Mand

‘Forbrydelse og straf’: Er vi lige for loven i Danmark?

Eller vælg, hvor du vil lytte
foto: Bennie Lukas Bester

‘Forbrydelse og straf’: Er vi lige for loven i Danmark?

Eller vælg, hvor du vil lytte

I FNs menneskerettighedskonvention artikel 7 står der, at ”alle er lige for loven”. Er vi så det – det korte svar er nej!

Samfund En del af serien:

Forbrydelse og Straf

'Forbrydelse og Straf' er Heartbeats' true crime-podcast. Den farlige krimi-virus har vært Janne Aagaard lidt af siden hovedopgaven på journalisthøjskolen om særligt stærke fanger i danske og svenske fængsler.

Janne Aagaard har beskæftiget sig med kriminologi, forbrydelse og straf først som krimireporter på Ekstra Bladet, senere som underviser på politiskolen, redaktør ved rigspolitiet og kommunikationschef hos Fyns politi. Aagaard er uddannet fra Danmarks journalisthøjskole i 1998 og har læst kriminologi i forbindelse med sin masteruddannelse på University of Queensland i 2005.

I dette afsnit af ‘Forbrydelse og straf’ ser Janne Aagaard nærmere på om loven er lige for alle. I FNs menneskerettighedskonvention artikel 7 står der, at ”alle er lige for loven”. Er vi så det – det korte svar er nej!  Fra vi fødes til vi dør, påvirkes vi af indtryk, der skaber vores opfattelser af verden og andre mennesker. Vi tager disse opfattelser med os, når vi skal bedømme – og dømme – andre menneskers handlinger – og det hedder ”bias”.

For er du muskuløs og veltrænet – eller har du en anden etnisk baggrund? Så er din risiko for at blive dømt større, end hvis du er en lille rødhåret splejs eller smuk kvinde.

Med i studiet hos Janne Aagaard er mangeårig forsvarsadvokat Thorkild Høyer og professor i etik og retsfilosofi på Roskilde Universitet, Jesper Ryberg. Hør dem give gode råd til, hvordan du slipper bedst fra en forbrydelse.

Footer graphics