lord siva
Foto: Rasmus Rørbæk

Lord Siva: “Jeg er allermest lykkelig, når jeg sidder på gulvet med min datter”

Lord Siva har udgivet sin første plade i tre år, og han lyder ikke helt, som han plejer. Han er også blevet far til sit første barn siden sidst. Det har både gjort ham bange for at miste sig selv og mere følsom end nogensinde.

Lige nu har Lord Siva det hele.

Når han laver en ny sang, spiller de den i radioen. Folk kan lide det. Når han vågner om morgenen i sin lejlighed i København, kan han give sin gravide kæreste og sin datter et kys. Mange dage sætter han sig ind og mediterer bagefter, andre dage går han til Body SDS. I går aftes var han til gallapremiere på stor dansk film, inviteret selvfølgelig.

Og så har han lige akkurat fået placeret en tallerken med amerikanske pandekager og et glas med friskpresset juice foran sig.

Det er livet.

Udenfor skinner solen, og på den anden side af caféens store vinduer er det cyklende morgenmylder på indre Nørrebro så småt ved at stilne af. Lord Siva har en stor cowboyjakke på og en sort hue, der dækker hans ene øre. I ærmet har han en overraskelse.

Et nyt album, som ikke er blevet annonceret og derfor udgives som et såkaldt surprise drop. ‘8 Dage i april’ hedder det, og det er, hvad det er: Otte sange indspillet på otte dage i et sommerhus i april 2020, da nedlukningen havde lagt sig som en dyne hen over landet, og ingen vidste, hvad de skulle gøre. Lord Siva forskansede sig med sit faste band og lod kreativiteten flyde.

Det er der efter nøje overvejelser kommet et nyt album ud af, som bevæger sig gennem landskaber af mild R&B med enkle virkemidler, minimalistiske basgange og underspillet klaver. Det er Lord Siva i sit allermest rolige hjørne. Og mere eftertænksom end han har været på sine seneste, mere poppede og meget succesfulde singler.

Det er tre år siden, Lord Siva udgav et album sidst. Det største, der er sket i hans liv siden da, er, at han har fået en datter. Inden hun fylder to senere i år, får han også en søn.

Han vil ikke lægge skjul på, at det har givet ham nogle nye værdier i sit liv. Familien fylder.

“Det betyder ekstremt meget for mig, at jeg er en god far. Det betyder ekstremt meget for mig, at jeg er en god kæreste,” siger han.

Han holder en lang pause.

“Og derefter så kommer min musik. Men jeg ved også, at for at jeg være de to første ting, så bliver jeg nødt til at skubbe min musik over og prioritere den. Man skal huske at prioritere sig selv, før man kan prioritere andre. Det tror jeg, jeg er rigtig god til. Det samme vil jeg også gerne have, at min kæreste gør med de ting, hun gerne vil i livet, fordi vi bliver meget bedre forældre af det.”

Han fortæller, at han har fået et poetisk syn på sig selv, efter han er blevet far.

“Det har betydet rigtig meget for mig. Det er som om, der har åbnet sig et kammer ind i mit hjerte, som er blevet større og fyldt med alt muligt, som jeg slet ikke havde før. Et eller andet sted er jeg blevet endnu mere følsom, for samtidig med, at det her kammer har åbnet sig, så åbner det også til nogle helt andre følelser. Den her kærlighed, jeg har oplevet til et andet menneske, er først noget, man kan opleve, når man bliver far.”

Da han indspillede ‘8 Dage i april’, var hans kæreste ikke gravid endnu, men han vidste godt, at det var på vej.

Dengang var han en smule bange for, hvad det ville gøre med ham. Om han skulle til at gå ture med barnevognen “med bukket hoved”, ligesom han havde set andre fædre gøre i sin barndom.

Dybest set var han bange for, at han ikke skulle være sig selv mere.

“Men jeg synes faktisk ikke, mit liv har ændret sig så meget. Jeg kan se, jeg bliver ved med at være mig selv, og det er faktisk bare blevet et add on. Jeg er blevet mega positiv over, hvordan vi har påtaget os forældreskabet. Jeg gad da godt have haft os som forældre. Det er sådan en følelse, jeg har. Og nu glæder jeg mig helt vildt til, at vi skal have et barn til.”

At blive far har også fået noget i hans personlighed til at falde på plads.

”Lord Siva-delen i mig kan have alle de her problemer og usikkerheder og tvivl, men når jeg sidder sammen med min datter på gulvet, er det nok der, jeg er allermest lykkelig.”

Nordjyske astronautdrømme

Da Lord Siva var en lille dreng, drømte han om at blive astronaut og om at blive en, der kunne hjælpe andre. Det var dengang han boede i den lille by Vodskov lidt uden for Aalborg, lang tid før han begyndte at kalde sig Lord i stedet for Brian og fjernede de to sidste stavelser i sit efternavn, Sivabalan.

I dag er den 33-årige musiker på sin vis blevet begge dele. Det er i hvert fald lykkedes ham at komme op blandt stjernerne på den danske musikhimmel. Det er også lykkedes ham at vriste sig fri af det image som rapper, han fik, da han debuterede med sine to første plader ‘100’ og ‘180’ tilbage i 2014.

Men allerede dengang var der noget andet på færde hos Lord Siva end hos hele den sværm af danske rappere, der brusede frem fra det mousserende hiphopmiljø i perioden. Lord Siva var brutal med sine bekendelser om at være ensom og depressiv, og i hans sangstemme boede der en følsomhed i et mørke, som han selv – fornemmede man – havde været lige ved at forsvinde i.

Det er det, der i dag har gjort ham til en, som faktisk hjælper andre. Mange spejler sig i hans ærlige tekster, også de ældre, som han selv har fået på afstand (“den person er jeg bare ikke mere”) Men det gør ham glad, fordi man bliver gladere for det, man har, når man ved, der er folk, der ikke har det så let, som han siger.

Det vigtigste for ham er til enhver tid at være autentisk i sin musik, derefter vil han helst slippe den og lade den være noget for andre.

“Hvis jeg fortæller, hvad mine sange handler om, har jeg fortalt, hvad de handler om for nogle andre. Det har jeg ikke lyst til.”

Men Lord Sivas musik har heller aldrig rigtig haft har brug for en oversættelse. Den er ren, som den er.

“Fordi min musik kommer så meget lige ud af min sjæl, så har jeg allerede givet alt. Det kan være svært for mig at tale om den bagefter og lave interviews. Nogle gange kan jeg godt komme til at tage en maske på i den virkelige verden, men det prøver jeg på ikke at gøre hele tiden.”

“Måske er det, fordi jeg kommer fra en lille by i Nordjylland og har fået succes, og så har jeg alligevel stadig meget en jysk mentalitet om, at jeg fandme ikke skulle tro, at jeg var noget. Når jeg er blevet interviewet, så har jeg tænkt meget over at virke på en bestemt måde. I min musik kan jeg nemmere være fuldstændig autentisk.”

“Men nu sidder jeg her, og det er også godt.”

Lord Siva gæst i 'Livets Skole'
Foto: Rita Kuhlmann

Vil ikke kede sig

At Lord Siva på ’8 Dage i april’ bevæger sig i en uforudset retning bekymrer ham ikke.

“Jeg har aldrig skrevet musik, fordi det skulle være kommercielt. Jeg lavede ikke Solhverv eller Stjernerne, fordi de skulle være hits. Jeg skrev dem, fordi det var noget, der var indeni mig dengang, og lige nu er det bare det her, der er inde i mig,” siger han.

“Jeg udgiver ikke den her plade og tænker, at den bliver et kæmpe hit. Men jeg føler, det er det rigtige at gøre for mig.”

Det er den eneste måde, han kan arbejde på, fortæller han, for han har aldrig følt, han kunne sammenligne sig med nogen. Han kan ikke se på, hvad andre har gjort for at få succes og gøre dem kunsten efter. Samtidig bliver han nødt til at afsøge forskellige musikalske udtryk, simpelthen for at undgå at kede sig.

“Det er ikke for at være Rasmus Modsat, men jeg har brug for at gøre noget, der er anderledes for mig, og jeg har brug for at lære noget nyt hele tiden gennem min musik.”

Selv ser han derfor også ‘8 Dage i april’ som en slags intermezzo. Det er mere en status på hans rejse som artist end et varsel om hans fremtidige udtryk som sangskriver. På åbningsnummeret ‘Jeg har ændret mig’ synger han om at ændre sig for en anden på grund af kærligheden, og om at finde ind til hinanden og se hinanden, som man er.

Flere af sangene kredser om kærlighed og afsøger de følelser af tvivl og længsel, der ofte knytter sig til den. På den melankolske ballade ‘På Pause’ synger han: “Hjertet banker stadig / for dig i mit liv/ vi var på en pause / jeg troede det var slut der.”

Lord Sivas vokal er blid og inderlig, og på mange måder indkapsler nummeret lyden af en, der omsider har fundet ro. Og måske endda har lykkedes med at finde sig selv. Men har Lord Siva virkelig det?

“Jeg tror, jeg er tæt på at finde mig selv lige der, hvor jeg er i mit liv, men jeg ved også godt, at jeg ikke har fundet alle stadierne i mit liv. Min rejse hen til nu har givet mig nogle nye værdier, og jeg er nok samtidig langt fra at finde mig selv, fordi jeg er meget ung af sind og ser mig selv som en, der lige er startet. Det er en dejlig følelse, faktisk.” 

Han tager en bid af en pandekage, tygger med lukket mund, og så lægger kan bestikket pænt på kanten af tallerkenen igen.

Foto: Magnus Bach

Er i frit fald

Lord Siva har lige været på ferie i ni dage med sin far på Sri Lanka, hvor både hans far og mor kommer fra, men måtte flygte fra på grund af borgerkrig. Han har i lang tid drømt om at invitere ham med og har de senere år mærket en stigende trang til at se sin fars barndomshjem med ham.

“Det var den fedeste tur, for jeg har aldrig været ude at rejse med ham alene. Men jeg havde brug for at se hans barndomshjem, hvor han handlede og gik i skole, og jeg tror, det har noget at gøre med, at jeg selv er blevet far. Jeg ser på min egen far med andre øjne, og der er så mange huller, som jeg gerne vil have fyldt ud med information fra ham.”

Selv føler han, at det har været meget naturligt for ham at træde ind i rollen som far. Selvom det selvfølgelig er hårdt sommetider at stå tidligt op og stå med et helt nyt ansvar (“som er kæmpe”), opvejer alle de gode ting det for Lord Siva. Hans største udfordring er, at han i perioder kan komme til at tænke for meget over tingene.

“Mit hoved kan løbe afsted med mig. Og det bunder i en masse usikkerhed, men det vil jeg gerne være ærlig omkring. Selvom jeg har fået succes, vil der altid være en tvivl i mig, der spørger, om jeg gør det godt nok. Er det her rigtigt? Og det kan godt til tider være hårdt at bo sammen med mig for min kæreste.”

Når bægeret flyder over, er han heldigvis god til at snakke om det, og hans kæreste er meget støttende. 

“Jeg har et turbulent liv, fordi jeg tager ud og spiller mange shows, og jeg er tit væk i studiet for at lave musik. Det betyder ikke, at jeg bare er sådan en far, der er væk. Det er slet ikke sådan, det er. Min kæreste går på arkitektskolen og arbejder som model, og hun skal også nogle gange arbejde rigtig sent. Men vi er rigtig gode til at give hinanden plads til at gøre det, vi har lyst til.”

Selvom Lord Siva nu står med et ben i hver lejr som far og som succesfuld popmusiker, er det for ham ikke en mulighed at skrue ned for ambitionsniveauet nogle af stederne.

“Jeg er i med begge ben. Det kan nærmest bedst beskrives som et frit fald, hvor jeg konstant flyver ned mod den faldskærm, jeg ikke har på ryggen, og så til sidst får jeg fat i den, og så lander jeg på benene. Når jeg sætter mig et mål, er det alt eller ingenting, som jeg har gjort med den her plade. Det er ikke det, folk regner med. Mange tror måske, der skal komme et eller andet kæmpe popalbum, men det er det her, som har værdi lige nu.”

Du har engang sagt, at du ikke er bange for følelserne. Hvad er du egentlig bange for?

“Jeg tror aldrig, jeg kommer til at være udleverende i min musik. Jeg er en meget privat person. Så jeg kommer ikke til at skrive sange om, hvad andre mennesker har gjort. Det kunne jeg aldrig drømme om.”

Drømmer du om at lave et stort popalbum?

“Ja, jeg har mange drømme. Men nogle af dem må vente til jeg er blevet lidt ældre. Min karriere er slet ikke ved at slutte. Jeg ser den som lige startet. Men jeg har ikke lyst til at udtale mig om alle mine drømme, fordi de hører et andet kapitel til. Nogle gange skal man bare fokusere på det, der er lige foran en lige nu. For mig er det min familie og det at lave de fedeste plader.”

Find mere om
Footer graphics