Visualisering af gårdrummet i Nordhus

Nyt kulturhus og kollektiv kommer til Nordhavn

I sensommeren får en række unge mulighed for at flytte ind i en ny form for kunstnerkollektiv. Kvinden bag ideen håber at bringe kultur og diversitet til Nordhavn.

Ungdomsboliger og legende kulturhus i et. Det klinger næsten af den nu hedengangne, men utroligt berømte, kunstskole Bauhaus, hvor unge håbefulde kunstnere kæmpede for at højne æstetikken i det moderne samfund i Tyskland. Til sommer, nærmere præcist august, er en lignende agenda på spil i Den Røde By i Nordhavn. 

Efter planen skal kulturhuset ‘Nordhus’ åbne og agere hjem for 30 unge ‘kulturskabere’ i alderen 18 til 25 år. Udover at bo i huset skal beboerne drive aktiviteter 30 timer om ugen, samtidig med at de følger et kompetencedannende ‘kulturiværksætterforløb’. Det er Felicia Nørgaard, der er hjernen bag projektet, og hendes ambition er ikke til at tage fejl af.     

“Vi skaber en platform, hvor unge kan komme og prøve en hel masse ting af i den virkelige verden,” siger Felicia Nørgaard, der er stifter af Nordhus. Hun lægger vægt på, at det er de unge, der får lov til at drive projektet, og at aktiviteterne i huset derfor også vil være formet efter de unges specifikke interesser.

“Det er også helt klart et ønske om at bidrage til Nordhavn som ny bydel. At vi får noget diversitet i bydelen og får kultur ind fra starten. At vi får skabt steder, hvor vi kan mødes og være sammen. Og se hinanden, skabe sammen, lære af hinanden,” siger hun.

Foto: Martin Søby

Driften af kulturhuset følger to spor, hvor de unge kulturskabere vælger, hvilket de helst vil følge. De to spor er ‘Gastronomi & Værtskab’ og ‘Musik & Event’.

“Vi er ikke en musikskole,” forklarer Felicia Nørgaard.

“Du kommer ikke ind og lærer at spille guitar. Du kommer ind og lærer, hvordan økosystemet i de forskellige dele af kulturbranchen fungerer.” 

De unge bor i huset i 12 måneder, hvor de forberedes på et liv som kulturiværksættere. Kulturiværksætterforløbet er skabt i samarbejde med talentforløbet Royalties, der siden 2011 har uddannet talenter inden for især musikbranchen, men også kulturbranchen generelt. Målet med kompetenceforløbet i Nordhus skal ifølge Felicia Nørgaard være at vise kulturverdenen i sin bredde.

Der skal være plads til at lave fejl og få hjælp og vejledning til at prøve sig frem, siger Felicia Nørgaard, der heller ikke selv har taget den snorlige uddannelses- og karrierevej til kulturbranchen. Hun har en baggrund inden for HR, ledelsesudvikling, kommunikation og coaching. Den røde tråd i hendes karriere er ifølge hende selv at hjælpe folk hen mod deres specialer. 

Det er også det, stiftelsen af Nordhus skal være. I mange år har det været Felicia Nørgaards drøm at være med til at skabe noget for og med unge mennesker, som hurtigt kan give dem de kompetencer og kontakter, de har brug for for at gøre karriere inden for kultur. “Jeg vil gerne skabe en platform, hvor unge kan være med, og som kan bygge bro fra ungdomslivet til voksenlivet,” siger hun. 

Nordhus er ejet af Fonden Nordhus, en erhvervsdrivende fond, som Felicia Nørgaard ejer sammen med sin mand Rasmus Nørgaard, der er iværksætter og ejendomsudvikler. De er lige nu i gang med at få huset opført, der skal ligge på den grund, hvor den gamle posthal i Nordhavn lå. Her har der også tidligere været kulturhus. 

Nordhus åbner efter planen til august 2024, og tager allerede nu imod ansøgninger.

Footer graphics