Foto: Netflix

Der er kommet en ny haj-film – og det er meget bedre, end du tror

Den nye Netflix-film ‘Under Paris’ skriver sig ind i en rig og ringe tradition for thrillere om menneskeædende hajer.

Der er kommet en ny actionfilm på Netflix om en haj, der er løs i Seinen i Paris. Skal vi se den?

Alle almindelige mennesker vil svare nej til det spørgsmål. Film om hajer har et ry som en færdiglavet pastasalat fra Netto. De er meget sjældent gode.

Men nu er der grund til at genoverveje rygmarvsreflekserne, for ‘Under Paris’ er måske den bedste film om en haj siden ‘Jaws’ (eller ‘Dødens Gab’), som udkom i 1975 og grundlagde begrebet ‘blockbuster’.

Sådan lyder dommen ifølge flere anmeldere. På amerikanske Variety skriver anmelderen, at man kan tælle de virkelig gode haj-film på én hånd, der mangler et par fingre, og at ‘Under Paris’ meget vel er den bedste af dem.

Man går ganske enkelt glip af noget, hvis man ikke ser ‘Under Paris’, der har et så sikkert plot, at den ikke engang kvalificerer til at være en guilty pleasure.

‘Under Paris’ handler om dræberhajen Lilith, som på grund af klimaændringerne har søgt ly i den ikoniske parisiske flod. Men det viser sig at være særdeles dårlig timing, fordi et meget stort triathlon netop skal finde sted – og dermed er floden snart fuld af levende hajføde. Uden at spoile for meget kan det siges, at tingene går bersærk, og at især én scene skulle være heftig. Instruktøren Xavier Gens, der blandt andet er kendt for Netflix-succesen ‘Lupin’, ved dog godt, at intet er så uhyggeligt som en skurk, man næsten aldrig ser, og derfor er Lilith meget af tiden blot en skygge under vandoverfladen.

Selv om det plot ikke afviger syndeligt meget fra noget, man kan opleve i en ud af de i alt ni ‘Sharknado’-film, er der efter sigende en anderledes kvalitet over ‘Under Paris.

Sådan lyder dommen fra anmelderen på The Guardian, der også er imponeret over niveauet i den nye Netflix-thriller, som roses for at forløse sin historie på “storslået” vis.

Måske kan vi, skriver anmelderen, faktisk gøre mange film langt bedre, hvis vi bare tilføjer en haj.

“Lad os få en ‘Paranormal Activity’ hvor en haj står i fodenden af en eller andens seng og ser på dem mens de sover i timevis. Lad os lave en ‘It Follows’, hvor en stakkel bliver jagtet af en haj resten af sit liv i slowmotion”, skriver han og foreslår, at man gør det samme med horror-klassikeren ‘Rosemary’s Baby’

“Det ville være den mest uhyggelige skide film, du nogensinde vil se.”

‘Under Paris’ er instrueret og delvist skrevet af Xavier Gens, der også står bag ‘Lupin, ‘Gangs of London’ og ‘Hit Man’.


Du kan streame den på Netflix nu.
Find mere om
Footer graphics