’37 timer’ med Helle Thorning-Schmidt: “Jeg dansede på bordene som statsminister, jeg lagde det bare ikke op nogen steder”

Eller vælg, hvor du vil lytte
Foto: Kristina Pedersen Grafik: Mia McCaul

’37 timer’ med Helle Thorning-Schmidt: “Jeg dansede på bordene som statsminister, jeg lagde det bare ikke op nogen steder”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Det bliver sjovere at gå på arbejde, hvis vi får lov at tage hele vores personlighed med. Det mener Helle Thorning-Schmidt i hvert fald. Lyt med i denne episode hvor hun besøger vært Abdel Aziz Mahmoud til en snak om diversitet og personlighed på arbejdspladsen.

I samarbejde med:
Familie & hverdag En del af serien:

37 timer - med Abdel Aziz Mahmoud

Podcasten er produceret af Heartbeats i samarbejde med Akademikernes A-kasse.

Abdel Aziz Mahmoud har prøvet det på egen krop. Arbejdet flød ud over de 37 timer – og det gør det nogle gange stadigvæk. Det påvirker hans mentale helbred og har tidligere resulteret i angstanfald og en sygemelding.

Derfor undersøger han i denne podcastserie, hvordan vi har det i vores arbejdsliv ved at invitere en række kendte og ukendte danskere ind til en snak om alle de emner, der kan gnave i nattesøvnen og forhindre os fra at folde os helt ud.

For det er vigtigt, hvordan vi bruger vores arbejdstid, når den nu fylder så mange af vores vågne timer.

Helle Thorning-Schmidt var Danmarks statsminister fra 2011-2015, og i den periode lagde hun bånd på dele af sit udtryk – men aldrig på sin personlighed. Men hun holdt op med at bruge parfume, og håret røg oftere op i en knold, for det skulle ikke blive for feminint det hele. 

Det var især i årene op til, at hun blev valgt som statsminister. For tidligt i Helle Thorning-Schmidts karriere opdagede hun, at hendes køn var den største udfordring for at vinde et valg Danmark.

“Da jeg kom ind på arbejdsmarkedet, var vi anderledes, fordi vi var kvinder. Vi gjorde rigtig meget for at passe ind i den kultur dengang,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Men henad vejen blev hun også klar over, at hun ikke kunne sammenligne sig med dem, der tidligere havde haft samme poster som hende. For hun ville aldrig kunne lyde eller se ud som Poul Nyrup Rasmussen eller Anders Fogh Rasmussen. 

Heldigvis er Helle Thorning-Schmidt overbevist om, at forskellige baggrunde og personligheder er med til at gøre vores arbejdspladser til sjovere steder at være. Hun synes, det er vigtigt, at vi tør ansætte folk der ikke ligner os selv i køn, hudfarve, humor og temperament. 

Helle Thorning-Schmidt fortæller, at hun engang ansatte en, nærmest på baggrund af at han til jobsamtalen fortalte, at han var introvert.

“Det synes jeg var så sejt sagt. Fordi man bekender kulør, men man siger også til arbejdspladsen, ‘jeg tror, I har brug for mig alligevel’, og det synes jeg, vi skal have plads til,” fortæller hun til Abdel Aziz Mahmoud.

Det kræver, at vi giver hinanden plads på arbejdspladserne. Og Helle Thorning-Schmidt understreger, at det er vigtigt at majoritetskulturen erkender, at den er til stede og giver plads til det nye på arbejdspladsen, for at det kan lykkes.

Dansede på bordene

Danskerne fik ikke altid lov at se hele Helle Thorning-Schmidt, da hun var statsminister. Men det gør vi i højere grad i dag, hvor hun kan kombinere det sjove med det seriøse i sit virke som bestyrelseskvinde, forfatter og foredragsholder.

“Jeg er sjovere, end jeg viste som statsminister, og jeg har det sjovere, end jeg viste som statsminister, også da jeg var det. (…) Jeg dansede på bordene, da jeg var statsminister, jeg lagde det bare ikke op nogen steder,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun forklarer, at det ville være blevet set som et forsøg på spin, hvis hun gjorde nogle af de ting, som hun gør i dag – som for eksempel at medvirke i en af Tessas musikvideoer eller give Malte Ebert en tatovering.

“Så havde folk jo tænkt, nu er hun gået helt amok i folkeligt spin,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Men i dag er det anderledes. Der kan hun vise alle dele af sig selv i det omfang, hun har lyst, og det nyder hun.

Hør hele samtalen mellem Helle Thorning-Schmidt og Abdel Aziz Mahmoud her, eller der hvor du finder dine podcasts.


Vært: Abdel Aziz Mahmoud

Produktion og klip: Emilie Westh Wold

Redaktør: Emil Norsker

Musik: Tristan Wieleman

Footer graphics