abe
Foto: Mogens Trolle

Dansk portræt af næseabe tog sejren: Her er årets bedste dyrebilleder

Tirsdag blev vinderne af årets Wildlife Photographer of the Year fundet til et virtuel prisshow fra London. For første gang i 11 år kom en dansker på vinderpodiet.

Han har lukket øjnene, som om han er igang med at meditere. Måske tænker han bare lidt over tilværelsen et kort øjeblik.

Om den unge næseabe fra Borneo, selv er tilfreds med sit portræt, er svært at sige, men det var juryen til dette års udgave af naturfotografernes Oscar-uddelingen ‘Wildlife Photographer of the Year’ i hvert fald.

Billedet, der er taget af den danske fotograf og zoolog Mogens Trolle, vandt nemlig i kategorien bedste dyreportræt ved et stort anlagt prisshow, som i år foregik virtuelt fra Natural History Museum i London.

“Hver eneste foto i konkurrencen gemmer på en historie om en fotograf, der elsker naturen og drømmer om at fastholde bare et kort øjeblik af dens evige omskiftelighed. Det er derfor en stor ære at være blandt de, der får et foto med på udstillingen,” fortæller Mogens Trolle

abe
Foto: Mogens Trolle

‘Wildlife Photographer of the Year’ løb af stablen for første gang i 1965 og var oprindeligt startet af BBC Wildlife Magazine. Dengang var der blot tre kategorier og 600 indsendte billeder.

I dag er konkurrencen vokset og tilrettelægges af Natural History Museum, hvor juryen gennemgår omkring 50.000 indsendte billeder, som dyster i 13 kategorier.

Hovedvinderen af konkurrencen blev i år Sergey Gorshkov fra Rusland, der havde fanget en sibirisk tiger i færd med at gnubbe sig op ad et træ.

Foto: Sergey Gorshkov

København bliver vært

Mogens Trolles vinderportræt kan sammen med 98 andre billeder opleves på dansk jord, når Statens Naturhistoriske Museum bliver vært for den internationale udstilling, som åbner den 4. december i København og løber til 9. maj 2021.

“Jeg er utrolig stolt af, at det er en af vores dygtige medarbejdere, som vinder en af de meget prestigefyldte priser netop i år, hvor Statens Naturhistoriske Museum viser udstillingen for første gang. Jeg håber, at de mange smukke fotos vil være en inspirationskilde for alle, der gerne vil være bedre til at beskytte og bevare naturens mangfoldighed”, siger professor og museumsdirektør Peter C. Kjærgaard.

Liina Heikkinen fra Finland løb med prisen som Young Wildlife Photographer of the Year for dette billede af en ræv, som netop har fanget en gås.
Ræv med rotte fotograferet af nord for London af fotografen Matthew Maran.
To lundefugle ser lidt nærmere på linsen. Foto: Evie Easterbrook
En edderkop fortærer sin frokost. Foto: Jaime Culebras
Find mere om
Footer graphics