De Olympiske Lege er allerede godt i gang, men måske har du svært ved at finde hoved og hale i, hvor og hvordan du skal tage fat på programmet? De fleste af os ved, at vores helt egen badmintonstjerne Victor Axelsen er at finde i Paris, det samme gælder dame- og herrelandsholdet i håndbold.
Men noget af det fedeste ved OL er jo alle de sportsgrene, der ikke normalvis får tid på fjernsynsskærmen i bedste sendetid. Sprinterne, der som menneskelige gazeller nærmest flyver over stadion i astronomisk høj fart, triatleterne, der mestrer både svømning, cykling, løb og en utrolig udholdenhed, hammerkasterne, der som en levende snurretop får sendt en kanonkugle af sted med monstrøs kraft.
Førnævnte er bare tre discipliner, som Danmark stiller op i. Se vores kuraterede liste her, der også rummer både Danmarks første dobbelte olympiske judo-kæmper, en hammerkast-champ og et hårdtslående boksetalent.
Ida Karstoft, løber
Egentlig startede hun som fodboldspiller. Og 28-årige Ida Karstoft nåede da også at spille to landskampe og at blive dansk mester sammen med sin klub Brøndby IF. I dag er hun vores helt egen verdensklasse-sprinter. Ida Karstoft er nemlig professionel løber i distancen 200 meter. I 2022 vandt hun bronze til EM i netop den distance, og denne sommer dyster hun altså igen for Danmark til De Olympiske Lege. De indledende runder i 200 meter for kvinder løber af stablen søndag 4. august fra klokken 10:55.
Emil Holm, triatlet
De seneste år har Emil Holm fra Stevns blandet sig i verdenstoppen, når der er blevet afholdt World Cup i triatlon. Den 29-årige top-atlet er debutant ved årets OL i Paris, hvor han skal cykle 40 kilometer, løbe ti kilometer og svømme 1,5 kilometer. Sidstnævnte disciplin foregår i Seinen i hjertet af byernes by, men store regnskyl har fået byens kloakker til at flyde over med det resultat, at Seinen har fået en for høj koncentration af, ja, lort og pis. Det har resulteret i, at triatlon-konkurrencen er blevet udskudt, og i går tirsdag udtalte Holm, at Seinen ‘lugter som et stationstoilet’. Vi føler med ham, når han i dag efter planen rent faktisk skal springe i den parisiske flod, der siges i skrivende stund kun at indeholde et tåleligt niveau af de såkaldte ‘fækalier’. Men fremfor alt hepper vi på danskeren, der efter sigende er i regulær topform.
Katrine Koch Jacobsen, hammerkast
Hun er bomstærk, Kathrine Koch Jacobsen, der er udtaget til at dyste i hammerkast ved årets Olympiske Lege. Hun dødløfter som en pro, og så er hun exceptionel til at kaste. Den danske atlet er rekordholder i hammerkast i Danmark, har været til EM i disciplinen og i VM-finalen, og så sikrede hun sig en guldmedalje i foråret ved European Throwing Cup i Portugal, den første danske guldmedalje nogensinde i den prestigefyldte turnering. Der er noget fascinerende over simpelthen at have perfektioneret at kaste noget meget tungt meget langt. Atletikdisciplinen har skotsk oprindelse og dateres helt tilbage til 1400-tallet, hvor det oprindeligt var en øvelse, der blev brugt som træning af keltiske krigere. 4. august svinger Kathrine Koch Jacobsen hammeren for Danmark på det olympiske stadion.
Nikolai Terteryan, bokser
22-årige Nikolai Terteryan fra Vejle er den første danske OL-bokser siden 2012, og i eftermiddag, 31. juli, bokser han ottendedelsfinalen i weltervægtklassen mod franske Makan Traoré. I december 2023 sikrede den unge danske bokser sig sin OL-billet, da han vandt guld til European Games i Krakow. I to år har han ikke tabt en kamp på hverken knockout eller en dommerafgørelse, og af den årsag er han da også udråbt til at være et af Danmarks helt store medaljehåb.
Lærke Marie Olsen, judo-kæmper
26-årige Lærke Marie Olsen har skrevet historie, allerede inden hun har kæmpet i den olympiske arena i Paris. Hun er nemlig den første danske judo-kæmper, der har deltaget i OL hele to gange. I dag, 31. juli, skal hun på floor for første gang under legene for at dyste i den japanske kampsport, der går ud på at kaste sin modstander i gulvet på en sådan måde, at vedkommende lander på ryggen. Det bliver en kamp mod bosniske Aleksandra Samardžić, og den kommer formentlig til at byde på alle de klassiske judo-dyder som kast, armlås, strangulering og holdegreb.
Anders Lind, bordtennisspiller
I skrivende stund har 25-årige Anders Lind netop spillet sig i ottendedelsfinalen i den olympiske bordtennisturnering. Han var kun 10 år gammel, da han sikrede sig sin første internationale guldmedalje som vinder af U12 europamesterskaberne. Herrelandstræner Linus Mernsten har sagt, at det er ‘lidt som at stikke hovedet i en tørretumbler’ at træne Anders Lind. Bordtennisstjernen har nemlig autisme, og hans krøllede hjerne er efter sigende et af hans skarpeste våben, når han dyster mod nogle af de allerbedste i verden. Det går så hurtigt, at man næsten ikke kan følge med, når bordtennisspillerne pingpong’er bolden frem og tilbage. Til dette års OL har man sorte borde, så seerne bedre kan følge med i, hvor bolden er henne, når tempoet bliver skruet helt op. Anders Lind er at finde ved det sorte bord igen allerede i aften 31. juli, når han klokken 21 møder japanske Tomokazu Harimoto i ottendedelsfinalen.
LÆS OGSÅ