Tineke Færch og Erik Færch i 2010. Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Ritzau Scanpix

Månedens podcast: ‘Huset Færch’ er hyllet ind i svindel, bedrag, kriminalitet og store familiære intriger

Sæson 2 af podcasten ‘Huset Færch’ udfordrer grænserne for virkelighedens mørke og giver et levende billede af en verden, hvor intet er, som det syner.

Historien begynder en kold decemberdag, da Erik Færch tropper op på Frihedsbrevets direktør og ansvarshavende redaktør Mads Brüggers kontor med en fortælling, som mest af alt lyder som et manuskript til en kommende sæson af den amerikanske serie ‘Succession’. Det, der lyder som et plot til et spændene familiedrama med intriger og store interne magtkampe, er dog ikke fiktion, men en absurd historie fra det virkelige liv.

En historie, der omhandler tobakdynastiet og en af Danmarks rigeste familier, familien Færch, som var med til at grundlægge Skandinavisk Tobakskompagni og gennem årtier har været hyllet ind i svindel, bedrag, kriminalitet og store familiære intriger. Hvor Erik Færch i første sæson fremstår som familiens helgen, der af rent hjerte vil rense sit gode navn for sine børn og families skyld, er det nu hans tur til at komme under lup. Og det er ikke småting, der bliver gravet frem.

Erik Færch, familiens sorte får, er ligesom i første sæson med på en telefonforbindelse fra et sanatori i Schweiz, men den episke fortælling bliver gennem interviews udfoldet af et kulørt persongalleri, der på den ene eller anden måde har krydset veje med Erik Færch.

Sæson 2 har sit udspring i Portugal, hvor de to værter, Mads Brügger og journalisten Carsten Norton, er kommet i kontakt med lastbilchaufføren Kevin Andersen. Udover at være en helt fantastisk type, der leder tankerne hen på absurde karakterer fra Mandrilaftalen, leder han også lytterne i retning af Erik Færchs tidligere samarbejdspartner og terapeut, portugiseren Edgar Carvalho. Portugiserens udseende bliver beskrevet som et mix af samtlige James Bond-skurke. Og så er vi ligesom i gang. 

Afsnittene byder, udover den muntre lastbilchauffør og skræmmende portugiser også på flere kulørte karakterer her i blandt Morten Messerschmidt og Lise Lotte Lohmann. De beskriver Erik Færch, som en sjov og festlig person, og sammenligner ham med en Great Gatsby-figur. Altid klar på en fest og altid som midtpunkt af det hele. Det er dog samtidig tydeligt for dem, at et årevis langt svigt fra familien har sat sit præg i Erik Færch. 

Fortællingen er fængende, og det bliver endnu engang tydeligt, at Mads Brügger er en mester, hvad angår dramaturgisk opbygning. Hele tiden bliver man holdt til ilden. Vi bliver præsenteret for gruopvækkende lydoptagelser, sabotage, mulige mordforsøg, fester de fleste kun kan drømme om og millioner, der pludselig forsvandt.

Hvert et opkald og lydoptagelse bliver grundigt diskuteret af Mads Brügger og Carsten Norton, som med en analytisk skarphed og skeptisk sans gennemgår materialet. I deres samtale udforsker de nøje hver eneste detalje, og vægter både for og imod Erik Færchs troværdighed.  

Derudover er sæson 2 af ‘Huset Færch’ endnu engang et indblik ind i en overklasse, de færreste kommer i nærheden af, samt et blik ind i, hvordan en familie kan ødelægges af magtbegær, grådighed og ren ondskab. 

Med et omfangsrigt materiale, kulørt kildekatalog, sindsoprivende optagelser og en dramaturgisk opbygning, der holder dig symbiotisk forbundet med dine earpods, er podcasten alt andet end den kedelige toer. Tværtimod. Den får en stor anbefaling herfra. 

Find mere om
Footer graphics