Da journalist og tv-vært Abdel Aziz Mahmoud som barn besøgte andre familier med mellemøstlig baggrund i juletiden, blev han ofte lidt chokeret, hvis de havde et juletræ i stuen.
”Gud, I går langt. I er lidt for hvide lige nu,” siger han.
Ikke kun for Abdel Aziz Mahmoud er juletræet et symbol på, hvornår man som muslim i Danmark overgiver sig lidt for meget til den kristne tradition.
Hos 30-årige Manilla Ghafuri, som er forperson for nonprofitorganisation ’Rapolitics’, var hendes mor mere kontant i sin tilgang til juleaften. Da børnene var blevet lagt i seng, og klokken slog tolv, var julen slut.
”Hun tager det her juletræ med kugler og alt muligt, der larmer. Hun var fuldstændig ligeglad. Det der juletræ, det skulle bare ud,” fortæller Manilla Ghafuri.
Sæsonpræmierens sidste panelgæst, Aola Gandour, som er ledende agent og kreativ producer hos A Management, har også oplevet, at hendes mor ringede til hende for at sikre sig, at hun ikke havde tænkt sig at købe et juletræ med sin danske mand.
Selvom denne episodes gæster alle har et anstrengt forhold til juletræer, er der bred enighed om, at man som familie selv må definere, hvordan man afvikler den kristne højtid.
En gylden middelvej
Abdel Aziz Mahmoud skabte sammen med sine søskende en traditionshybrid, da de alle boede hjemme. Her fandt de inspiration i en dansk tradition, når de brød fasten under ramadanen.
”Vi skulle skiftes til at servere en sød ting. Det var en tradition, vi selv opfandt, som var inspireret af den der chokoladekalender (…) Det kunne være alt muligt fra Aldi. Alt fra saltstænger til flødeboller,” fortæller Abdel Aziz, som mener, at den enkelte familie også selv må bestemme, hvordan de dyrker de muslimske traditioner.
Hvad angår de store familiefester, kan det dog være svært at finde en gylden middelvej. Den danske tradition for, at man i flere timer skiftevis spiser og lytter til taler er ikke noget, denne episodes gæster genkender fra deres egne familier.
Aola Ghandour har simpelthen ikke tålmodighed til det danske tempo.
”Jeg synes, der er noget fint ved at gøre sig nogle tanker omkring, hvad man har lyst til at sige til et menneske, man holder af, men jeg synes også godt, der kan adapteres den anden vej. Det skal gå lidt hurtigere. Jeg bliver sindssyg utålmodig. Man skal vente før man sætter sig ned? Det lærer jeg aldrig,” siger hun.
Lyt til den første episode i sæson 2 af ’Perkologi’, hvor panelets gæster deler ud af deres egne traditioner – fra ramadanens tv-serier til brylluppets knivdans.