Nyt afsnit af ‘Perkologi’: “Mange ser altid tørklædet, før de ser os som mennesker”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Rita Kuhlmann

Nyt afsnit af ‘Perkologi’: “Mange ser altid tørklædet, før de ser os som mennesker”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Tørklædet er blevet et brændpunkt i den offentlige debat. I dette afsnit af ‘Perkologi’ tager samtalen derfor udgangspunkt i det foreslåede tørklædeforbud og om det ansvar, som bliver pålagt kvinder, der bærer tørklæde.

Samfund En del af serien:

Perkologi

Perkologi er et trygt og fordomsfrit forum for alle med minoritetsbaggrund. En samtale om den svære disciplin at leve mellem to kulturer, om at skille sig ud fra barnsben og tage ejerskab over det. For hvordan er det at være barn i Danmark, når ens madpakke er anderledes end klassekammeratens, når man ikke har sit eget værelse derhjemme eller når man som ung bliver hevet til side i lufthavnen, udelukkende på grund af ens udseende?

Podcastens stemmer består alene af ligesindede, hvor intet skal forklares eller forsvares, ingen skal overbevises, men alt kan diskuteres. Vært Fatimah Gabriella inviterer i hver episode et panel af gæster i studiet til en dialog om deres personlige, rørende, tragikomiske og alvorsfulde oplevelser som dansker med to kulturer i rygsækken.

Temaerne er indsendt af et netværk af følgere med minoritetsbaggrund, og det er udefra disse at samtalen tager sit udgangspunkt.

Samtalen kommer fra hjertet - og ikke to historier er ens.

Produceret af: Cecilie Wortziger

Obs: Dette afsnit af ‘Perkologi’ blev optaget før protesterne og situationen i Iran, og af den grund bliver det ikke nævnt i podcasten.

‘Kommissionen for den glemte kvindekamp’s anbefaling om at forbyde religiøse hovedtørklæder i grundskolen for at hjælpe minoritetskvinder mod social kontrol har skabt højlydt debat.

Ugens panelgæster består af tre stærke kvinder, som finder stor værdi i tørklædet og ser på forslaget som værende absurd og ekskluderende. 

“De foreslår det ikke på en måde, som gør, at dem, der går med tørklæde kan føle sig inkluderet i fællesskabet. Tværtimod får det fuldstændig den modsatte effekt. Det skaber endnu mere ‘et os mod dem’,” mener Salma Badeh, der arbejder som model. 

Fodbold-freestyler og TikTok-influencer Maymi Asgari har selv stolt båret tørklæde, siden hun var 10 år og udfordrer også kommissionens begrundelse for forbud.

“Hvordan vil du bryde med negativ social kontrol ved at indføre endnu mere social kontrol? Det giver ikke mening,” siger hun og uddyber:

“Du kan ikke tænke tørklædet af folk, fordi du tror, de er tvunget til at tage tørklæde på. Det er dobbeltmoralsk på så mange punkter”.

Skaden er på mange måder sket

Det nyeste medlem af perkologi-panelet er direktør for Dansk Flygtningehjælps Ungdom, Natasha Al-Hariri. Hun er af den overbevisning, at det harske debatmiljø omkring tørklædet allerede har haft massive konsekvenser, selvom forbuddet ikke er gået igennem.

“Prøv, at forestil dig de unge piger, der går i folkeskole, som er kommet i skole dagen efter, at de her tørklædedebatter har fundet sted. Og pludselig ER den offentlig debat. Det i sig selv er totalt ødelæggende og skaber et giftigt miljø”, fortæller Natasha Al-Hariri.

“Mange ser altid tørklædet, før de ser os som mennesker,” tilføjer Maymi Asgari.

Kommissionens forslag har givet panelet endnu mere lyst til gå forrest og tage ansvar for at repræsentere kvinder med tørklæde.

“Vi bliver nødt til at stå fast på, at vi har ret til at være her, på den måde mennesker har ret til at være i verden på og til enhver tid stå op for de rettigheder,” afslutter Natasha Al-Hariri.

Lyt til ugens afsnit og få også at vide, hvorfor Maymi Asgari mener, at det er altafgørende, at der kommer flere minoritetsdanskere i Folketinget. 

Footer graphics