Mette Cornelius vidste allerede som barn, at fodbold skulle være hendes levevej.
“Jeg var lidt besat af det, når jeg ser tilbage på det. I virkeligheden er det meget sjovt, fordi det forstår jeg nu, efter jeg har fået min ADHD-diagnose,” fortæller hun til vært Abdel Aziz Mahmoud i den nye episode af ’37 timer’.
Da Mette Cornelius konstaterede, at hun aldrig kunne blive en del af herrelandsholdet, gik hun målrettet efter en karriere som sportsjournalist. Og det lykkedes hende at komme til at dække de helt store fodboldkampe på tv.
Når hun ser tilbage nu, havde hun en tendens til at blive hyperfokuseret på de ting, hun drømte om. Hun gav altid sig selv minimum 100% og sagde ja til alle opgaver, der kom hendes vej.
Så da hun i de første år af sit arbejdsliv begyndte at mærke symptomer på stress, overhørte hun længe signalerne.
“Adrenalin kan også lægge meget ned. Man mærker ikke sig selv eller sin sygdom. Men det gør man så bagefter, og så får man regningen,” forklarer hun.
Mette Cornelius endte med at blive sygemeldt. Det første, hun tænkte var, at hun var træt af ikke at kunne fuldføre sit arbejde. Det var jo hendes chance for at vise, hvad hun kunne. Da hun kommer tilbage på jobbet, forsøger hun at passe mere på sig selv, men samtidig vil hun gerne præstere. Det er i den periode, en chef siger til hende:
“Du smiler ikke nok på skærmen. Vi skal have mere af dig.”
Diagnose blev redning
I de næste mange år kæmper Mette Cornelius med sit mentale helbred og må gang på gang gå til lægen med stresssymptomer. Ved siden af arbejdslivet får hun mand og tre børn. Hun kan mærke, at der er et usynligt glasloft, hun nærmest konstant rammer:
“Jeg var egentlig nok nået dertil, hvor jeg tænkte, jamen, jeg har så bare kronisk stress,” fortæller hun om årene op til, at hun fik konstateret ADHD.
For i år bliver hun endelig klogere på, hvorfor hun har reageret, som hun har i alle de år. Mette Cornelius bliver udredt og får konstateret ADHD. Pludselig kan hun begynde at forstå sine egne mønstre bagud.
“Det har givet mig en større tilgivelse overfor mig selv, og den person jeg er.”
Katharina Sandström ignorerede sine egne lægefaglige råd
For læge Katharina Sandström var tanken om, at blive ramt af stress ikke så fjern. Men hun havde alligevel ikke troet, at det skulle ramme hende så hårdt, som det endte med at gøre.
“Jeg havde ikke troet, at det ville vare så længe, og være så altomfattende. Man kan sidde inde med en masse faglig viden, men man skal også praktisere det, og det er noget helt andet,” siger hun.
Hun er uddannet læge og har blandt andet arbejdet med patienter, som blev syge af deres arbejde. Ofte var det stresspatienter, hun havde med at gøre. På det tidspunkt havde hendes symptomer stået på længe, og hun begyndte at se sig selv mere og mere i sine patienters beretninger.
“Jeg sad og sammenlignede mig selv med dem. Og blev mere og mere klar over, at jeg er jo lige så hårdt ramt, som det her menneske jeg prøver at hjælpe.”
Alligevel ignorerede hun sine egne råd alt for længe. Og det fik store konsekvenser for hendes mentale helbred.
“Det er jo en tilstand, som ikke er sund at være i, og hvis man ikke gør noget ved det, så kan det blive forværret,” fortæller hun til Abdel.
I podcasten kan du høre hele Katharinas historie, og hvor hun er i dag. Du kan også høre om, hvad ADHD-diagnosen helt konkret har betydet for Mette Cornelius, og hvordan både hun og Abdel arbejder med at sætte grænser i deres arbejdsliv.
Vært: Abdel Aziz Mahmoud
Gæster: Mette Cornelius og Katharina Sandström
Producer: Emilie Westh Wold
Musik: Tristan Wieleman
Redaktør: Emil Norsker