For Anders Juul er det vigtigt at starte arbejdsdagen med at være lidt nervøs og spændt. Det er faktisk nødvendigt for, at han kan levere en god præstation i sine forskellige roller som skuespiller.
Derfor sagde han også stop, da følelsen forsvandt. Det gjorde den efter at have spillet Max Bergreen i fire sæsoner af TV2’s populære dramaserie Badehotellet.
“For mig er det vigtigt, at der er et indhold i det, jeg laver, og at jeg kan se mig selv i det. Jeg kommer med mig selv 100%. Det er vigtigt, at de to ting på en eller anden måde går op,” fortæller han.
Det kan kræve sit at stoppe i den mest populære tv-serie herhjemme, og det kan i det hele taget være svært at sige farvel til et job, der måske tilbyder stabilitet og sikker løncheck, selvom man er brændt fast. Det begreb, ‘fastbrændthed’, undersøger Abdel Aziz Mahmoud i denne første episode af den helt nye Heartbeats-podcast ’37 timer’, der er sponsoreret af Akademikernes A-kasse.
Anders Juul har i dag ingen kritik af Badehotellet, men han kender sig selv godt nok til, at hvis han havde sagt ja til fem sæsoner mere, havde han ikke haft sig selv med i det.
“Det var pirrende at sige fra, for hvad sker der så? Og der kunne jeg så lidt bedre mærke mig selv igen,” fortæller han.
For Anders Juul blev en del af vejen ud af fastbrændtheden også at springe ud i et nyt entreprenør-eventyr. I 2021 slog han nemlig sammen med to venner dørene op til Havnsø fisk, som er kombineret fiskehandler, røgeri og restaurant. Så ved siden af sine skuespillerjobs kan Anders Juul nu også kalde sig iværksætter. Og det har tilfredsstillet hans behov for at lære noget nyt og få flyttet sit perspektiv.
Anders følger dog stadig sine kolleger fra ‘Badehotellet’ fra sidelinjen. Han kan nogle gange føle, at han stod af en bus, som meget hurtigt kørte videre.
“Men så kan jeg jo være vildt glad for at konstatere, at det stadigvæk går fantastisk. Og det er jo helt tydeligt, at det fungerede så fint uden mig,” griner han.
Anne Sigsgaard sagde ja til alt for at kunne mærke sig selv igen
For Anne Sigsgaard kom fastbrændtheden til udtryk som en mathed. Efter 25 år som embedsmand følte hun, at hun ikke havde mere benzin på. Folk omkring hende sagde, at hun skulle mærke efter, og “gøre det, hun brænder for.”
“Men jeg kunne ikke mærke noget! Jeg kunne ikke mærke, jeg brændte for noget,” fortæller hun.
Hun ledte efter jobannoncer i Djøf-bladet og tænkte, at hun måske skulle skifte job. Hvilket hun havde gjort med succes før. Men denne gang virkede overskrifter som ‘agil projektleder’ ikke så tiltalende som tidligere.
Anne Sigsgaard havde derfor brug for en ny tilgang. Så hun begyndte at sige ja til alle de tilbud, der kom hendes vej for at kunne mærke sig selv igen.
Men i sidste ende sagde hun sit job op og gik selvstændig for at finde ud af, hvad hun nu skal. Og det har givet hende en ro og følelsen af frihed, at hun måske ikke er landet på rette hylde endnu, og at hun ikke ved, hvor hendes arbejdsliv slutter.
“Jeg tænker rigtig meget, at hele arbejdsmarkedet ændrer sig de her år. (…) Og at det måske kan skabe meget arbejdsglæde for mange mennesker, at man kan variere sit arbejdsliv meget mere og netop ikke helt brænde fast,” siger hun.
Vært: Abdel Aziz Mahmoud
Gæster: Anders Juul og Anne Sigsgaard
Producer: Emilie Westh Wold
Musik: Tristan Wieleman
Redaktør: Emil Norsker