’Perkologi’: ”Så snart vi har mulighed for at købe et hus, så flytter min mor med”

Eller vælg, hvor du vil lytte

’Perkologi’: ”Så snart vi har mulighed for at købe et hus, så flytter min mor med”

Eller vælg, hvor du vil lytte

I dette femte afsnit af ‘Perkologi’ taler panelet om det særlige ansvar man tager på sig, når man er den ældste i en søskendeflok, og om hvordan man takler forventningspres fra forældre og samfund.

Samfund En del af serien:

Perkologi

Perkologi er et trygt og fordomsfrit forum for alle med minoritetsbaggrund. En samtale om den svære disciplin at leve mellem to kulturer, om at skille sig ud fra barnsben og tage ejerskab over det. For hvordan er det at være barn i Danmark, når ens madpakke er anderledes end klassekammeratens, når man ikke har sit eget værelse derhjemme eller når man som ung bliver hevet til side i lufthavnen, udelukkende på grund af ens udseende?

Podcastens stemmer består alene af ligesindede, hvor intet skal forklares eller forsvares, ingen skal overbevises, men alt kan diskuteres. Vært Fatimah Gabriella inviterer i hver episode et panel af gæster i studiet til en dialog om deres personlige, rørende, tragikomiske og alvorsfulde oplevelser som dansker med to kulturer i rygsækken.

Temaerne er indsendt af et netværk af følgere med minoritetsbaggrund, og det er udefra disse at samtalen tager sit udgangspunkt.

Samtalen kommer fra hjertet - og ikke to historier er ens.

Produceret af: Cecilie Wortziger

Smykkedesigner og alkymist Ashley Zareifard kender om nogen til følelsen af at gå imod de forventninger, som forældre og samfund stiller op for en.

”Jeg er kvinde og 32 år gammel. Så ifølge mine forældre, min kultur og generelt samfundet burde jeg være i et forhold, helst gift og med børn. Helt etableret. Og jeg er fuldstændig det modsatte: Single og bor på staden,” griner Ashley Zareifard, som har brugt lang tid på at få sine forældres accept efter at have fravalgt den akademiske vej til fordel for den kreative.

Forventningspres er bestemt heller ikke ukendt for model Salma Badeh, som trods sine 21 år, har været vant til at skulle bære et stort ansvar i sin familie, som den ældste i søskendeflokken. Et ansvar som har gjort, at hun har skulle agere voksen i en ung alder, men som hun er taknemlig for i dag. 

”Jeg er den ældste af alle, så jeg har haft rigtig mange forventninger at leve op til. Det var mig der styrede ForældreIntra for mig selv og mine søskende, og jeg har været med til alle skolehjemsamtaler,” siger Salma Badeh, mens resten af panelet nikker genkendende til hendes historie. 

Alderdom er alles ansvar

Hvordan takler panelet normen om, at man for mange minoritets etnisk danskere absolut ikke sætter sine forældre på plejehjem, når de bliver gamle, som ellers er kutymen i det danske samfund? Det er der bred enighed om i denne uges afsnit af podcasten ’Perkologi’.

”Jeg har det sådan, at så snart vi har mulighed for at købe et hus, så flytter min mor med. Det er ikke, fordi jeg skylder, men man har fået, og så giver man også tilbage,” forklarer psykoterapeut Ali Kazim. 

Vært Fatimah Gabriella har, ligesom Ali Kazim, også lagt planer for sin families fremtid. Hun har med sine søskende lavet en pagt om, at de alle så vidt som muligt, skal bo tæt på hinanden, så de sammen kan tage sig af deres forælde, når de bliver gamle. En måde at vise taknemmelighed og kærlighed på. 

”Det er ikke på tale, at mine forældre skal på plejehjem. Det er os, der har ansvaret for dem. Man ved, man får travlt, hvis man selv skal have børn også. Men det er måden at gøre tingene på i den kultur, jeg kommer fra,” fortæller Fatimah.    

I episoden får du også lov at høre, hvordan Salma Badeh blev model, og om Ashley Zareifards oplevelse med at flytte tidligt hjemmefra. Alt sammen i ugens afsnit af ’Perkologi’.

Footer graphics