Musiker Lawan Mohamad, bedre kendt som LAY, ved ikke meget om sine forældres liv, før de kom til Danmark. Det han ved, har han fået fortalt på en kryptisk måde, gennem de eventyr, som hans far fortalte til ham som barn.
”Det var en fortælling om en lille dreng, der arbejdede i et cirkus. Det her cirkus blev så invaderet, så den lille dreng blev nødt til at flygte med alle cirkusdyrene. Det er først med alderen, at det er gået op for mig, at det er hans eget liv, som han har prøvet at formidle til mig,” fortæller Lawan Mohamad
Det var sådan, at følelser blev italesat i Lawan Mohamads barndomshjem, og det var der en særlig grund til, fordi, der har været en sproglig barriere for, hvad der har været muligt at sætte ord på.
”Jeg har en mor, der ikke er super god til dansk. Men det er en kæmpe udfordring at skulle forklare min mor, hvad der foregår oppe i mit hoved på kurdisk. Dansk er jo mit førstesprog,” siger Lawan Mohamad.
Det er en situation som forfatter Haidar Ansari kan nikke genkendende til.
”I og med, at jeg har siddet i fængsel i fem år, kan jeg ikke arabisk på en avanceret måde. Jeg kan ikke formidle mine følelser. Jeg kan ikke formidle mine oplevelser. Jeg kan ikke have en samtale om følelser med min mor,” siger Haidar Ansari.
Den frustration, Lawan Mohamad og Haidar Ansari oplever, når de ikke har sproget til at kunne udtrykke sig, har samtidig givet dem en større forståelse for deres forældres situation.
”Jeg tror først, at det er nu, jeg forstår, hvordan det må være for vores forældre. Det der med ikke at kunne udtrykke sig. Hvor sindssygt man kan blive af det,” fortæller Haidar Ansari.
Gud er en stor ressource
Mange troende, både dem der knytter sig til en bestemt religion, og dem, der tror på ’en højere magt’, finder trøst i troen på noget større.
Fatimah Gabriella har oplevet, hvordan denne trøst kan tage overhånd, når folk begynder at lægge ansvaret for deres mentale sundhed i Guds hænder.
”Nogle læner sig tilbage og siger: ’Jamen, hvis Gud vil det, så behøver jeg ikke at gøre mere’. Og så hænger du ikke helt sammen. Du skal aktivt gøre noget for, at nå de mål, som du har sat dig. Samtidig med at holde din tro stærk, er det sindssygt vigtigt, at man arbejder på sig selv,” siger Fatimah Gabriella.
Psykolog og forfatter Naiha Khiljee er enig.
”Troen er en kæmpe ressource. Det er der ikke nogen tvivl om. Men det er samtidig helt vildt vigtigt at arbejde med sin mentale sundhed. De to ting taler nemlig sammen. Jo mere man arbejder med sin mentale sundhed og bearbejder trauma, jo bedre tro får man også,” siger Naiha Khiljee.
Spejlning er vigtigt
Naiha Khiljee er den eneste psykolog i Danmark, der har en efteruddannelse i islamisk psykologi. Det giver hende en større forståelse for de religiøse og kulturelle aspekter, der kan spille ind, når man går i terapi. Noget Haidar Ansari mener er utroligt vigtigt, hvis man skal åbne op over for en psykolog.
”Du har brug for at kunne spejle dig i et menneske, før du rigtig gider tage det menneske seriøst,” fortæller han.
Lawan Mohamad tilføjer: ”Når man kommer fra det miljø, mig og Haidar er vokset op omkring, så er der nogle sociale koder, som Annemette på 35 år måske ikke helt forstår.”
Lyt til anden episode i sæson 2 af ’Perkologi’, hvor gæsterne sætter ord på de udfordringer, der kommer ved ikke at have det samme sprog for følelser, som deres forældre og åbner op for den stigmatisering, der har været omkring mental sundhed i de miljøer de er vokset op i.