Sidste år kunne alle Københavns restauratører ansøge om inddragelse af de foranliggende parkeringspladser til udvidet udeservering og flere udendørs siddepladser. Det var tænkt som en hjælpende hånd til de cafeer og restauranter, der var hårdt økonomisk pressede blandt andet på grund af de restriktioner, der begrænser antallet af indendørsgæster.
I år gentages initiativet. Men ikke for alle.
Det fremgår af et bilag fra en ny budgetaftale, som har til mål at sikre København en god opstart efter lockdown.
Nu gælder muligheden kun få udvalgte områder i København. Det drejer sig om restauranter, cafeer og barer i bydelene Kødbyen, Middelalderbyen, Gammelholm og Frederiksstaden, hvilket blandt andet udelader spise- og drikkesteder på Vesterbro, Østerbro, Christianshavn og Nørrebro.
Det kan have konsekvenser for de cafeer og restauranter, der i år ikke kan nyde godt af den udvidede udeservering, mener Lars Hylby, der er medejer af Pico Pizza på Nørrebro og Vesterbro.
”Det udvidede udendørsareal havde en stor og positiv betydning sommeren 2020, og faktisk noget af det, der gjorde det muligt at holde vores forretning i gang,” siger Lars Hylby.
Sammen med flere restauranter og cafeer på Nørrebro, herunder Omar, Sidecar, Depanneur, Fovl og Fishmarket, har Pico Pizza nu underskrevet en offentlig opfordring til politikerne om at ændre kurs.
Forskelsbehandling koster
Med begrænset mulighed for udeservering frygter Lars Hylby nemlig, at restauratører i de udelukkede områder vil knække under den gæld, de har oparbejdet under nedlukningen.
“Moms og A-skat er for mange blevet udskudt til februar 2022, hvilket på sin vis har været en hjælp, men det er jo stadig penge, der skal betales. Så hvis restauratørerne ikke får mulighed for at indhente det tabte, så kan det i værste fald resultere i konkurser.”
Medejeren af Pico Pizza undrer sig over, at man fra politisk side forskelsbehandler byens restauranter og cafeer. For de restauranter, cafeer og barer, der kan servere på parkeringspladser, får naturligt en stor økonomisk fordel:
”Jeg under absolut de steder, der kan gøre brug af parkeringspladserne som udendørsservering, men det kommer – desværre for os – til at give dem et stort konkurrencemæssigt forspring. For efter lang tid inden døre søger vi alle ud – også når vi skal på restaurant, café og bar. Derfor er det yderst kritisabelt, at alle restauratører ikke får den samme hjælp fra kommunen,” siger Lars Hylby
DF: “Intet er optimalt”
Dette års budgetaftale og beslutningen om den udvidede udeservering har aldrig haft til hensigt at skabe ulige forhold for byens restauratører, lyder det fra kommunalpolitiker Finn Rudaizky (DF), der er en af budgetaftalens beslutningstagere.
”Der er ingen tvivl om, at det ideelle ville være, hvis alle københavnske restauranter kunne inddrage så meget udendørs plads som muligt – også de, der ikke er placeret i Frederiksstavn, Gammelholm, Middelalderbyen og Kødbyen. Men restauranternes inddragelse af byens parkeringspladser betyder færre parkeringsafgifter, og så skulle de penge findes andetsteds, så det er bestemt et spørgsmål om prioritering.”
“Jeg betragter derfor klart denne løsning som et kompromis, hvor vi prøver at redde så meget, som vi kan. Vi befinder os jo i krisetider, så intet er optimalt lige nu,” siger Finn Rudaizky.
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️