‘Perkologi’: ”Det her er en podcast, jeg ønskede eksisterede, da jeg kom til Danmark”

Eller vælg, hvor du vil lytte

‘Perkologi’: ”Det her er en podcast, jeg ønskede eksisterede, da jeg kom til Danmark”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Musiker Sivas Torbati, journalist Ayşe Dudu Tepe og langdistanceløber Μοhamed Υusuf taler om at være token-perker, om at date danskere og om at vokse op i et hjem, hvor man ikke spiser med kniv og gaffel.

Samfund En del af serien:

Perkologi

Perkologi er et trygt og fordomsfrit forum for alle med minoritetsbaggrund. En samtale om den svære disciplin at leve mellem to kulturer, om at skille sig ud fra barnsben og tage ejerskab over det. For hvordan er det at være barn i Danmark, når ens madpakke er anderledes end klassekammeratens, når man ikke har sit eget værelse derhjemme eller når man som ung bliver hevet til side i lufthavnen, udelukkende på grund af ens udseende?

Podcastens stemmer består alene af ligesindede, hvor intet skal forklares eller forsvares, ingen skal overbevises, men alt kan diskuteres. Vært Fatimah Gabriella inviterer i hver episode et panel af gæster i studiet til en dialog om deres personlige, rørende, tragikomiske og alvorsfulde oplevelser som dansker med to kulturer i rygsækken.

Temaerne er indsendt af et netværk af følgere med minoritetsbaggrund, og det er udefra disse at samtalen tager sit udgangspunkt.

Samtalen kommer fra hjertet - og ikke to historier er ens.

Produceret af: Cecilie Wortziger

De fleste måltider i Fatimah Gabriellas barndomshjem blev indtaget på et spisetæppe på gulvet. Det var rarest, synes familiens medlemmer. Og Fatimah Gabriellas far foretrak at spise med hænderne.

”Jeg kan huske, jeg skammede mig enormt meget,” siger den i dag 23-årige stylist. For hendes hjem var i Midtsjælland, og hendes klassekammerater sad ved et spisebord og spiste med kniv og gaffel derhjemme.

”Min far har altid spist med hånden, men når vi havde gæster, prøvede han altid at være høflig måske halvdelen af måltidet – og spiste med ske. Og på et tidspunk gav han op og tog hånden frem,” fortæller hun i den første episode af Heartbeats nye podcast ‘Perkologi’.

Hun ser det i dag som en gevinst at hendes forældre har holdt fast i deres kultur, men som barn kunne det godt være svært at skille sig ud.

“Det handler ikke kun om spisevaner, men om at vi ikke bliver eksponeret for andre måder at gøre tingene på, derfor kan man nemt som barn føle sig fremmed. Jeg er meget bevidst om i dag, at den ene måde ikke er mere rigtig end den anden. Det vigtigt at holde fast i sin kultur,” tilføjer Fatimah.

Et trygt og fordomsfrit forum

“Perkologi er et rum, som jeg ønskede eksisterede, da jeg som flygtning kom til Danmark,” fortæller hun og fortsætter.

”Da jeg var syv år gammel, så jeg første gang en rulletrappe, rugbrød med mellemlægspapir og en flad papkasse med 24 låger med slik. Det var begyndelsen på mine indre tanker og spekulationer omkring det, at være anderledes.”

I hver episode inviterer Fatimah Gabriella et panel i studiet til en samtale om at være minoritet og de udfordringer det kan medføre, men også de glæder og den stolthed, som dog kan den være svær at få øje på, når man som barn bare prøver at passe ind.

Mellem to kulturer

I første afsnit af ‘Perkologi’ er model og journalist Ayşe Dudu Tepe, rapper Sivas Τorbati og køletekniker og langdistanceløber Μοhamed Υusuf hendes gæster. De har rødder i henholdsvis Tyrkiet, Iran og Somalia – og ingen af dem kommer fra hjem, hvor de som barn spiste med kniv og gaffel.

”Jeg lærte jo først at spise med kniv og gaffel, da jeg blev voksen,” siger Ayşe Dudu Tepe.

”Så i dag tror folk, jeg er venstrehåndet. For jeg spiser jo omvendt”, siger hun om sin vane med at holde kniven i venstre hånd og gaflen i højre.

”Det er jo, fordi jeg aldrig har lært det som barn,” siger Ayşe Dudu Tepei og griner.

Spisevaner er blot ét af de temaer som Sivas, Dudu og Mohamed vender, når panelet svarer på spørgsmål fra Fatimah Gabriellas følgere på Instagram. De bliver også spurgt, om man som udlænding skal arbejde hårdere for at bevise sit værd i Danmark, og om de taler med deres forældre om eksempelvis dating? Hvad de svarer, kan du høre i podcastens første afsnit.

Hver fredag de næste fem uger udkommer en ny episode i serien, hvor tanker om samfundet, folkeskolen, repræsentation og meget andet vendes med nye paneldeltagere.

Footer graphics