Foto: Karoline Lieberkind

Det kvindelige blik: Kan man se, når et kunstværk er skabt af en kvinde?

Festivalen Power of Women (POW) undersøger det særligt kvindelige blik i og på kunsten. Og i år bliver det både i København og Aarhus.

“Hvilken betydning har det for et værk, at det er skabt af en kvinde? Hvad gør det for samfundet, at flere og flere kvinder bidrager til kunsthistorien? Og hvad gør det for den enkelte kvinde, at hun kan opleve sig selv i kunsten? Hvordan kommer vi videre med #MeToo og ligestillingen? Hvad er næste skridt?”

Sådan formulerer festivalen POW – Power of Women – spørgsmålene, den gerne vil forsøge at svare på, når den 29. oktober og fire dage frem åbner i København og Aarhus.

Siden 2017 har POW Festival forsøgt at gøre opmærksom på – og gøre op med –  den kønsmæssige skævvridning, der findes i kulturbranchen. Sidste år havde festivalen særligt fokus på kvinder, kunst og klima, og i år sætter festivalen spot på ”Det kvindelige blik” og på fællesskaber.

Årets program består af film, teater, musik, kunst og litteraturoplevelser og er altså planlagt ud fra et ‘kvindeligt blik’ – og viser desuden mange kvindelige blikke på vores liv. Under festivalen er der blandt andet premiere på teaterforestillingen ‘The Female Gaze’, som kan ses på Glyptoteket alle fire festivaldage.

Festivalens erklærede mål er at inspirere til nye fællesskaber og danne netværksgrupper på arbejdspladsen. For at at komme sexismen til livs kræver fællesskab.  

Foto: Karoline Lieberkind

”#MeToo har vist os kraften i at stå sammen og styrken ved at opleve, at man ikke er alene med sine oplevelser. Bevægelsen er et udtryk for en solidaritet og et sammenhold, som vi som festival gerne vil bidrage til at støtte op om. Vi håber, at festivalen vil blive afsæt for yderligere handling og forandring,” siger festivalleder Füsun Eriksen. 

Programmet spreder sig over fire dage med teater, film, musik og talks. Årets åbningsevent bliver afholdt på Glyptoteket, hvor Københavns Kulturborgmester Franciska Rosenkilde er blandt talerne. Samme aften åbnes filmprogrammet i Cinemateket med den finske #MeToo-film ‘Force of Habit’.

Udover Glyptoteket og Cinemateket er der events på blandt andet VEGA, Grand Teatret, GL STRAND, Aveny-T og Loppen på Christiania. 

Man kan også møde kunstnere og kulturproducenter som forfattere Kristina Stoltz, Caroline Albertine Minor og Anne Lise Martrand-Jørgensen, radio- og podcastvært Rikke Collin og dramatiker Karen Dich, instruktører Malou Reymann og Edith Tvede og mange flere.

I Aarhus er festivalen kogt ned til én dag på Kvindemuseet 31. oktober med besøg fra musikerne Velvet Volume, Kaizer og dragongirl og forfatteren Tine Høeg. De 13-15 årige kan også udforske kulturens verden med workshoppen ‘Kvinde kend din kunst’.

Find mere om
Footer graphics