heather-mount

Skotland bliver første land i verden med obligatorisk LGBT-undervisning på skoleskemaet

Alle folkeskoler i Skotland skal fremover undervise eleverne i LGBT. Regeringen lover at afsætte midler til videreuddannelse af lærerne, så skolerne kan leve op til det nye intiativ.

Foto: Heather Mount/Unsplash

Homo-, trans-, bi- og andre former for ikke-hetereo seksualitet bliver obligatorisk undervisning på de skotske folkeskoler. Dermed bliver Skotlands skoleelever de første i verden til at have LGBT-identitet på skemaet.

Det skriver The Guardian.

Initiativet kommer på baggrund af 33 anbefalinger fra arbejdsgruppen ’Time for Inclusive Education’ (TIE). Den skotske regering har accepteret samtlige 33 anbefalinger uden indvendinger og oplyser, at det foreløbigt er op til den enkelte skole at tilrettelægge undervisningen, så den lever op til anbefalingerne, men at de stiller midler til rådighed for videreuddannelse af lærerne.

Det nye initiativ er et endegyldigt farvel til den berygtede ’Section 28’-lov, der stammer fra Margaret Thatchers regeringstid, og som forbød ”promovering af homoseksualitet” i skolerne. Loven blev ophævet i Skotland i 2001, mens resten af Storbritannien fulgte efter i 2003.

Den skotske undervisningsminister John Swinney glæder sig over, at Skotland nu definitivt kan vriste sig fri af fortidens skygger:

”Vores uddannelsessystem bør støtte alle i at nå deres fulde potentiale. Derfor er det fuldstændig afgørende, at skolepensummet afspejler mangfoldigheden hos de unge mennesker,” siger han.

Hver fjerde har forsøgt selvmord

Men ikke alle problemer forsvandt med ophævelsen af ‘Section 28’. Ifølge et nyt studie har ni ud af ti LGBT-skotter oplevet homofobi i skoletiden, mens 27 procent har forsøgt at begå selvmord på grund af mobning. Tallene var en af de afgørende årsager til at introducere LGBT-undervisning i skolen, der skal sikre inklusion fremfor isolation.

Religiøse grupper har imidlertid argumenteret for, at der skal tages hensyn til dem i undervisningen, da de ikke nødvendigvis støtter initiativet.

Det afviser minister John Swinney dog og slår i stedet fast, at der for skolerne ikke er mulighed for at slippe udenom.

”Jeg er opmærksom på, at der er nogle, der mener, at LGBT-undervisning underminerer deres religiøse værdier. Det er jeg ikke enig i. Menneskerettigheder og tolerance er universelle værdier, og børn og unge skal kunne føle sig inkluderede og respekterede i deres undervisningsmiljø,” siger han.

Beslutningen vækker stor glæde i LGBT+-kredse, der ser den skotske vedtagelse som en historisk sejr. TIE-gruppens næstformand Jordan Daly hylder Skotland for at gå forrest og sende et klart budskab om, at alle i samfundet er værdsat:

”Undervisning er afgørende for samfundet og er et af vores stærkeste værktøjer i kampen mod mobning, fordomme og diskrimination,” siger han.

Footer graphics