april-fools-spaghetti-harvest

Alletiders bedste aprilsnar: I 1957 bildte BBC seerne ind, at spaghetti vokser på træerne

På 1. april, den internationale fake news-dag, hvor medierne flyder over med sjove indslag, bringer vi her historien om den mest berømte af slagsen. Dengang folk i England troede, at spaghetti voksede på træerne.

Scene fra indslaget, hvor spaghettien bliver ‘høstet’ fra træerne. 

Det er svært at forestille sig en tid, hvor en enkelt aprilsnar-historie kunne få lov at svæve rundt i den folkelige samtale i flere dage. Det var dog lige præcis, hvad BBC’s nu sagnomspundne aprilsnarhistorie fra 1957, der handlede om Sydschweizisk spaghettihøst, formåede.

I et seriøst, tre minutter langt TV-indslag i dokumentarprogrammet ‘Panorama’ fortalte den højt distingverede vært, Richard Dimbleby, om selve høsten til underlægningsbilleder af schweiziske vaskekoner og husmødre, der omhyggeligt plukker kogte spaghettistrimler af grenene på et træ, samler dem i en kurv og lægger dem til tørre i solen.

Aprilsnaren fik en enorm reaktion i England, hvor pasta på det tidspunkt ikke var en udbredt spise og derfor blev betragtet som en eksotisk delikatesse. Folk ringede ind med klager over useriøsitet, men langt de fleste af de hundredevis af henvendelser var fra begejstrede seere, der ville vide, hvordan man kunne plante sit eget spaghettitræ i haven.

Indslaget er siden af CCN blevet kåret til et af medieverdenens allerstørste hoax.

Find mere om
Footer graphics