg SKAL se og det er Guldimund. Jeg har skamhørt hans album og jeg synes, det er virkelig, virkelig fantastisk. Derudover vil jeg gerne ind i nogle af de store sale og få nogle store koncertoplevelser, for det har jeg virkelig savnet, så jeg glæder mig også til Blaue Blume.”

Hvad er dit bedste SPOT-minde?
“Det var på Spot Festival, jeg kyssede min nuværende mand for første gang, så der kan også komme kærlighed ud af det.”

Troels Dankert, musiker i bandet Takykardia

Hvordan er det at være tilbage på Spot Festival igen?
“Det er virkelig dejligt. Byen summer af energi. Man kan høre en lille lydprøve i det fjerne, og folk er glade for at skulle noget igen. Vi skal spille 22.30, og det bliver et stort show med cello, trompet og et stort band. Vi har kun spillet sange fra vores plade ”Better” få gange, så det bliver skønt med noget respons.”

Hvad er do’s and dont’s på Spot Festival?
“Det er en helt speciel tilstand, man kommer i, når man er her, fordi man bare løber rundt til de forskellige shows. Det kan godt være hårdt. Så man skal både tage imod det og se så mange koncerter, som man overhovedet kan, men man skal også nogle gange slappe lidt af. “

Hvem SKAL du bare se?
“Jeg glæder mig sindssygt meget til Ydegirl, som spiller i dag. Hun er meget unik. Man kan måske godt kalde det popmusik, men det trækker både på barok, R’n’b og alle mulige andre ting, og så har hun en klang, som jeg ikke har hørt hos andre.”

Hvad er dit bedste SPOT-minde?
“Jeg tror det var Spot Festival 2019, hvor Chinah spillede nede i Scandinavian Salen. Det var bare en hjernedødt god koncert. Jeg har altid haft det lidt svært ved den sal, men til den her koncert gik alt bare op i en højere enhed. Og så har jeg haft rigtig gode oplevelser til techno-raves nede på Godsbanen. Der skal man tage ned.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics