Under dynen med Anna LIn
Pressefoto

Set på flow: Tak til Anna Lin for at tage os med under dynen og tale om sex, så man forstår det

I en ny miniserie tager DR storesøster-ansvar og taler om krop, køn og sex. Serien henvender sig egentligt til børn og unge, men det er aldrig for sent at (gen)lære.

På landets skoler står uge seks – meget passende – i seksualundervisningens tegn. Derfor har DR kreeret programmet ’Under Dynen med Anna Lin’, der består af seks korte afsnit, som alle behandler hyppige spørgsmål og usikkerheder blandt børn og unge i forbindelse med krop, køn og seksualitet. Jeg mindes selv en ret mangelfuld og fragmenteret seksualundervisning faciliteret af min akavede matematiklærer, der med røde kinder forsøgte at forklare 6.B om kvindens menstruationscyklus. Det var mildest talt ganske forfærdeligt. Så for at få en anden oplevelse med den ellers så gådefulde seksualundervisning, satte jeg mig i går aftes og så den nye serie.

Til min store begejstring var det alt andet end en ubekvem matematiklærer, der videregav råd og informationer om den svære teenagetid. Det var en hjertelig, afslappet og dybt investeret værtinde, der selv lagde krop og følelser til projektet. Anna Lin gør det således afsindigt godt i rollen som den erfarende ’storesøster’, der svarer på spørgsmål som: “Hvordan onanerer man?”, “Kan man kysse forkert?” og “Hvordan kan man mærke, at man er forelsket?”

For at klarlægge at vi alle har siddet med præcis samme spørgsmål, besøger Anna Lin forskellige kendte – og deres dyner – der kun bidrager til den ærlige og nærværende snak om det limboland, som er mellem barndommen og voksenlivet. De vender både abstrakte emner som identitet og følelsesliv, men kommer også med helt eksplicitte råd om hårfjerning og brug af deodorant. 

Det er et frigørende og befriende rum – både retorisk og fysisk. Studiets scenografi er én stor seng, og væggene er prydet med neonbøjede kønsorganer, hvilket måske ikke lyder som noget, man vil sætte sine børn og unge teenagere til at se, men det kan man trygt. Den umiddelbart små-vovede opstilling er nemlig med til at understøtte seriens mission: At afmystificere kroppen og seksualiteten.

Foruden Anna Lin, og de kendte hun besøger, optræder de to dukker Gina og Gokke, der som værtindens bamser passer perfekt ind i soveværelsesuniverset. De er sjove, akavede og charmerende, hvilket er fine element at inddrage i serien – for hey, sådan er sexlivet også. Men vigtigst af alt, så stiller de alle de gode ’dummespørgsmål’, som Anna Lin roligt besvarer. For nogle vil de sekvenser måske være for over-pædagogiske, men lad mig så lige minde jer om, hvor meget ballade der har været på dette område den seneste tid. 

Jeg kan da heller ikke andet end at antage, at programmet står som en direkte kommentar til den herskende seksualdebat, idet gennemgående temaer er grænser og samtykke. Derfor kan jeg ikke udtrykke dette tydeligt nok; serien er lavet til børn og unge, men det er ikke ulovligt for voksne at se med. Måske kan man netop bevæge sig væk fra gråzoner eller direkte ulovligheder ved at få genopfrisket de seksuelle spilleregler. 

Serien fik premiere i mandags, men vi skriver stadig uge sex, så der er fortsat god tid til at hoppe med Anna Lin under dynen.  


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics