Foto: Warner Bros.

Masser af bøger, serier og musik: Her er alt det, vi glæder os til i 2024 

Jul og nytår er slut, og tilbage er endnu to vintermåneder, som skal overstås, før det begynder at blive lidt lysere. Men der selvfølgelig lyspunkter. Vi har samlet de bedste.

The Bikeriders

Åh, vi har savnet Tom Hardy, har vi ikke? I 2024 vender han tilbage til biograflærredet, flankeret af den nye Hollywood-hunk Austin Butler i et voldsomt drama om en motorcykelklub i 60ernes Chicago. Vi snakker læderjakker, cigaretter, løstsiddende knytnæveslag og brændt benzin i rigt mål, og det tyder på, at der er tale om en klassisk fortælling om de gode mod de onde. I hvert fald skal Tom Hardy, som er boss, holde en rivaliserende klub fra døren, alt imens hans nye arvtager (Austin Butler) skal køres i stilling. Der er selvfølgelig også lidt kærlighed til at binde det hele sammen, og det ser ærlig talt meget lovende ud.

I biografen 21. juni.

Drive Away Dolls 

Coen-brødrene har sammen lavet filmene ’Fargo’ og ’The Big Lebowski’. I de seneste år er de dog begyndt at lave film hver for sig, og nu er Ethan Coen klar med sin første spillefilm uden sin bror. Filmen ’Drive Away Dolls’ har han skrevet sammen med sin kone Tricia Cooke, og det er en såkaldt flugt-komedie. To veninder tager på en improviseret roadtrip til Tallahassee for at komme væk fra hverdagen. De lejer en bil, men finder hurtigt ud af, at der i bagagerummet ligger noget, som nogle kejtede kriminelle vil have fat i. Roadtrip-film er der egentlig nok af, men når det kommer fra en af Coen-brødrene, kan det næsten kun blive godt. 

Kan ses i biografen d. 23. februar.

Joker musical 

Den første joker film lagde ikke op til en to’er, men ikke desto mindre kommer opfølgeren ’Joker: Folie à Deux’ i oktober 2024. Joaquin Phoenix vender tilbage til sin oscarvindende rolle som joker, denne gang i selskab med Lady Gaga som Harley Quinn i noget, der kan forventes at være en dybt forskruet kærlighedshistorie. Det lyder egentlig som om, det kunne blive en ret god film, men så er der lige det plot twist, at det bliver en musical. Det bliver enten helt forfærdeligt eller fantastisk genialt, men det bliver spændende at se, hvordan en Joker musical ser ud.  

Kan ses i biografen d. 4. oktober 

Blaue Blumes næste

Der er vist ikke nogen, der spiller drømmende indierock med så flotte og store armbevægelser som Blaue Blume herhjemme. Hvor mange bands udvikler sig i nye retninger for hvert album, synes det her band blot at forfine det, de altid har gjort. Deres seneste single ‘Crush’ fra 2023 er et strålende eksempel på, hvor gode de er blevet til at skrive popsange til vores bløde indiehjerter, og det forlyder på vandrørene, at de har en plade på vej i 2024. Kæmpe spænding.

Bridgerton sæson 3

Bridgerton er Netflix’ mest populære serie nogensinde, og nu kommer der ny sæson. I sæson 3 følger man Penelope Featherington, hvis tur det nu er blevet til at finde sin fisk i Ton-havet. Har man set de andre sæsoner, ved man, at hun i de to sæsoner har crushet hårdt på sin bedste ven Colin, så det bliver spændende at se, hvordan det ender. Sæson 2 udkom i 2022, men det er ikke, fordi man som Bridgerton-fan er blevet udhungret. I år udkom spinoff ’Queen Charlotte’ nemlig, men ikke desto mindre har Bridgeton-serien manglet. 

Bridgerton sæson 3, del 1 kan ses på Netflix 16. maj. Del 2 udkommer 13. juni. 

Matias Faldbakkens stakkel

Man kan jo næsten ikke lave sådan en liste som den her uden norsk litteratur, og nu vil tilfældet heldigvis, at den norske (men dansk fødte) forfatter og billedkunstner Matias Faldbakken udgiver sin næste roman til marts. I modsætning til de andre hæderkronede forfatterkollegaer fra Norge som Karl Ove Knausgård, Jon Fosse og Tomas Espedal, er Matias Faldbakken en hel del mindre selvoptaget og til gengæld meget mere ironisk og fantasifuld i sin skrivning. ‘Stakkel’, som den næste bog hedder, handler om en mand, som finder et barn i skoven og tager sig af det. I stil med hans forrige bog, ‘Vi fem’, er der genremæssigt tale om en fabel, og hvis bare den er halvt så god, så er man godt underholdt.

PR-foto

The Smile

Alle fans af Radiohead kan for tiden lade sig tilfredsstille i rigt mål af Thom Yorkes og Jonny Greenwoods sideprojekt, The Smile, som i november annoncerede, at deres næste fuldlængde, ‘Wall of Eyes’, lander 26. januar. Dermed følger de op på deres anmelderroste debut ‘A Light for Attracting Attention’ fra 2022. Derudover kan københavnerne se frem til, at trioen kommer forbi KB Hallen allerede til marts som en del af en større Europa-tour. Alene det halvakustiske åbningsnummer fra den kommende plade bør være nok til at anskaffe sig en billet (det lyder jo godt):

True Detective 

True Detective har haft en lidt svingende karriere. Sæson et var fænomenalt noiaen, anden sæson var fænomenalt sløv, mens tredje sæson var midt på træet. Det var uvist, om der skulle komme en ny sæson efter instruktøren Nic Pizzolatto’s kontrakt med HBO udløb, men nu kommer den længe ventede sæson 4 med ingen ringere end Jodie Foster som en af hovedrollerne. Sæson 4, som har fået titlen ’True Detective: Night Country’ er sat til at foregå i Alaska, hvor otte mænd forsvinder fra den arktiske forskningsstation Tsala, og ifølge traileren lader det til at denne sæson vender tilbage til samme stemning og muligvis samme morder som sæson 1.

Se den på HBO Max 15. januar.  

Masters of the air 

I 2001 startede Steven Spielberg sin serietriologi over anden verdenskrig med ’Band of Brothers’, i 2010 blev den fulgt op af ’The Pacific’, og her 23 år efter sæson etterens premiere kommer så sidste del; ’Masters of the Air’. Filmen er baseret på Donald L. Millers bog af samme navn og følger den sande historie om det amerikanske luftvåben, der udførte bombeangreb over Nazityskland under anden verdenskrig. Ifølge traileren ligner det en storfilm i serieform, men man kan heller ikke forvente andet med den ventetid.  

Se den på Apple TV+ d. 26. januar. 

Squid Game sæson 2 

Sæson et blev en populær sæson, så populær, at der også blev lavet et realityprogram ud af det. Nu kommer sæson 2 af den kontroversielle koreanske serie, datoen er dog ikke offentliggjort. Hovedkarateren Gi-Hun den eneste tilbagevendende karakter, eftersom de andre er døde, men også Front Man (ham med den sorte maske bag Squid Game) lader til at spille en større rolle i den nye sæson. Indtil videre er der meget lidt information om, hvad den nye sæson kommer til at handle om, men skaberen af serien har udtalt at Gi-Hun i anden sæson vil gøre være på en mission for at gøre om med grusomhederne i Squid Game. 

Foto: Netflix

Snydt ud af næsen 

Thomas Korsgaard har udgivet et hav af bøger baseret på sin opvækst i Skive og vundet litteraturpriser for to af dem. Den 25. januar udgiver han sin næste bog i rækken, ’Snydt ud af næsen’, hvor omdrejningspunktet også er livet og vilkårene i et lille lokalsamfund. Bogen er en samling af 16 noveller, som foregår i en lille provinsby, hvor alle kender alle og ikke altid for de gode ting. 

OL

Fire år er der gået og sportsbegivenheden, der samler både sportsinteresserede og ikke sportsinteresserede er tilbage. OL får jo alle til at have en eller anden form for interesse i sport, i hvert fald i perioden det står på. I år bliver sportsbegivenheden afholdt i Frankrig, og i Paris planlægger man kun at bruge allerede eksisterende infrastruktur og kun bygge faciliteter, der kan bruges efter OL. Som noget helt nyt er der også åbent for deltagelse i maraton og cykling for alle. Let the games begin…

Brimheim

Sidste år havde vi dansk-færøske Brimheims debutalbum med på listen over årets bedste album, som da også katapulterede hende ind på den danske musikscene. Sjældent debuterer nogen med et stå stærkt greb om rockgenren, men Helena Heinesen Rebensdorff, som hun hedder, virker født til det, hun gør. Derfor ser vi med stor forventning også frem til, at hun udgiver sit næste album i 2024. Den første single ‘Literally Everything’ strøg ind som P3s Uundgåelige, og det er – literally – ikke svært at forstå.

Udkommer 22. marts.

Kun til navlen

Der bliver talt en del om, at 30erne er de nye 20ere, og at 40erne er de nye 30ere (og så videre), og uanset hvad er det, som om at hvert tiår her i livet er spændende. I Linea Maja Ernsts debutbog ‘Kun til navlen’ er man i sommerhus med en gruppe venner i 30erne, som forvalter livet på hver deres måde; nogle bliver gift, en anden vil lave skovrave, og en tredje føler sig uspændende blandt sine excentriske venner. Grundspørgsmålet er, hvad man som menneske stiller op med længslen efter, at alt her i livet i princippet kunne være anderledes. Har man fulgt Linea Maja Ernst journalistiske skriverier i Weekendavisens spalter, vil man vide, at hun skriver virkelig godt, derfor glæder vi os selvfølgelig til at læse hendes allerførste bog.

Udkommer 3. maj.

Rihanna

Vi ved jo egentlig ikke rigtig, om det bliver til noget, men vi ved, at Rihanna har været i gang med et nyt album i et stykke tid. I et interview sidste år, sagde hun, at hun ville være meget overrasket, hvis ikke det udkom i 2023, og derfor ville det jo være endnu mere underligt, hvis ikke 2024 bliver året. I hendes privatliv har der været nok drama til at skrive i hvert fald en håndfuld kærlighedssange, og ja, verden har på alle måder brug maksimalistisk popmusik til at samles om. Rihanna kan. Det ved vi. Så fingers crossed for nye bangers i 2024.

rhianna
Foto: PR

Intethvid

Hjerneforsker og psykiater Anders Meidahl har skrevet sin første roman om den udpinte psykiatri, hvor der mangler nærvær og omsorg. Her deler han ud af erfaringer fra lange nattevagter, underbemanding og stress. I modsætning til andet litteratur om psykiatrien er ’Intethvid’ skrevet fra behandlerens perspektiv og giver et indblik i en psykiatri, hvor lægerne drømmer om menneskelighed, men drives til sammenbruddets rand i effektiviseringens kynisme.

Udkommer 16. januar

Find mere om
Footer graphics