Ny sæson af ’Perkologi’: ”Man skal vente før man sætter sig ned? Det lærer jeg aldrig” 

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Kristina Pedersen & Rita Kuhlmann

Ny sæson af ’Perkologi’: ”Man skal vente før man sætter sig ned? Det lærer jeg aldrig” 

Eller vælg, hvor du vil lytte

Den nye sæson af ’Perkologi’ er klar med første afsnit, hvor journalist Abdel Aziz Mahmoud, kreativ producer Aola Gandour og ’Rapolitics’ forperson Manilla Ghafuri, undersøger de danske og muslimske traditioner – og hvordan de kan mødes.

Samfund En del af serien:

Perkologi

Perkologi er et trygt og fordomsfrit forum for alle med minoritetsbaggrund. En samtale om den svære disciplin at leve mellem to kulturer, om at skille sig ud fra barnsben og tage ejerskab over det. For hvordan er det at være barn i Danmark, når ens madpakke er anderledes end klassekammeratens, når man ikke har sit eget værelse derhjemme eller når man som ung bliver hevet til side i lufthavnen, udelukkende på grund af ens udseende?

Podcastens stemmer består alene af ligesindede, hvor intet skal forklares eller forsvares, ingen skal overbevises, men alt kan diskuteres. Vært Fatimah Gabriella inviterer i hver episode et panel af gæster i studiet til en dialog om deres personlige, rørende, tragikomiske og alvorsfulde oplevelser som dansker med to kulturer i rygsækken.

Temaerne er indsendt af et netværk af følgere med minoritetsbaggrund, og det er udefra disse at samtalen tager sit udgangspunkt.

Samtalen kommer fra hjertet - og ikke to historier er ens.

Produceret af: Cecilie Wortziger

Da journalist og tv-vært Abdel Aziz Mahmoud som barn besøgte andre familier med mellemøstlig baggrund i juletiden, blev han ofte lidt chokeret, hvis de havde et juletræ i stuen. 

”Gud, I går langt. I er lidt for hvide lige nu,” siger han.

Ikke kun for Abdel Aziz Mahmoud er juletræet et symbol på, hvornår man som muslim i Danmark overgiver sig lidt for meget til den kristne tradition. 

Hos 30-årige Manilla Ghafuri, som er forperson for nonprofitorganisation ’Rapolitics’, var hendes mor mere kontant i sin tilgang til juleaften. Da børnene var blevet lagt i seng, og klokken slog tolv, var julen slut. 

”Hun tager det her juletræ med kugler og alt muligt, der larmer. Hun var fuldstændig ligeglad. Det der juletræ, det skulle bare ud,” fortæller Manilla Ghafuri. 

Sæsonpræmierens sidste panelgæst, Aola Gandour, som er ledende agent og kreativ producer hos A Management, har også oplevet, at hendes mor ringede til hende for at sikre sig, at hun ikke havde tænkt sig at købe et juletræ med sin danske mand. 

Selvom denne episodes gæster alle har et anstrengt forhold til juletræer, er der bred enighed om, at man som familie selv må definere, hvordan man afvikler den kristne højtid. 

En gylden middelvej

Abdel Aziz Mahmoud skabte sammen med sine søskende en traditionshybrid, da de alle boede hjemme. Her fandt de inspiration i en dansk tradition, når de brød fasten under ramadanen.  

”Vi skulle skiftes til at servere en sød ting. Det var en tradition, vi selv opfandt, som var inspireret af den der chokoladekalender (…) Det kunne være alt muligt fra Aldi. Alt fra saltstænger til flødeboller,” fortæller Abdel Aziz, som mener, at den enkelte familie også selv må bestemme, hvordan de dyrker de muslimske traditioner.

Hvad angår de store familiefester, kan det dog være svært at finde en gylden middelvej. Den danske tradition for, at man i flere timer skiftevis spiser og lytter til taler er ikke noget, denne episodes gæster genkender fra deres egne familier. 

Aola Ghandour har simpelthen ikke tålmodighed til det danske tempo.

”Jeg synes, der er noget fint ved at gøre sig nogle tanker omkring, hvad man har lyst til at sige til et menneske, man holder af, men jeg synes også godt, der kan adapteres den anden vej. Det skal gå lidt hurtigere. Jeg bliver sindssyg utålmodig. Man skal vente før man sætter sig ned? Det lærer jeg aldrig,” siger hun.

Lyt til den første episode i sæson 2 af ’Perkologi’, hvor panelets gæster deler ud af deres egne traditioner – fra ramadanens tv-serier til brylluppets knivdans.

Footer graphics