9 gode råd fra Kræmmer-Erik: ”Provinsen er helt klart bedst”

Sommeren er højsæson for salg og køb af genbrug på landets loppemarkeder, men det kan nogle gange være svært at finde rundt i, hvor og hvordan finder man de bedste fund til den bedste pris. Erik Christiansen, kendt under navnet ’Kræmmer Erik’ fra TV2-serien ’Fantastiske Fund’, giver de bedste fifs til den gode handel.

I sommerhusområdet Kulhuse med lidt under 1000 indbyggere har Erik 73-årige Christiansen butikken Fantastiske Fund, hvor der er fyldt med alt fra antikke miniature legetøjsbiler til retro-teakmøbler, lamper og keramik. Han har været kræmmer det meste af sit liv og er efterhånden connaisseur.

Hans passion for gamle sager startede allerede, da han gik i folkeskolen. Her købte han et reklameaskebæger for en femmer og solgte det for en tier. Det skubbede ham i gang med drømmen. En holdkammerat på håndboldholdet, der havde verdens største samling af gamle træk og slip håndtag (håndtag til gamle toiletter), inspirerede ham til selv at begynde at finde og samle på gamle ting.

”Vi har haft fornøjelsen af hinanden i en hel del år, og da han døde for 11 år siden ændrededet virkelig mit liv. Jeg mistede min venstre arm, fordi han lærte mig så meget og især meget om kunst,” siger Erik Christiansen.

Erik Christiansen har ikke altid været kræmmer på fuld tiden. Han har ejet supermarkeder, pizzeriaer og været centerchef i Værløse Bymidte, men han har altid dyrket sin hobby som kræmmer ved siden af. Han er efterhånden kendt som ’Kræmmer- Erik fra en række tvprogrammer, men det hele startede helt tilfældigt en dag, da han var på arbejde.

”I Værløse bymidte, hvor jeg arbejdede, skulle Synoptik af med nogle frisørstole, som jeg så fik. Jeg afleverede dem til Lauritz i Herlev, og der kom en gut med et kæmpestort kamera imod mig og spurgte, om han måtte følge mig til auktionen. Og senere fulgte filmholdet mig, da jeg skulle købe ind på forskellige loppemarkeder, og de syntes, det var skideskægt. Det er nu blevet til 90 programmer.”

Her guider Erik Christiansen til, hvor og hvordan man kan gøre den gode handel på landets loppemarkeder.

Her er hans råd:

1. Vær opmærksom på kopivarer

Mange kræmmer- og loppemarkeder flyder med kopivarer, men hvis du er interesseret i en original ’Safaristol’ af Kaare Klint eller ’Den Spanske Stol’ af Børge Mogensen, så er der ting, du skal være opmærksom på i din jagt.

”Undersøg hjemmefra, hvor bred eller høj den designerstol, du vil køber, er normalt, og vær opmærksom på de kendetegn, den designerting har. Se efter beslag, greb og signaturer ved tingen,” siger Erik Christiansen.

Erik Christiansen har selv gjort sig et sjovt kopivare fund, som står fremme i en fin glasmontre i hans butik i Kulhuse.

”Jeg har en kopi af en dåse af Piero Manzonis afføring, som i 1962 lavede 90 små dåser med 30 gram med hans egen afføring i. Den sidste dåse blev solgt i 2007 til 925.000 kroner. Den dåse jeg har er noget ’kopi lort’, men det er en sjov gimmick,” fortæller han.

2. Gør det klart for dig selv, hvad du vil give

Loppemarkeder er stedet, hvor man kan prutte sig til en god pris, men man kan også risikere at betale overpris, når man går efter designervarer. Når du har spottet noget, som du føler, at du bare må eje, så start med en lav pris, gør det klart for dig selv, hvad du vil give for varen, og find ud af, hvad varen cirka er værd hjemmefra.

”Du bliver præsenteret for en pris af sælger, og så må man gøre op med sig selv, hvor ens smertegrænse er. Man kan mange gange prutte sig til en god pris. Jeg ville anbefale, at man hjemmefra googler sig til et prisniveau, som passer en,” siger Erik Christiansen.  

3. Kig tingen grundigt igennem

Hvis du står overfor en ting, så vær opmærksom på skader, der ikke kan repareres, for det kan nemlig slå prisen helt ned til nærmest nul.

”Man skal nøje se tingen igennem og være opmærksom på, om alle fingrene er på den her kongelige porcelænsballerina, eller om der mangler to fingre. Hvis det er møbler, så skal man se efter, om finéren er skadet, eller om der er hakker i træet. Det kan ikke laves. Gå tingen grundigt igennem,” siger han.

4. Husk altid småmønter

Selvom at moderne betalingsmidler er kommet for at blive, og alle efterhånden betaler med telefonen, så er det stadigvæk nogle loppestande, der ikke er kommet med på bølgen, så kan det være en god ide at have småmønter på sig.

”De fleste tager Mobilepay, men jeg vil altid sige, at man skal huske småpenge især de små steder.”

5. Undgå impulskøb

Erik Christiansen anbefaler, at man hjemmefra ved, hvad man vil gå efter. Impulskøb er svært at komme helt udenom på et loppemarked, men begræns dem, så du ikke ender med at skal have en loppestand selv næste sommer med alle dine nipsting, du købte impulsivt.

”Man skal beslutte sig hjemmefra, hvad man går efter, så man heller ikke ryger ud i alt for mange impulskøb. Du skal ikke komme hjem og tænke, ’hvorfor i alverden købte jeg den?’,” siger Erik Christiansen.

6. Kom tidligt eller sent

Hvis du kommer tidligt og næsten hjælper loppesælgerne med pakke standene ud, så er udvalget oftest størst, men det kan være en lige så god taktik at komme klokken 16, når alle er ved at pakke sammen.

”Hvis du kommer før lukketid, så er der mange, der siger ’jeg gider simpelthen ikke at have de her ting med hjem igen’, og så sætter de prisen ned. Det er et valg om taktikken, man skal tage. Begge dele fungerer,” fortæller han.

7. Slå til, hvis du vil have loppen

­Hvis du på lang afstand allerede har spottet teakbordet, som du kunne se stå hjemme i din stue til en fornuftig pris, så er der ingen grund til at holde igen for at prutte prisen endnu længere ned. Køb det, før det er for sent.

”Lad vær med at sige til sælger, at du lige går en runde og kommer igen. Når du kommer tilbage, så er den solgt. Jeg taler af erfaring,” forklarer Erik Christiansen og uddyber:

”Hvis man køber til sig selv, så skal man gå med hjertet. Vurder lynhurtigt: Er det noget for mig? Kunne det se godt ud over i hjørnet?”

For nyligt fandt Erik Christiansen et finurligt instrument. Et langt guldfarvet rør, som har været med i et eksperiment med krystaller, der skulle dyrkes i vægtløs tilstand. Det var med rumfærgen Columbia i 1985, men forsøget blev fire år forsinket og derfor droppet, men nu står instrumentet i hans butik. Guldrøret var et af hans sjoveste fund, men han er ikke i tvivl om sit bedste.

”Mit bedste fund var min kone i 8. klasse på Nørre Skole i Nykøbing Falster, hvor vi begyndte at flirte og kom sammen for 57 år siden,” siger han.

8. Find de gode steder

Ofte kan man som køber være i tvivl om, hvor man kan gøre de gode handler. Steder som Ravnsborggade i København er fyldt med professionelle kræmmere, så hvis du er ude efter en god pris, så skal du holde dig væk fra de etablerede og professionelle loppemarkeder og butikker. Til gengæld får du kvalitet og gode fund for pengene.  

”Der er nogle markeder, der har ry for at være professionelle kræmmere. Kræmmerne har oftest kendskab til prisniveauet, så man skal kende de professionelle steder som fx Bella Centeret eller Ravnsborggade i København. De har oftest gode ting i god kvalitet, men det koster,” siger Erik Christiansen.

Hvis du vælger et loppemarked i byen, så anbefaler Erik Christiansen, at man går ned på byens torv, hvor helt almindelige mennesker, som du og jeg, har stand.

”Det kunne være i Holte, Vig eller Rørvig. Der er mange steder. I København er Frederiksberg loppemarkedet bag rådhuset helt klart godt eller det på Israels Plads”

Indendørs loppemarkeder med prismærker og indkøbsvogne er efterhånden blevet populært.

”Der er også de såkaldte de ’loppesupermarkeder’, hvor det jo er hr. og fru Jensen, der lejer en stand. Det er jo kæmpestort, og det tager lang tid, men jeg køber altid meget der til en god pris.”

9. Ud på landet!

I København kan priserne ofte være højere, og der kan være langt mellem de gode loppefund. Hvis du har et sommerhus ude på landet eller i provinsen, så er det helt klart værd at holde ind, når man ser skiltene med loppemarkeder.

”Provinsen er helt klart bedst i forhold til priserne og fundene. Man skal ud på landet. Især steder, hvor med idrætsforeninger eller spejderklubber. De har ofte mindre kendskab til kunst og værdien af den og prisniveauet generelt. De har op til flere haller fyldt med gode ting. Hvis du har behov for en god damecykel, så kan du få sådan en til nærmest 100 kroner.”

Her er Kræmmer-Eriks top-3 liste over loppemarkeder på Sjælland:

  1. Alsønderup loppemarked
  2. Store Lyngby loppemarked
  3. Spejdernes loppemarked i Farum
Find mere om
Footer graphics